Knuser Brenna

Knuser Brenna Både folket og Arbeiderpartiets egne velgere vil at Jan Christian Vestre skal bli partiets neste leder. TITT TEI: Arbeiderpartiets mest populære nestleder, Jan Christian Vestre, tuller med den andre nestlederen, Tonje Brenna. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer Jørgen Gilbrant Publisert lørdag 18. mai 2024 - 18:59 Sist oppdatert søndag 19. mai


Knuser Brenna

Knuser Brenna

Både folket og Arbeiderpartiets egne velgere vil at Jan Christian Vestre skal bli partiets neste leder.

TITT TEI: Arbeiderpartiets mest populære nestleder, Jan Christian Vestre, tuller med den andre nestlederen, Tonje Brenna. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


I en fersk meningsmåling Norstat har gjort for Dagbladet vinner helseminister og Ap-nestleder Jan Christian Vestre en knusende seier.

På spørsmål om om hvem som bør bli Arbeiderpartiets neste leder den dagen Jonas Gahr Støre gir seg, svarer hele 33 prosent av Arbeiderpartiets velgere at Vestre bør være partiets neste leder.

«Vet ikke»-gruppen er stor, men 65 prosent av Ap’s velgere har gjort seg opp en mening. Blant dem svarer 50 prosent at Vestre bør ta over.

Nestleder-kollega Tonje Brenna blir ikke bare knust av Vestre, men også slått av stjerneskuddet fra Rogaland, Kari Nessa Nordtun. Nordtun kom inn i rikspolitikken i fjor høst som kunnskapsminister, men nevnes allerede som lederemne i Arbeiderpartiet.

Nordtun har sterkere støtte i folket enn Brenna, mens arbeidsministeren er ørlite mer populær blant Arbeiderpartiets egne velgere.

Hyller Jonas

Dagbladet overrasket både Vestre og Brenna med meningsmålingen under et intervju om noe helt annet, men begge nestlederne tolker resultatene på samme måte:

– Vi har en partileder som vi støtter fullt og helt opp om. Så er det hyggelig at noen andre vet hvem vi er, vi gjør så godt vi kan også som Jonas’ nestledere, sier Brenna om resultatet.

Man kunne kanskje tro at Vestre satt seg på sin høye hest etter å ha sett meningsmålingen. I stedet overgår han Brenna i hyllesten av sjefen.

– Vi har en strålende partileder og statsminister. Han har en «stayerevne» som flere politikere burde hatt. Jonas styrer trygt og godt i stormen og prioriterer det viktigste. Han har en unik evne til å se mennesker, lytte til mennesker og finne samlende løsninger, sier Vestre.

Nå kunne man tro Vestre var ferdig med å hylle sjefen, men han bare fortsetter:

– Vi håper Jonas skal være både partileder og statsminister i mange, mange, mange herrens år til. Vi kommer til å gjøre alt vi kan for å vinne valget neste år.

Vestre overrasker

Vestre har nylig byttet departement og en teori som luftes i solsteiken utenfor Stortinget er om det kan ha bidratt til å få ham på toppen av pallen.

– Jeg syns det er en veldig hyggelig start for Jan Christian som helseminister. Man får veldig mye oppmerksomhet når man bytter statsrådspost! sier Brenna, som nå har vært arbeidsminister i over et halvt år.

– Folk vet i hvert fall hvem vi er!

– Vi lot være å spørre om Trond Giske denne gangen, han slo dere jo stygt sist.

Her har faktisk ingen av de ordrike nestlederne noen kommentar.

Mads Motrøen er ansvarlig for politiske meningsmålinger i Norstat. Han fikk seg en overraskelse da resultatene tikket inn om hvem folk vil ha som ny Ap-leder.

– Vestre scorer overraskende godt på dette spørsmålet, som Norstat har stilt til 1000 respondenter i et landsrepresentativt utvalg. Vestre er mest populær til å ta over som Arbeiderpartiets leder, både i befolkningen og blant Arbeiderpartiets velgere, sier Motrøen.

Hypotetisk spørsmål

Motrøen gjør imidlertid alle oppmerksom på en viktig ting: Det er ikke et veldig aktuelt spørsmål å erstatte Støre akkurat nå.

– Vi skal være oppmerksomme på at dette er et hypotetisk spørsmål, siden det per nå ikke er en diskusjon om hvem som skal ta over etter Støre. Disse tallene kan derfor forandre seg mye på kort tid dersom det skulle bli en reell debatt, sier Motrøen.

Dagbladet brenner inne med et siste spørsmål til nestlederne.

– Har en av dere en statsminister i magen?

– Nå er det ikke noe mer å snakke om, sukker Vestre.

– Hva slags spørsmål er det egentlig å stille en kvinne? spør Brenna.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *