Krisemøte om Rafah-angrep

Gaza: Krisemøte om Rafah-angrep Minst 45 mennesker skal ha blitt drept i et israelsk angrep på en teltleir i Gaza. Tirsdag hastesamles FNs sikkerhetsråd til krisemøte. STORE ØDELEGGELSER: Israel hevder at de angrep et Hamas-anlegg i Rafah og drepte to medlemmer av den palestinske gruppa. Ifølge palestinske myndigheter på Gazastripen ble 45 mennesker drept. Foto:


Krisemøte om Rafah-angrep
Gaza:

Krisemøte om Rafah-angrep

Minst 45 mennesker skal ha blitt drept i et israelsk angrep på en teltleir i Gaza. Tirsdag hastesamles FNs sikkerhetsråd til krisemøte.

STORE ØDELEGGELSER: Israel hevder at de angrep et Hamas-anlegg i Rafah og drepte to medlemmer av den palestinske gruppa. Ifølge palestinske myndigheter på Gazastripen ble 45 mennesker drept. Foto: AP / NTB
STORE ØDELEGGELSER: Israel hevder at de angrep et Hamas-anlegg i Rafah og drepte to medlemmer av den palestinske gruppa. Ifølge palestinske myndigheter på Gazastripen ble 45 mennesker drept. Foto: AP / NTB
Vis mer


Publisert


Kort fortalt

  • Minst 45 mennesker, inkludert kvinner, barn og eldre, skal ha blitt drept i et israelsk luftangrep på en teltleir i Gaza søndag.
  • FNs sikkerhetsråd holder krisemøte tirsdag for å diskutere angrepet.
  • Israel hevder angrepet var rettet mot Hamas, men etterforsker hendelsen.
  • Norges utenriksminister og EUs utenrikssjef kritiserer Israel for å ignorere den internasjonale straffedomstolen ICJs ordre om å stanse angrepene.

Ifølge nyhetsbyrået AFP møtes FNs sikkerhetsråd til krisemøte tirsdag for å diskutere søndagens angrep i Rafah på Gazastripen.

Her skal minst 45 mennesker – over halvparten av dem kvinner, barn og eldre – ha blitt drept, da Israel gjennomførte et luftangrep mot en teltleir for intern fordrevne palestinere.

Israel har hevdet at angrepet var rettet mot Hamas, men har startet etterforskning av hendelsen. Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu har omtalt de sivile dødsfallene som en «tragisk ulykke».

Tirsdagens møte skal gå for lukkede dører, og skjer på initiativ fra Algerie, som er den arabiske representanten i sikkerhetsrådet og blant de ti ikke-permanente medlemmene i rådet, skriver AFP og nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Trosser ICJ-ordre

Søndagens angrep skjedde bare to dager etter at den internasjonale straffedomstolen ICJ fredag beordret Israel om å stanse offensiven mot Rafah, som huser så mange som en million fordrevne palestinere.


MØTES: Tirsdag møtes FNs sikkerhetsråd i et lukket hastemøte for å diskutere situasjonen på Gazastripen. Foto: Reuters / NTB
Vis mer

Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har omtalt det som svært alvorlig at Israel trosser ICJ.

– EUs utenriksråd kommer i dag til å diskutere eventuelle reaksjoner fra EU på nettopp at Israel har ignorert et eksplisitt pålegg fra domstolen. Vi kommer til å følge nøye med på hva EU gjør i dag, sa Eide til NTB mandag.

Det samme sa EUs utenrikssjef Josip Borrell, skriver nyhetsbyrået videre.

– Alle må respektere ordrene fra ICJ og folkeretten, skrev Borrell på X mandag.

Spørsmål om USAs veto

Det er ventet at sikkerhetsrådet vil diskutere hvordan det kan utøves press på Israel for å få landets myndigheter til å etterleve ordren fra ICJ, som er bindende for FNs medlemsland.

– Spørsmålet er da selvsagt om USA på nytt vil nedlegge veto, sier jussprofessor Terje Einarsen ved Universitetet i Bergen til NTB tirsdag morgen.

– Dersom USA legger ned veto, må de øvrige medlemslandene agere. Man får ikke vedtatt sanksjoner mot Israel i FN, noe som ellers ville ha vært en naturlig oppfølging når en stat ikke retter seg etter ordrer fra ICJ, fortsetter han.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *