– Kriminelle infiltrerer politiet og samfunnet

Sveriges justisminister: - Kriminelle infiltrerer politiet og samfunnet Justisminister Gunnar Strömmer (M) sier Sverige er ferdig med å legge lokk på problemene med innvandring og kriminalitet. - Vi skulle handlet for 10-15 år siden, innrømmer han. FOR SENT: Justisminister Gunnar Strömmer besøkte i april stedet der en far i 40-årene ble skutt i hodet foran


– Kriminelle infiltrerer politiet og samfunnet
Sveriges justisminister:

– Kriminelle infiltrerer politiet og samfunnet

Justisminister Gunnar Strömmer (M) sier Sverige er ferdig med å legge lokk på problemene med innvandring og kriminalitet. – Vi skulle handlet for 10-15 år siden, innrømmer han.

FOR SENT: Justisminister Gunnar Strömmer besøkte i april stedet der en far i 40-årene ble skutt i hodet foran sin 12 år gamle sønn. Strömmer sier Sverige har reagert for sent på kriminalitetsutviklingen og ført en for liberal innvandringspolitikk. Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Kort fortalt

 • Sveriges justisminister Gunnar Strömmer sier landet nå tar tak i problemene med innvandring og kriminalitet, som burde vært adressert for 10-15 år siden.
 • Han peker på høy innvandring og svak integrering som årsaker til økt kriminalitet.
 • Sverige lærer av Norge og Danmark, og innfører tiltak som ungdomsfengsler og utvidet overvåkning.
 • Strömmer understreker viktigheten av å handle før problemene blir for store.
 • MAGNORMOEN (Dagbladet): – Sverige rammes av systemtruende kriminalitet. Utover de alvorlige konsekvensene kriminaliteten får for ofrene, som blir skutt, rammet av bomber eller økonomisk kriminalitet, så har det en stor innvirkning på hele samfunnet, sier Sveriges justisminister Gunnar Strömmer.

  Strömmer, som representerer Høyres søsterparti Moderaterna, har denne uka vært på besøk i Norge for å lære og utveksle erfaringer i kampen mot den mest alvorlige kriminaliteten.

  Strömmer står i steikende sol på grensa da Dagbladet møter ham, der han tok et spadetak sammen med sin norske kollega Emilie Enger Mehl (Sp) for å markere at det bygges felles svensk-norsk politistasjon på Magnormoen.

  GROV VOLD: En 64 år gammel mann er dømt for drapsforsøk etter at han sparket og slo en mann gjentatte ganger på en togstasjon i Sverige. Video: Förundersökingen. Reporter: Håvard T-L Knutsen.
  Vis mer

  Gjennomgripende kriminalitet

  Strömmer snakker rolig med alvorlig stemme når han beskriver konsekvensene den alvorlige kriminaliteten har på det svenske samfunnet.

  – De kriminelle nettverkene er veldig offensive. De søker å påvirke offentlige beslutninger, skaffe seg informasjon fra innsiden av myndigheten og på den måte infiltrere sivilsamfunnet. Rettsvesen, politi, domstoler og påtale, er også rammet.

  Kriminalitetens kalde tall er at det bare i fjor var 159 bombeangrep og 363 skytninger i Sverige. 53 av dem endte i drap.

  I april gikk Mikael (39) sammen med sin 12 år gammel sønn til svømmehallen i Skärholmen i Stockholm. Da han konfronterte en ungdomsgjeng som solgte narkotika, ble han skutt i hodet og drept foran sønnen. Det er bare én av sakene som har rystet Sverige og skapt overskrifter verden rundt.

  GRENSEOVERSKRIDENDE: Gunnar Strömmer beskriver grenseoverskridende kriminalitet. Norge og Sverige bygger nå felles politistasjon på grensen ved Magnormoen. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet

  GRENSEOVERSKRIDENDE: Gunnar Strömmer beskriver grenseoverskridende kriminalitet. Norge og Sverige bygger nå felles politistasjon på grensen ved Magnormoen. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
  Vis mer

  Men den organiserte kriminaliteten stikker altså dypere og enkelte kommuner er nærmest tatt over av kriminelle, også innenfor politikken. Strömmer trekker fram blant annet Södertälje sør for Stockholm, som Aftenposten skrev om i fjor.

  – Södertälje er rammet av infiltrasjon både i den lokale forvaltningen og politiske partier over en tiårsperiode. Vi har i den seinere tid sett tydelige tegn på at de kriminelle nå rører seg mot andre deler av forvaltningen.

  Sverige lærer nå av nabolandene Norge og særlig Danmark i kampen mot kriminaliteten, bedre kontroll på innvandringen og styrket integrering.

  Peker på høy innvandring

  I 2014 ba Moderaternas daværende statsminister Fredrik Reinfeldt i sin mest kjente tale svenskene om «att öppna era hjärtan» for å ta imot flere flyktninger.

  «Nu vädjar jag till svenska folket om tålamod, om att öppna era hjärtan för att se människor i stark stress med hot mot det egna livet som flyr, flyr mot Europa, flyr mot frihet, flyr mot bättre förhållanden», sa Reinfeldt.

  Året etter, da flyktningkrisen var på topp, søkte 163 000 asyl i Sverige mot 31 000 i Norge.

  Nå er tonen en helt annen i den svenske debatten. Ulf Kristersson, dagens statsminister for Moderaterna, sa i valgkampen i 2021 at innvandringen hadde blitt en belastning for Sverige og trakk fram æresvold, sosiale problemer og kriminalitet.

  – En veldig, veldig stor andel av skytinger og gjengkriminalitet kan kobles til innvandring og integrering, sa Kristersson og skapte store overskrifter.

  Moderaterna følger nå opp i regjering og Socialdemoraterna slår følge i å stramme til både retorikk og politikk etter at de tapte valget i 2022.

  – Det er veldig viktig å være ærlig og oppriktig med befolkningen. Vi har fått en utvikling i Sverige med alvorlig kriminalitet, en viktig årsak er at vi har hatt altfor stor innvandring med for svak integrering. Vi er nå ferdig i den svenske debatten med å lukke øynene for årsaken til problemen, sier Strömmer.

  – Både vi i Moderaterna og Socialdemokraterna nærmer oss nå dette på en helt annen måte. Det er en bekreftelse på at vi er forbi tida der vi ikke kunne snakke om problemene.

  Sverige får ungdomsfengsel

  Strömmer sier at det han gjør som justisminister med politi, straff og mer effektive verktøy bare er én dimensjon av innsatsen som nå Sverige har iverksatt for å få bukt med voldsbølger og organisert kriminalitet.

  – De langsiktige utfordringene med å forhindre nyrekruttering til kriminelle nettverk må angripes med mye bredere politikk. Vi må bryte opp segregering, bedre integrering, flere må lære svensk og klare seg gjennom skolen. Sverige er et åpent og tolerant samfunn, det kommer vi fortsatt til å være. Men vi må snakke ærlig og åpent om problemene.

  Tidligere på dagen besøkte han ungdomsfengselet på Eidsvoll der Norge setter ungdom mellom 15 og 18 år i lukket fengsel. Noe tilsvarende finnes ikke i Sverige.

  – Vi gjeninnfører nå ungdomsfengsler, Sverige la dem ned på 70-tallet. Vi har sosial oppfølging, men vi har store mengder unge som vi kan straffe, men ikke har mulighet til å beskytte samfunnet mot og sette i fengsel. Det holder ikke når ungdom dømmes for fysisk vold, sier Strömmer.

  – Hva kan Norge lære av dere i Sverige?

  – Jeg er selvfølgelig veldig forsiktig med å gi råd til Norge. Det jeg vil si er at Sverige hadde vært et mye bedre sted i dag hvis vi gjennomførte reformene vi gjør nå for 10-15 år siden. Det er en stor verdi i å innføre tiltak før problemene har vokst seg for store. En årsak til at vi må gjøre så mye på så kort tid er at vi ligger i etterkant. Det er første bud, å se problemene og iverksette tiltak før problemene blir for store, sier Strömmer.

  Økt overvåkning

  Sverige ga i fjor politiet utvidede muligheter for overvåkning av organiserte kriminelle miljøer. Det sidestilles nå med terror og spionasje, som vil si at politiet med domstolskontroll kan overvåke og ha kommunikasjonskontroll selv uten konkret mistanke om noe kriminelt.

  – Hva sier liberaleren Strömmer til det?

  – Da sier jeg at gitt kriminalitetsutviklingen er det nødvendig. Den organiserte kriminaliteten er så systemtruende at vi må slå det ned. Det er ingen tvil om at vi flytter balansepunktet i dette spørsmålet for å kunne bekjempe alvorlig kriminalitet. Det tror jeg også må skje på europeisk nivå, siden kriminaliteten er grenseoverskridende.

  Strömmer avslutter med å si at de allerede ser positive resultater, men at de har langt igjen.

  – Oppklaringsprosenten for drap med skytevåpen lå på 15 prosent i Stockholm tidligere, men bare på halvannet år oppklarer vi nå 70-75 prosent. Det vil si at nye verktøy og arbeidsmetoder gjør en forskjell. Vi har store problemer, men det spiller en rolle hva man gjør. Vi kan få ned kriminaliteten hvis vi er utholdende.


  0 kommentarer

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *