Mark omkom under flyshow

Spitfire styrtet under oppvisning Mark omkom under flyshow Spitfire-kampfly fra andre verdenskrig krasjet. HØYT ANSETT: Mark Long beskrives som en «flott venn og kollega». Her foran Foto: RAF Vis mer Ralf Lofstad Publisert søndag 26. mai 2024 - 20:37 Sist oppdatert søndag 26. mai 2024 - 23:20 Det var skvadronleder Mark Long som omkom da


Mark omkom under flyshow
Spitfire styrtet under oppvisning

Mark omkom under flyshow

Spitfire-kampfly fra andre verdenskrig krasjet.

HØYT ANSETT: Mark Long beskrives som en «flott venn og kollega». Her foran Foto: RAF
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Det var skvadronleder Mark Long som omkom da et Supermarine Spitfire-kampfly fra andre verdenskrig styrtet under et flyshow øst i England i går. Det melder Royal Air Force (RAF) via en rekke britiske medier, deriblant BBC.

RAF gir den omkomne flygeren de beste skussmål, og sier i en uttalelse at han var «en flott venn og kollega, og en lidenskapsfull, profesjonell flyger, som vil bli sårt savnet av alle som kjente ham».

Veteranflyavdeling

Long deltok på en oppvisningsflygning i regi av Battle of Britain Memorial Flight – en RAF-avdeling som flyr veteranfly fra andre verdenskrig, som nevnte Spitfire, Avro Lancaster og Hawker Hurricane.

SMADRET: Veteran-Spitfiren Long førte, ble smadret i det kraftige sammenstøtet med bakken. Foto: Lee McLean / SWNS / NTB

SMADRET: Veteran-Spitfiren Long førte, ble smadret i det kraftige sammenstøtet med bakken. Foto: Lee McLean / SWNS / NTB
Vis mer

Battle of Britain var de intense luftkampene mellom RAF- og Luftwaffe-fly over og ved Storbritannia sommeren og høsten 1940, da Nazi-Tyskland forsøkte å nedkjempe britene – som de til slutt mislyktes med.

Spitfire er det mest ikoniske britiske kampflyet fra perioden, og er uløselig knyttet til «slaget». Rundt 70 fly av typen er fremdeles i drift.

Noe gikk fryktelig galt under gårsdagens oppvisningsflygning, og Longs Spitfire krasjet i en åker, like ved et hus, nær RAF-basen i Coningsby i Lincolnshire. Piloten ble erklært død på stedet.

Skvadronlederen var til daglig flyger av det moderne kampflyet Eurofighter Typhoon, og har deltatt i den årlige oppvisningen de fire siste gangene.

Etterforskning

Han etterlater seg to barn. Gruppekaptein (tilsvarende oberst) Robbie Lees sier RAFs tanker går til den omkomne flygerens etterlatte, skriver Sky News.

Årsaken til styrten er ukjent, og ulykken er nå under etterforskning.

Prins William og kona Kate uttrykte i går stor sorg over dødsulykken, og uttalte på X at de synes nyheten om hendelsen er «utrolig trist».

William har selv fartstid i RAF, hvor han tjenestegjorde som pilot i redningsstyrken mellom 2010 og 2013.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *