– Møtes for å gjøre skade

Donald Trump: - Møtes for å gjøre skade Eks-president Donald Trump kommenterer Vladimir Putins Kina-besøk. MØTTE PRESSEN: Donald Trump, tidligere president i USA, står tiltalt i den såkalte hysjpenge-saken i New York. Han har benyttet rettssaken til å komme med en rekke politisk utspill, som da han kommenterte Putins Kina-besøk natt til fredag. Foto: Reuters


– Møtes for å gjøre skade
Donald Trump:

– Møtes for å gjøre skade

Eks-president Donald Trump kommenterer Vladimir Putins Kina-besøk.

MØTTE PRESSEN: Donald Trump, tidligere president i USA, står tiltalt i den såkalte hysjpenge-saken i New York. Han har benyttet rettssaken til å komme med en rekke politisk utspill, som da han kommenterte Putins Kina-besøk natt til fredag. Foto: Reuters / NTB
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Torsdag begynte den russiske presidenten Vladimir Putin sitt statsbesøk i Kina, der han blant annet møter president Xi Jinping.

I russiske og kinesiske offisielle kanaler omtales besøket som et møte mellom gode naboer og partnere.

USAs tidligere president Donald Trump er imidlertid skeptisk. Natt til fredag norsk tid kommenterte han møtet mellom Putin og Xi etter at retten var hevet i hysjpenge-saken i New York.

– Han kjenner jeg godt

Her anklaget Trump russerne og kineserne for å møtes for å «gjøre skade».

– President Xi i Kina, han kjenner jeg godt, og president Putin i Russland, han kjenner jeg også godt … De jobber akkurat nå sammen med planer de har, der de møtes for å gjøre skade, sa Trump til den frammøtte pressen i New York, melder blant annet The Guardian og C-Span.

Videre sa Trump at han «forventet at Xi ville ta Taiwan».

– Han (Xi, journ.anm.) sa det i dag. Det er en stor uttalelse.

TE-MØTE: Vladimir Putin (til venstre) og Xi Jinping drakk te i Beijing torsdag. Foto: Sputnik / AP / NTB

TE-MØTE: Vladimir Putin (til venstre) og Xi Jinping drakk te i Beijing torsdag. Foto: Sputnik / AP / NTB
Vis mer

Donald Trump hadde et ambivalent forhold til Xi Jinping mens han var president. På den ene siden hyllet han ham som en sterk leder, men de var også i ordkrig om blant annet utbruddet av covid-19-pandemien, som skal ha startet i Kina.

Til amerikansk president å være, pleide Trump er tett forhold til Vladimir Putin – så tett at deler av amerikansk etterretning og andre eksperter fryktet at presidentskapet hans ville være til fordel for russiske interesser, skriver The Guardian.

«Politisk løsning» i Ukraina

Da Putin startet sitt statsbesøk i Beijing torsdag, holdt han og Xi en felles pressekonferanse der blant annet krigen i Ukraina var tema.

Her sa Xi at Russland og Kina er enige om at konflikten trenger en politisk løsning, melder NTB.

– Begge parter er enige om at en politisk løsning på Ukraina-krisen er den riktige retningen, sa Xi på pressekonferansen.

Den russiske presidenten sa på sin side at han var takknemlig for Kinas forsøk på å løse konflikten.

Offisielt har Kina hele veien hevdet å ha en nøytral holdning til Ukraina-krigen. Den er aldri blitt fordømt av kinesiske myndigheter, som i fjor la fram en plan med prinsipper for hvordan krigen potensielt kan ta slutt.

Putins Kina-besøk fortsetter fredag.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *