Moxnes med klar beskjed til Støre

ICC ber om arrestordre: Moxnes med klar beskjed til Støre Den internasjonale straffedomstolens (ICC) sjefsaktør ber om arrestordrer for Israels statsminister og utenriksminister, samt flere Hamas-ledere. Det skaper sterke reaksjoner. Foto: Ronen Zvulu / Reuters Vis mer Johannes Fjeld Anette Beckhaug Publisert mandag 20. mai 2024 - 13:09 Sist oppdatert mandag 20. mai 2024 -


Moxnes med klar beskjed til Støre
ICC ber om arrestordre:

Moxnes med klar beskjed til Støre

Den internasjonale straffedomstolens (ICC) sjefsaktør ber om arrestordrer for Israels statsminister og utenriksminister, samt flere Hamas-ledere. Det skaper sterke reaksjoner.

Foto: Ronen Zvulu / Reuters
Foto: Ronen Zvulu / Reuters
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Kort fortalt

 • Den internasjonale straffedomstolens sjefsaktor Karim Khan ber om arrestordrer for Israels statsminister Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Yoav Gallant, og flere Hamas-ledere.
 • Anklagene gjelder krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.
 • Dette skaper sterke reaksjoner internasjonalt.
 • Den internasjonale straffedomstolens (ICC) sjefsaktor Karim Khan ber om arrestordre for Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Israels forsvarsminister Yoav Gallant.

  Det samme gjelder Hamas-sjef Yahya Sinwar og Hamas-toppene Mohammed Diab Ibrahim al-Masri og Ismail Haniyeh – som henholdsvis er leder for Hamas’ væpnede fløy og Hamas’ politiske leder.

  Det forteller Khan selv i et intervju med CNNs Christiane Amanpour mandag.

  Det er nå opp til et ICC-dommerpanel å avgjøre hvorvidt ordrene skal utstedes.

  – Verden ble sjokkert

  I en uttalelse publisert på Den internasjonale straffedomstolens nettsider framholder Khan at det er grunn til å tro at de omtalte bærer strafferettslig ansvar for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

  Netanyahu uttalte i mai at en ICC-arrestordre mot Israels øverste politiske eller militære ledelse vil være en skandale av «historiske proporsjoner», ifølge CNN.

  Anklagene omhandler Hamas’ angrep mot Israel 7. oktober 2023 – og Israels påfølgende krigføring i Gaza.

  – Verden ble sjokkert 7. oktober, da mennesker ble revet fra sine soverom, fra sine hjem, fra de ulike kibbutzene i Israel, sier Khan til CNN.

  RAFAH: Tirsdag morgen går israelske til styrker til angrep på grensebyen Rafah sør på Gazastripen. Litt over klokken 07 hevder israelsk radio at Israel har tatt kontroll over den palestinske siden av grenseovergangen i byen. Reporter: Edward Stenlund. Video: Al Qahera / X
  Vis mer

  – Omfattende og systematisk

  Hamas-toppene anklages blant annet for å bære ansvar for utryddelse i henhold til Roma-vedtektene, samt for drap, gisseltaking og tortur.

  – Vi framholder at forbrytelser mot menneskeheten ble begått som del av et omfattende og systematisk angrep mot Israels sivilbefolkning av Hamas og andre væpnede grupper. i henhold til organisasjonenes politikk. Noen av disse forbrytelsene vedvarer etter vårt syn til dags dato, skriver Khan.

  Netanyahu og Gallant anklages for å bære ansvar for utsulting av sivilpersoner som krigføringsmetode, for med overlegg å rette angrep mot sivile, samt for drap og utryddelse i strid med Roma-vedtektene.

  – Vi framholder at forbrytelser mot menneskeheten ble begått som del av en omfattende og systematisk angrep mot den palestinske sivilbefolkningen, i henhold til statlig politikk. Disse forbrytelser vedvarer etter vårt syn til dags dato, skriver Khan.

  – Historisk utvikling

  En eventuell arrestordre mot Netanya og Gallant vil være den første av sitt slag mot ledelsen i land nært alliert med USA, skriver CNN.

  I et innlegg på sin Facebook-side omtaler parlamentarisk leder Lan Marie Berg i MDG påstanden mot Netanyahu som «en historisk utvikling».

  – Jeg forventer at regjeringen forbereder seg på å støtte en eventuell arrestordre rettet mot Netanyahu og Hamas-leder Sinwar om domstolen velger å gå videre med dette. Norge har et ansvar for å bidra til å opprettholde internasjonal lov og orden, og å holde krigsforbrytere ansvarlige, skriver Berg.


  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
  Vis mer

  Moxnes med beskjed til Støre

  Israels utenriksminister mener det er en skam av historiske dimensjoner at ICC-lederen ber om arrestordre på personer i den israelske regjeringen. Også Hamas krever at aktorens ønske om arrestordre mot sine ledere blir avvist. Gruppen uttaler også at en mulig arrestordre mot Netanyahu og Gallant «kommer sju måneder for seint».

  Rødts utenrikspolitiske talsmann, Bjørnar Moxnes, omtaler imidlertid utviklingen som «viktig».

  – Dette er et viktig skritt fra ICC. Da ICC for et år siden utstedet arrestordre mot Russlands president Vladimir Putin, utfordret Rødt Støre på om regjeringa støttet dette og ville følge vår forpliktelse til å pågripe og utlevere Putin, dersom han skulle komme til Norge, skriver han i en uttalelse på Facebook.

  Rødt ber nå statsminister Jonas Gahr Støre gjøre det samme med Netanyahu.

  – Etter ICJ-kjennelsen i januar burde Norge ha gjort alt i vår makt for å hindre at militært utstyr fra norske selskaper havner i Israel. Å godta dette nå som det i tillegg er bedt om en arrestordre på mottakeren er enda verre, skriver han.

  Moxnes mener det kan føre til at norske myndigheter ender opp som medvirkende til forbrytelsene ICC anklager Netanyahu for.

  – Vi ber også om at regjeringen krever at USA og andre Nato-land følger opp og arresterer Netanyahu i tråd med sine forpliktelser, hvis han kommer til et av de landene.


  0 kommentarer

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *