Mistenker psykose

Apotek-drapet: Mistenker psykose Det er sterk mistanke om at mannen som skal ha drept Miriam Daniela Ayres Cea (35) i Arendal, har en underliggende psykoselidelse og dermed er utilregnelig. Det var Miriam Daniela Ayres Cea (35) som ble drept utenfor Boots apotek i Arendal sentrum 2. april i år. Video: Politiet / Dagbladet TV Vis


Mistenker psykose
Apotek-drapet:

Mistenker psykose

Det er sterk mistanke om at mannen som skal ha drept Miriam Daniela Ayres Cea (35) i Arendal, har en underliggende psykoselidelse og dermed er utilregnelig.

Det var Miriam Daniela Ayres Cea (35) som ble drept utenfor Boots apotek i Arendal sentrum 2. april i år. Video: Politiet / Dagbladet TV
Vis mer

Publisert


På morgenen tirsdag 2. april ble 35 år gamle Miriam Daniela Ayres Cea funnet knivdrept utenfor et Boots-apotek i Arendal sentrum, der hun jobbet.

To dager seinere ble en 63 år gammel mann pågrepet og siktet for drapet. Mannen har siden sittet i varetekt, men nekter straffskyld for siktelsen.

Det er ingen relasjon mellom mannen og Cea, og politiet mistenker at hun kan ha vært et tilfeldig offer.

Har oppnevnt sakkyndige

Den siktede 63-åringen har ikke ønsket å forklare seg i avhør.

Foreløpige helseundersøkelser gir imidlertid grunn til å stille spørsmål ved tilregneligheten hans, opplyser politiadvokat Vanja Bruvoll overfor Dagbladet.

Så langt har mannen vært gjennom en såkalt prejudisiell observasjon, men han skal nå underlegges full rettspsykiatrisk undersøkelse.

– Den prejudisielle observasjonen konkluderer med sterk mistanke om utilregnelighet. Retten har nå oppnevnt to sakkyndige og gitt dem mandat til å utrede tilregnelighetsspørsmålet, sier Bruvoll.

De sakkyndige er gitt frist til 14. juni.


PÅGRIPELSE: Politiets krimteknikere jobber i boligen til den siktede 63-åringen. Foto: Olav Svaland
Vis mer

Fanget på overvåkingskamera

Forrige fredag ble 63-åringen varetektsfengslet – først i åtte uker, før Agder lagmannsrett reduserte fengslingsperioden til fire uker etter anke.

Det begrunnes med at det er «sterk mistanke om en underliggende psykoselidelse» og at siktede nå er til utredning, kommer det fram av lagmannsrettens kjennelse.

– Neste skritt er den rettspsykiatriske undersøkelsen. Dersom ikke siktede fritar fra taushetsplikt, eller ønsker å samarbeide med de sakkyndige, blir det et spørsmål om tvungen observasjon, sier Bruvoll.

Nylig har mannen byttet forsvarer til advokat John Christian Elden. Dagbladet har ikke lykkes med å få en kommentar fra ham fredag.

Politiet: Trygge på bevisene

Selv om siktede ikke ønsker å stille i avhør, mener politet å ha god oversikt over hendelsesforløpet.

– Vi er ikke kommet i posisjon til å avhøre ham, da han har vært tydelig på at han ikke ønsker det. Vi føler oss likevel trygge på at bevisene vi har nå, er gode nok, sier Bruvoll og viser til at det er en rekke overvåkingskameraer ved åstedet.

– Det er ingen mistanke om at noen andre har begått drapet, sier hun.

ÅSTED: Miriam Daniela Ayres Cea ble funnet drept utenfor arbeidsplassen sin på morgenen 2. april. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

ÅSTED: Miriam Daniela Ayres Cea ble funnet drept utenfor arbeidsplassen sin på morgenen 2. april. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Vis mer

Vurderer tilsynssak

Som Dagbladet tidligere har omtalt, er den siktede 63-åringen domfelt flere ganger tidligere – blant annet for trusler mot Nav-ansatte og for å ha båret kniv på offentlig sted.

I slutten av april ble det klart at Statsforvalteren i Agder vurderer tilsynssak for å undersøke om mannen har fått forsvarlig helsehjelp i tida før drapet.

Avdøde Miriam Daniela Ayres Cea var svensk statsborger, men hun var bosatt i Grimstad. Hun hadde jobbet på Boots-apoteket i Arendal siden 2018.

– Miriam Daniela Ayres Cea var utrolig godt likt av både kolleger og kunder. Hun var alltid imøtekommende, blid, sympatisk og hjelpsom. Hun ønsket å hjelpe alle, uansett hva det måtte være, sier har Kathrine Mehlin, administrerende direktør i Boots, tidligere uttalt til Dagbladet.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *