Malte over minnesmerket søndag kveld

Malte over minnesmerket søndag kveld Sola kommune fjernet kunstverket til minne om Emely Frantzen (12) på en søndag kveld. BORTE: Kunstverket av gatekunstneren Töddel til minne om Emely Frantzen, som døde 12 år gammel. Foto: Privat Vis mer Caroline Drefvelin Jorun Gaarder Publisert tirsdag 28. mai 2024 - 14:01 Sist oppdatert tirsdag 28. mai 2024


Malte over minnesmerket søndag kveld

Malte over minnesmerket søndag kveld

Sola kommune fjernet kunstverket til minne om Emely Frantzen (12) på en søndag kveld.

BORTE: Kunstverket av gatekunstneren Töddel til minne om Emely Frantzen, som døde 12 år gammel. Foto: Privat
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Kort fortalt

  • Sola kommune fjernet et kunstverk til minne om Emely Frantzen (12) på en søndag kveld, noe som har skapt sterke reaksjoner.
  • Emelys far, Bengt Frantzen, mener kommunen burde vise mer respekt.
  • Kunstverket ble fjernet fordi det var vondt for mange, spesielt unge, sier kommunen.

– Vi er veldig lei oss nå.

Det sier Bengt Frantzen, far til avdøde Emely Frantzen om at Sola kommune søndag kveld fjernet kunstverket som gatekunstneren Töddel laget til minne om Emely i Rådhusparken.

Bengt Frantzen synes det er overraskende at kommunen valgte å male over minnesmerket allerede søndag kveld.

– Det var veldig spesielt. Her har kommunen vært overivrig. Jeg mener det sender ut helt feil signal. Sola kommune burde vise mer respekt for Emely og kampen mot mobbing, sier Frantzen.

NÅ: Slik ser det ut etter at kunstverket ble malt over. Foto: Privat

NÅ: Slik ser det ut etter at kunstverket ble malt over. Foto: Privat
Vis mer

Dagbladet har i en rekke artikler skrevet om Emely som tok livet sitt i fjor, bare tolv år gammel. Emely hadde i flere år fortalt om mobbing.

Markerte

Lørdag ble det holdt en stor markering mot mobbing i Sola kommune, med en kortesje av motorsykler og biler i regi av de frivillige organisasjonene «På hjul mot mobbing» og «Ride4kids». De ville skape oppmerksomhet rundt «Emely-reformen – Beskyttelse mot mobbing», en frivillig organisasjon opprettet av familien, der de foreslår flere nye tiltak mot mobbing.

Bengt Frantzen forteller at det var over hundre kjøretøy som kjørte i kortesjen lørdag, som endte opp ved Töddel sitt verk.

Rundt klokka 17 søndag var han sammen med Emelys mor Monica Frantzen tilbake i parken der Töddels kunstverk var oppført.

Noen timer seinere søndag kveld, fikk de melding fra en venn med bilder som viste at kunstverket var malt over.

Kommunen varslet i april foreldrene om at kommunen ville fjerne kunstverket – men gikk med på å vente til etter arrangementet. Dagen etter arrangementet ble altså kunstverket malt over.

Emely Frantzen (12) tok sitt eget liv tidligere i år, etter å ha fortalt om omfattende mobbing. Foreldrene hennes, Monica og Bengt Frantzen, har vært åpne om sitt livs tragedie og kastet seg inn i kampen for lovendringer. De er kåret til Årets navn i Dagbladet. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet
Vis mer

– Vondt for mange

Kunstverket har vært vondt for mange, sier kommunalsjef for oppvekst og kultur i Sola kommune, Ingunn Folgerø. Det er bakgrunnen for beslutningen om å fjerne kunstverket.

– Hvorfor ble det malt over søndag kveld, på helgevakt med overtid? Var det viktig å gjøre det så fort som mulig etter arrangementet?

– Det vet jeg ikke helt, kanskje var for å gjøre når det ikke var barn i området, svarer kommunalsjef Folgerø.

Folgerø sier dette er en vond sak for mange, og at det er hensynet til de unge som synes verket er vanskelig som har veid tyngst.

– Det er mange som skulle ønske at de hadde klart å gjøre mer, særlig av de unge. For dem blir det alltid en vond opplevelse å være i Sola sentrum og i den parken, sier kommunalsjefen til Dagbladet.

– Skal gjøre vondt

Et minnesmerke skal gjøre vondt, mener artist Tommy Fredvang. Han opptrådte under lørdagens arrangement.

FINNER TRØST: Artist Tommy Fredvang tror mange også har funnet trøst i minnesmerket kommunen nå har fjernet. Her fra deltakelse i «Stjernekamp» i 2015. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

FINNER TRØST: Artist Tommy Fredvang tror mange også har funnet trøst i minnesmerket kommunen nå har fjernet. Her fra deltakelse i «Stjernekamp» i 2015. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
Vis mer

– Du skal du kjenne det for at det ikke skal skje igjen. Det skal gjøre litt vondt for at kommunen skal minnes på at «dette skjedde hos oss, og det må aldri skje igjen», mener artisten.

Fredvang blir forbanna over at minnesmerket nå er fjernet.

– Det er sikkert mange unge som finner trøst i å minnes henne, sier han og fortsetter:

– Hvis ikke skolesystemet kan ta tak i mobbing, men vi skal bare male over det, så kan vi aldri bli bedre, sier han.

Han har selv kjent mobbing på kroppen, og vet hvor skadelig det kan være.

– Det å grue seg til å gå på skolen, er helt forferdelig. Dagens ungdom får aldri fred – mobbing foregår hele veien, på snapchat, sier Tommy Fredvang.

OPPRØRT: Silje Teig (Frp) synes det sendert helt feil signaler fra kommunen å fjerne dette kunstverket. Bildet er tatt før verket ble fjernet søndag. Foto: Privat

OPPRØRT: Silje Teig (Frp) synes det sendert helt feil signaler fra kommunen å fjerne dette kunstverket. Bildet er tatt før verket ble fjernet søndag. Foto: Privat
Vis mer

Opprørt

Vedtaket om å fjerne kunsten til minne om Emely, er et administrativt vedtak. Saken har ikke vært politisk behandlet. Bengt Frantzen hadde håpet at politikerne skulle ta opp saken, og få en ny vurdering.

– Vi synes det er trist at våre folkevalgte ikke har tatt tak i dette og stoppet vedtaket. Å male over et slikt minne over Emely på søndag kveld virker å være en provoserende handling fra kommunens side, dagen etter et slikt stort viktig arrangement, sier Frantzen.

Kommunalsjef Folgerø sier at det er i tråd med retningslinjene at saken har vært behandlet administrativt, og ikke politisk.

Silje Teig (Frp) er lokalpolitiker og sitter i kommunestyrets utvalg for oppvekst og kultur i Sola kommune. Hun er opprørt over at kommunen nå har fjernet verket.

– Verket representerer et forferdelig utfall. Det gir oss politikere et stikk, en ekstra motivasjon og minner oss på hvorfor vi er folkevalgte – vi jobber for å gjøre hverdagen til innbyggerne bedre, sier hun til Dagbladet.

KJEMPER: Bengt og Monica Frantzen kjemper for en mobbereform, blant annet der den som mobber skal bytte skole eller klasse. De vil ikke at noen andre skal oppleve det datteren gjorde. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

KJEMPER: Bengt og Monica Frantzen kjemper for en mobbereform, blant annet der den som mobber skal bytte skole eller klasse. De vil ikke at noen andre skal oppleve det datteren gjorde. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Vis mer

Teig er skuffet over sine politikerkolleger i Sola.

– Jeg synes det er skuffende hvor tause andre partier er til en sak som handler om å støtte selvmordsforebygging, forebygge mobbing og bedre psykisk helse til barn og unge, sier hun.

Siden datteren døde, har foreldrene lansert «Emely-reformen» – en reform for å bekjempe den økende mobbingen i norsk skole. Blant annet foreslår de et opplæringstilsyn som skal kontrollere skolene, de mener at mobbing må føres som avvik, og at tiltak i aktivitetsplaner skal rettes mot elever som mobber – ikke dem som blir mobbet.

Bengt Frantzen sier at de fortsetter kampen for reformen for fullt.

– Vi gir oss ikke. Dette er altfor viktig til at vi kan la oss stoppe.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *