Nå snur det

Nå snur det - Unngå åpne sletter og store trær. Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for lyn torsdag. FAREVARSEL: Tørr bakke og torden kan være en dårlig kombinasjon. Her fra tordenvær over Oslo ved en tidligere anledning. Foto: Petros Goulas / Shutterstock / NTB Vis mer Jorun Gaarder Publisert onsdag 22. mai 2024 -


Nå snur det

Nå snur det

– Unngå åpne sletter og store trær. Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for lyn torsdag.

FAREVARSEL: Tørr bakke og torden kan være en dårlig kombinasjon. Her fra tordenvær over Oslo ved en tidligere anledning. Foto: Petros Goulas / Shutterstock / NTB
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Været i Norge nå

Oppdatert for 5 minutter siden

  Det er ingen målestasjoner som rapporterer nå.

  Torsdag kveld er det fare for tordenvær med mye lyn i deler av Østlandet og Sørlandet, skriver Yr på X, tidligere Twitter.

  Fredagsværet ser ikke noe lysere ut. Da er det meldt mye vind langs kysten av Finnmark. Meteorologene venter vestlig stiv til sterkt kuling utsatte steder.

  Det gule farevarselet gjelder deler av Østlandet og Sørlandet torsdag – fra Sørlandet og opp til Hamar.

  Kort fortalt

 • Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for lyn og tordenvær på Østlandet og Sørlandet torsdag kveld.
 • Det er stor skogbrannfare på grunn av tørr vegetasjon.
 • Fredag meldes det mye vind i Finnmark.
 • Sør-Norge får sommervær med ettermiddagsbyger, mens Nord-Norge opplever vinterlige temperaturer før sommeren kommer søndag.
 • Brannfare

  Torsdagen starter med samme sommervarme som vi har onsdag på Sør- og Østlandet, men tordenbygene setter inn fra sein ettermiddag, i 15-17-tida.

  – Dette er et typisk sommerfenomen – regnbyger med torden hører sommeren til. I morgen blir det årets første tordenvær, sier vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis til Dagbladet.

  Tordenbygene vil komme lokalt, med store variasjoner.

  En viktig grunn til at Meteorologisk institutt sender ut farevarsel, er at det er veldig tørt i bakken, og følgelig stor skogbrannfare.

  – Tørr vegetasjon, pluss lyn er en litt skummel kombinasjon. Heldigvis blir det regnbyger innimellom, men det er lokalt, så hvis lynet slår til før det begynner å regne, kan det fort bli brann, sier meteorologen.

  Styrtregn

  Det er meldt om 10-15 millimeter på en time, mesteparten i indre strøk. Det er klassifisert som styrtregn. Styrtregn betyr mye regn på kort tid, uten at det er noe farevarsel for dette.

  Vestlandet og Trøndelag kan få så langt årets høyeste temperatur torsdag. Trøndelag kan få opptil 28-29 grader, melder meteorolog Sarchosidis.

  Frank Løke har ankommet basecamp. Video: Helen Oterhals
  Vis mer

  Hittil er det Steinkjer som har varme-rekorden for i år. 16. mai hadde de 28,3 grader. I morgen meldes det at Trøndelag kan slå dette.

  I Nord-Norge er de ikke helt ferdige med vinteren ennå. Torsdag skal by på 20 grader, men de sommerlige temperaturene forsvinner fredagen.

  – De er ikke helt ferdige med vinteren ennå i nord. Fredag skal det blåse vestlig sterk kuling, kan hende liten storm. Nedbøren holder seg stort sett ute i havet, men temperaturen er ikke veldig hyggelig, sier Sarchosidis.

  Varme over tid øker sannsynligheten for styrtregn, så ta fram paraplyen! Video: Nora Bakketun
  Vis mer

  Vinter på visitt

  I Alta er det meldt sju grader fredag, Nordkapp 3-4 grader

  – Det blir en ny runde med vinter i Nord-Norge. Fredag synker temperaturen 10-15 grader, sier Sarchosidis.

  Gjennom helga vil temperaturen holde seg på 20 grader i Sør-Norge. Men vi må belage oss på litt mer ruskete vær framover.

  Meteorologen spår at det vil komme ettermiddagsbyger med torden i Sør-Norge gjennom helga.

  Fredag og lørdag blir ganske vinterlig i nord. Så kommer sommeren dit også.

  – Søndagen blir det litt bedre sommervær i Nord-Norge. Der ser det ut som om vinteren endelig vil si farvel, sier Sarchosidis.


  0 kommentarer

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *