Lei turistforsøpling – fjerner utsikten

Japan: Lei turistforsøpling - fjerner utsikten Innbyggere i Fuji Kawaguchiko har sett seg lei av turister som tar seg til rette. Nå har de tatt utsiktsgrep. UTSIKTSPUNKT: Bak denne dagligvarebutikken ligger Mt. Fuji majestetisk til i horisonten. Likevel er det ikke bare idyll. Foto: AFP/NTB Vis mer Bendik Hansen Publisert tirsdag 21. mai 2024 -


Lei turistforsøpling – fjerner utsikten
Japan:

Lei turistforsøpling fjerner utsikten

Innbyggere i Fuji Kawaguchiko har sett seg lei av turister som tar seg til rette. Nå har de tatt utsiktsgrep.

UTSIKTSPUNKT: Bak denne dagligvarebutikken ligger Mt. Fuji majestetisk til i horisonten. Likevel er det ikke bare idyll. Foto: AFP/NTB
Vis mer


Publisert


Utsikten er verdenskjent, og turistene flokker sammen for å fange det nærmest ikoniske utsnittet av «Mount Fuji Lawson»; fjellet og dagligvarebutikken.

Det prøver japanske myndigheter å sette en stopper for.

Innbyggere i den japanske byen Fuji Kawaguchiko har sett seg mektig lei av frekke og forsøplende turister som valfarter til byen deres, og har nå fått hjelp til å sette opp en stor, svart skjerm som sperrer for utsikten til 3776 meter høye Mount Fuji.

Vil det løse problemet? Meningene er delte.

SNART BORTE: Snart må du være over gjennomsnittet høy eller ha stige for å få et glimt av fjellet herfra. Foto: AFP/NTB

SNART BORTE: Snart må du være over gjennomsnittet høy eller ha stige for å få et glimt av fjellet herfra. Foto: AFP/NTB
Vis mer

Et desperat forsøk

Utsiktssperren er blitt satt opp etter en rekke klager fra lokale innbyggere.

Klagene handler om forsøpling med sigarettstumper som blir kastet på bakken, og turister som krysser veien ulovlig. Det til tross for skilt som advarer om nettopp dette. Det skriver BBC.

I mars og april besøkte over tre millioner turister japan – et tall som har gått oppover på grunn av svak yen og økning i turisme etter pandemien.

Utsiktshindringen skal ifølge avisa være japanske myndigheters siste, desperate forsøk på å tilrettelegge for det stadig økende antallet turister. En dragkamp mellom å også skulle ivareta lokale tradisjoner, levemåter og å ta vare på utsiktspunkter.

FUNKER IKKE: Heller ikke advarsler om at du kan bli påkjørt har hindret turister i å løpe ut i gata for å få det perfekte bildet. Foto: AFP/NTB

FUNKER IKKE: Heller ikke advarsler om at du kan bli påkjørt har hindret turister i å løpe ut i gata for å få det perfekte bildet. Foto: AFP/NTB
Vis mer

– Vil lage hull i den

Allerede i april varslet myndighetene at de ville gjøre det vanskeligere å ta «Mount Fuji Lawson»-bildet – et såkalt «money shot».

BBC har snakket med flere turister på stedet. Noen påpeker hvordan det er svært mange andre steder man kan ta fine bilder av fjelltoppen, mens andre er tydelig usikre på hvor effektivt tiltaket egentlig er.

– Det kommer kanskje til å virke i noen dager, men så vil nok noen lage et hull og ta bilder gjennom det, sier en kasakhstansk turist til BBC.

De har også vært i kontakt med lokale innbyggere som bor like ved butikken.

En av dem, 65 år gamle Kazuhiko Iwama, sier at han ser utsikten daglig, og at han er overrasket over turistenes dedikasjon. Han er ikke overbevist om at skjermen vil føre til færre turister der han bor.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *