Miljøvernforbundet anmelder Lerøy Midt etter lakserømming

Miljøvernforbundet anmelder Lerøy Midt etter lakserømming Norges Miljøvernforbund er bekymret for villaksbestanden i Trøndelag etter at syk oppdrettslaks havnet på rømmen. – Vi er livredde, sier regionleder. Oppdrettsanlegg på Hitra som tilhører Lerøy. Illustrasjonsbilde fra en tidligere anledning. Foto: Gisle Oddstad / VG / NTB Andrine Resvoll Publisert: Publisert: I går 13:36 Kopier lenke Kopier


Miljøvernforbundet anmelder Lerøy Midt etter lakserømming

Miljøvernforbundet anmelder Lerøy Midt etter lakserømming

Norges Miljøvernforbund er bekymret for villaksbestanden i Trøndelag etter at syk oppdrettslaks havnet på rømmen. – Vi er livredde, sier regionleder.

Publisert: Publisert:

Lerøy Midt meldte i en pressemelding denne helgen at 14.000 slakteklar laks på rundt 7,3 kilo rømte fra havbrukslokaliteten Reitholmen i Fillfjorden i Hitra kommune.

Pressemeldingen er gjengitt av IntraFish.

Rømmingen skal skyldes en notskade, ifølge Lerøy Midt.

Norges Miljøvernforbund (NMF) leverte onsdag inn en anmeldelse på Lerøy Midt og daglig leder for anlegget etter rømmingen.

– Vi har en policy på å anmelde alle rømminger av laks, men denne var spesiell, siden laken er alvorlig syk, sier Arne Roger Hansen, regionleder Midt-Norge i Norges Miljøvernforbund (NMF), til E24.

Les på E24+

Sitter på pengesekken til oppdretterne: – Sjefen for de gode tider

Flere av Lerøys oppdrettsanlegg langs Trøndelagskysten har hatt problemer med syk laks, og har vært i Mattilsynets søkelys. Det ble i fjor høst avdekket massedød i flere av Lerøys merder på Hitra, blant annet på Reitholmen.

– Vi er livredde for at laksen skal komme opp og etablere sykdom blant villaksen i elvene her i Trøndelag, sier Hansen.

– Demotiverende

Hansen trekker frem sykdommene bakteriell nyresyke (BKD) og pankreassykdom (PD), som Lerøys laks skal være smittet av, som store trusler for villaksen.

Disse er dødelige og kan smitte via direkte kontakt, og smittet fisk kan igjen smitte avkom på rognstadiet.

– Dette kan føre til at den lokale stammen desimeres ytterligere, og det er fare for at den dør helt ut. Det vil være en katastrofe av dimensjoner, sier Hansen.

Han sier at NMF har sett seg lei av at det rømmer laks i hytt og vær. De mener at oppdrettsselskapene må straffes strengere, slik at det muligens kan bli en endring i fremtiden.

– Vi har anmeldt rømminger siden 2010, men sakene blir henlagt av politiet hver gang. Det er veldig demotiverende å jobbe for villaksen når det er ingen som bryr seg, sier Arne Roger Hansen.

Vil bøtelegge rømming

NMF mener at Lerøy Midt må få en bot på 500–1.000 kroner per rømt fisk, grunnet genetisk forurensning av villaksstammer og spredning av dødelig sykdommer til villaksen og deres avkom.

NMF ser på rømmingen som grov miljøkriminalitet, og at det bryter med både Naturmangfoldloven og Akvakulturloven.

– De har holdt på slik i 50 år, og nå er det på tide at de straffes. Hvis ikke er alt glemt om en uke og de kan fortsette som før, sier Hansen i NMF.

Han håper at politiet denne gangen går videre med saken, siden det dreier seg om syk fisk.

– Oppdrett i åpne anlegg er ren dyremishandling. Hadde dette foregått med dyr på land, ville det blitt tatt mer seriøst.

Ønsker å minske skadeomfanget

Harald Larssen, daglig leder Lerøy Midt, skriver i en tekstmelding til E24 at selskapet tar anmeldelsen til etterretning.

Han skriver at Lerøy Midt hadde oversikt over omfanget allerede da de sendte ut informasjon om rømmingen, da den aktuelle merden ble slaktet under ett døgn tidligere. Endelig omfang vil ende på i underkant av 14.000 laks, skriver han.

– Vi samarbeider tett med myndighetene og vår egen interne miljø- og sikkerhetsgruppe for å finne årsaken slak at vi kan hindre at dette skjer igjen.

Samtidig har selskapet en omfattende innsats for å forsøke å gjenfange mest mulig av laksen, skriver Larssen.

– Vi har også kontaktet kompetansemiljøer for å vurdere ytterligere tiltak. Vi vil fortsette dialogen vi har med myndighetene, forskningsmiljøer, interesseorganisasjoner og samarbeide godt på tvers for å finne gode tiltak for å minske skadeomfanget.

Les på E24+

Lakseaksjene som kan få størst oppsving av bedre dyrevelferd

Les også

Mowi vil ikke lenger være åpen om andelen fisk uten skader


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *