Klar beskjed: – Ingenting endrer det

Klar beskjed: - Ingenting endrer det Trump-advokaten er tydelig: Ekspresidenten lar ikke den historiske dommen stoppe ham. KLAR BESKJED: Donald Trumps advokat, Alina Habba, er tydelig på at Trump vil stille til valg som president til høsten - uavhengig av den historiske dommen mot ham. Foto: John Angelillo / UPI / NTB Vis mer Anette


Klar beskjed: – Ingenting endrer det

Klar beskjed: – Ingenting endrer det

Trump-advokaten er tydelig: Ekspresidenten lar ikke den historiske dommen stoppe ham.

KLAR BESKJED: Donald Trumps advokat, Alina Habba, er tydelig på at Trump vil stille til valg som president til høsten – uavhengig av den historiske dommen mot ham. Foto: John Angelillo / UPI / NTB
Vis mer


Publisert


Torsdag forrige uke ble Donald Trump kjent skyldig på 34 tiltalepunkter i den såkalte hysjpengesaken.

Det er første gang i historien at en amerikansk president – tidligere eller sittende – er funnet skyldig i en straffessak. Selv hevder ekspresidenten at rettssaken er manipulert og anklager amerikanske myndigheter for å ha politiske motiver for å rettsforfølge ham.

Den historiske dommen vil imidlertid ikke stanse Trumps forsøk på å vende tilbake til Det hvite hus. Det bekrefter en av advokatene hans, Alina Habba, overfor BBC.

– Trump vil stille til valg som president til høsten. Ingenting vil endre det, sier hun – og utdyper:

– Vi har sett en form for korrupsjon som vi aldri har sett i rettssystemet før. Det er 100 prosent et problem som dette landet kommer til å måtte håndtere og ta et oppgjør med i november.

– Gjør hva som helst

Også Trump selv har gjort det klart at han er «villig til å gjøre hva enn som skal til for å redde landet vårt og grunnloven vår».

– Hvis de kan gjøre dette mot meg, kan de gjøre det mot hvem som helst, sa Trump til pressen som fredag hadde samlet seg utenfor Trump Tower i New York.

KJENT SKYLDIG: Donald Trump ble torsdag kjent skyldig for 34 tiltalepunkter i den såkalte hysjpengesaken. Foto: Julia Nikhinson / AFP / NTB

KJENT SKYLDIG: Donald Trump ble torsdag kjent skyldig for 34 tiltalepunkter i den såkalte hysjpengesaken. Foto: Julia Nikhinson / AFP / NTB
Vis mer

– Det er Biden og hans folk som har gjort alt dette. Kanskje først og fremst Bidens folk. Jeg vet ikke om Biden vet så mye om det, for jeg vet ikke om han vet så mye om noe som helst. Men han er like fullt president, så vi må nesten bruke navnet hans, og det er Washington som står bak dette, og ingen har noensinne sett noe liknende, fortsatte han.

Professor i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet og USA-ekspert, Hilmar Mjelde, mener dommen er ydmykende for Trump. Han tror imidlertid ikke at han vil tape mange velgere som følge av dommen.

– Det kan godt hende han vil fortsette å øke på meningsmålingene, slik han ofte gjør når det stormer som verst rundt han, sa han til Dagbladet forrige uke.

Benekter sexpåstander

Kjernen i saken er en utbetaling av 130 000 dollar til pornostjernen Stormy Daniels rett før valget i USA i 2016. Påtalemyndigheten mener at Daniels fikk pengene for å holde tett om et «one night stand» med Trump ti år tidligere.

Ifølge aktoratet skal ekspresidenten ha forfalsket rettsdokumenter for å dekke over utbetalingene. Selv nekter han både for å ha hatt sex med Daniels og for å ha gjort noe ulovlig.

Straffeutmålingen vil bli offentliggjort den 11. juli. Han risikerer fengselsstraff eller bøter, men kan også få en betinget dom. Ekspresidenten har allerede varslet at han vil anke dommen.

Trump er også siktet i tre andre straffesaker, men det er uklart om noen av dem vil gå til rettssak før november, når presidentvalget i USA skal holdes.

Saken om valginnblanding i 2020 i Washington er fortsatt på vent mens USAs høyesterett vurderer Trumps påstand om at han er immun mot rettsforfølgelse for handlinger utført mens han var i Det hvite hus.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *