Milliardprosjekter bak Støres rygg

Milliardprosjekter bak Støres rygg De borgerlige partiene, sammen med SV og Rødt, kjører revers på regjeringens samferdselsplaner. SV brøt i forrige uke ut av forhandlingene med regjeringen om transportplanen og har i stedet har pa... Vis mer Anders Holth Johansen Publisert onsdag 05. juni 2024 - 16:59 Sist oppdatert onsdag 05. juni 2024 - 18:40


Milliardprosjekter bak Støres rygg

Milliardprosjekter bak Støres rygg

De borgerlige partiene, sammen med SV og Rødt, kjører revers på regjeringens samferdselsplaner.

SV brøt i forrige uke ut av forhandlingene med regjeringen om transportplanen og har i stedet har pa…
Vis mer

Publisert


Sist oppdatert


STORTINGET (Dagbladet): Høyre, Frp, Venstre, Krf, Rødt og SV kalte inn til pressekonferanse om Nasjonal Transportplan i Vandrehallen klokken 17.00 i dag.

Der presenterte de en manøver som gir flertall for en annen – og dyrere – Nasjonal Transportplan enn det regjeringen har sett for seg.

SV har nemlig vendt samarbeidspartiene ryggen i forhandlingene om vei og bane, og gått til de borgerlige.

– Jeg er glad og stolt i dag over at SV kan sikre flertall for en litt grønnere transportplan. Det er jeg stolt over å få til med dette litt uvanlige flertallet, sier SVs Mona Fagerås.

Hun sier det «ikke har latt seg gjøre» å bli enige med regjeringspartiene.

Med i det uvanlige flertallet er også Rødt, som sikrer flertall med 89 av 169 stortingsrepresentanter.

– Rødt er alltid villige til å sette oss ned og samarbeide. Dette er gode forslag, som samlet sett tar Norge i en bedre og mer miljøvennlig retning, sier transportpolitisk talsperson i Rødt, Geir Jørgensen.

Prosjekter tilbake

At regjeringspartner SV bryter med regjeringspartiene og sikrer flertall med opposisjonen, betyr at en rekke prosjekter som ble skrotet i regjeringens vei- og togplan, kommer tilbake på tegnebrettet.

Dermed tvinges regjeringen til å forholde seg til en rekke kostbare samferdselsprosjekter

Prosjektene de er enige om å ta tilbake i Nasjonal Transportplan er:

  • Dobbeltspor mellom Stokke og Sandefjord på Vestfoldbanen.
  • Kapasitetsøkende tiltak på Ofotbanen.
  • Ringeriksbanen og E16 som felles prosjekt.
  • Rv 15 over Strynefjellet.
  • Rv 19 i Moss
  • Majorstuen stasjon

Skarp kritikk

Opposisjonen er krasse i sin kritikk av regjeringens forslag til NTP:

– Regjeringen hadde lagt opp til en avsporing, sier Trond Helleland (H).

– Jeg har i alle mine år aldri sett maken til makkverk som det regjeringen har levert her. Viljen til å komme til en enighet oppfattes å ha vært tilnærmet null. Dette er et slett håndverk sier André N. Skjelstad (Venstre).

Senterpartiet mener derimot at opposisjonen er uansvarlig, og undergraver NTP med sitt krumspring.

− Opposisjonens enkeltvedtak undergraver betydningen av nasjonal transportplan, og legger opp til ny kakespising uten mer asfalt eller skinner. Senterpartiet har gått inn for en realistisk plan som ser hele Norge, og bruker mer på å ta bedre vare på det vi har, sier Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik, som leder Stortingets transport- og kommunikasjonskomite.

– I stedet for å søke flertall for en realistisk plan med reelle prioriteringer, velger opposisjonen nå å fremme noen store enkeltprosjekter uten felles plan for finansiering. Det er uansvarlig og medfører usikkerhet for samferdselsprosjekter i hele landet, sier Gjelsvik.

– Tror folk er lei

Marte Mjøs Persen, som sitter i transport- og kommunikasjonskomiteen for Arbeiderpartiet, mener det opposisjonen har kommet med er useriøst:

– Dette er en ønskeliste uten noen plan for finansiering, sier Persen til Dagbladet.

– Jeg tror folk er skikkelig lei av dette. Vi har vært moderate for å faktisk gjennomføre det vi sier. Det tror jeg folk forventer av oss. Dette er useriøst og uforutsigbart, sier Persen.

Hun påpeker at de samme partiene så seint som i går sto på samme sted i Vandrehallen og var med på et forsvarsløft på over 600 milliarder kroner.

– Vi må legge til grunn at de har en plan for finansiering. Men det gjenstår å se, sier Persen.

– Er du sint på SV nå?

– Nei. Dette er politikk. Vår dør er åpen, sier Persen.

Avslo tilbud i morges

SV brøt fredag forhandlingene med regjeringspartiene om Nasjonal Transportplan.

Dagbladet kunne tidligere i dag melde at SV har landet en enighet med opposisjonen om Nasjonal Transportplan (NTP), og dermed vender ryggen til samarbeidspartiene Ap og Senterpartiet.

Regjeringspartiene sendte over et nytt tilbud til SV i går kveld for å bli enige om NTP, der SV fikk ytterligere gjennomslag, erfarer Dagbladet.

SV avslo ifølge Dagbladets opplysninger tilbudet i dag morges.

Etter at SVs plan om å slutte seg til de borgerlige ble kjent for Arbeiderpartiet og Senterpartiet, prøvde de å redde en enighet med SV i tolvte time, etter det Dagbladet erfarer.

Men etter et gruppemøte klokken 13.30 i dag ble det klart at SV går sammen med opposisjonen for å skaffe flertall for en rekke samferdselsprosjekter.

Nasjonal Transportplan legger føringene for alle store nasjonale samferdselsprosjekter. Den nye planen skal gjelde i perioden 2025-2036.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *