Norge anerkjenner Palestina som stat: – Kan ikke bli fred uten

Norge anerkjenner Palestina som stat: – Kan ikke bli fred uten Statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Espen Barth Eide forklarte den historiske beslutningen. I etterkant takker Hamas Norge. Jørn E. Kaalstad Eric Kjerstad Solheim Helge Mikalsen (foto) Alf Bjarne Johnsen Publisert: For mindre enn 2 timer siden Oppdatert nå nettopp Kopier lenke Kopier lenke


Norge anerkjenner Palestina som stat: – Kan ikke bli fred uten

Norge anerkjenner Palestina som stat: – Kan ikke bli fred uten

Statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Espen Barth Eide forklarte den historiske beslutningen. I etterkant takker Hamas Norge.

Publisert:

– Regjeringen har besluttet at Norge vil anerkjenne staten Palestina, sier Støre.

– Midt i en krig, med titusenvis av døde og skadde, må vi holde liv i det eneste som kan gi et trygt hjem for både israelere og palestinere: To stater som kan leve i fred med hverandre, sier han i dagens pressekonferanse.

Den territoriale avgrensningen bør baseres på grensene før 19671967Under seksdagerskrigen i 1967 ble flere områder okkupert av Israel, blant annet Vestbredden og Gaza. Nå sier altså regjeringen at den territorielle avgrensningen for Palestina som stat bør baseres på grensene før denne krigen., sier han.

– Palestina har en grunnleggende rett til en selvstendig stat. Det kan ikke bli fred i Midtøsten uten.

Den eneste løsningen til fred er en reell tostatsløsning, mener han, og sier dette er en sterk oppfordring til andre land om å gjøre det samme som Norge gjør i dag.

Støre sier at bakteppet for beslutningen er dystert og at terrorangrepet 7. oktober var et angrep på uskyldige israelere.

– Terroren ble begått av Hamas og militante grupper som ikke er tilhengere av en tostatsløsning og staten Israel, sier Støre og fortsetter:

– Når vi anerkjenner Palestina, kan vi i større grad oppfordre andre land til oppbyggingen av en palestinsk stat.

Mens pressekonferansen pågikk, gikk Israels utenriksminister ut med en klar beskjed til Norge.

Hamas takker Norge

De palestinske selvstyremyndighetene kommenterte Norges beslutning i dag.

– Presidentskapet ønsket velkommen kunngjøringen fra Norges statsminister om å anerkjenne staten Palestina, skriver de på sine nettsider.

Hamas takker også Norge etter beslutningen.

– Vi har alltid nytt godt av sterk støtte fra Norge, både til den palestinske saken og til det palestinske folks rettigheter, sier talsperson Bassem Naeem til TV 2, og fortsetter:

– Både til den norske regjeringen og det norske folk – takk for alle disse sterke standpunktene og denne sterke støtten til den palestinske saken.

Palestinakomiteen ønsker Regjeringens beslutning om å anerkjenne Palestina som stat, velkommen.

– Dette er en sak vi har jobbet med lenge og et viktig signal til Israel om at Norge ikke godtar okkupasjonen av Vestbredden eller intensjonen om at Gaza skal tømmes for palestinere for å utvide staten Israel, sier leder Line Khateeb.

Hvorfor kommer beslutningen nå, spør statsministeren:

– Krigen i Gaza har gitt økt uro, økt spenning i regionen, og vi må mange år tilbake for å finne en tilsvarende alvorlig situasjon i Midtøsten.

Dessuten, mener han, at en stadig større gruppe land ser behov for å styrke Palestinas stemme internasjonalt. Ved å erkjenne Palestina støtter Norge opp om den arabiske fredsplanen, sier Støre.

Det er i tillegg økt støtte i Europa til en palestinsk stat. Norge anerkjenner i en tid hvor andre land planlegger for det samme, sier han.

– Vi har holdt USA tett orientert om vår tenkning og beslutning, sier han.

Han sier også at norsk anerkjennelse vil vekke reaksjoner fra noen hold, særlig fra Israel.

– Israelske myndigheter er informert om vår beslutning. Israel er i en utsatt sikkerhetssituasjon, og Norge erkjenner at de har rett til å forsvare seg innenfor folkerettens rammer, sier statsministeren.

Vi ser det alle ser, sier han:

– Anerkjennelsen vil ikke føre til en velfungerende stat i overskuelig fremtid.

Se video med VG-redaktør Hanne Skartveit som forklarer hva anerkjennelsen betyr:

Synes du det var riktig av Norge å anerkjenne Palestina som egen stat?

Tett dialog

– Støre og jeg har over lengre tid hatt en tett dialog med arabiske land. Ved å anerkjenne støtter vi opp om det arabiske fredsplanen, sier utenriksminister Barth Eide som overtar etter at Støre var ferdig.

– Vi har tatt på oss en lederrolle for å skaffe støtte til denne fredsplanen. Hovedpoenget er at noen enkeltgrep ikke løser konflikten alene. det er kun summen som vil gi fremgang, sier han.

Det haster med å stanse krigen, mener Eide.

– I over syv måneder har befolkningen i Gaza levd i konstant frykt. I Israel lever befolkningen i sjokk og sorg etter terrorangrepet.

VG spør utenriksminister Eide om regjeringen risikerer å settes på et sidespor i fredsprosessen.

– Norge er en venn av Israel, og var tidlig ute med å anerkjenne Israel. vi bidro da de ble opprettet, og vårt vennskap vil bestå. Så er det kjent at vi er uenig med mange sider av den nåværende regjeringens politikk, sier han.

– Klare rammer for krav

– Har Norge tenkt å stille krav om valg?.

– Ved å anerkjenne en palestinsk stat så legger det klare rammer for krav og forventninger til en slik stat. vi må stille krav til styrkes rettsstatsreformer, antikorrupsjon, og demokratiske beslutninger, svarer statsministeren.

Om det kommer nært forestående er ikke lett å se, ifølge Støre.

– I etterkant av krigen som pågår, må det være en ny giv for arbeid for at det blir en palestinsk enhet. Det kan ikke være Hamas og militante grupper som dominerer hva som skal være gjenstand for gjenoppbyggingen, sier han.

Hvilke land anerkjenner Palestina?

146 av FNs 193 medlemsland har anerkjent Palestina som uavhengig stat, flere EU-land har varslet at de om kort tid vil gjøre det samme.

I dag har Irland og Spania anerkjent Palestina som egen stat. Slovenia og Malta er ventet å komme med tilsvarende anerkjennelser i løpet av onsdag.

Pr. nå, etter Irlands og Spanias beslutning, har 10 av de 27 EU-medlemslandene – Polen, Bulgaria, Romania, Ungarn, Tsjekkia, Slovakia, Sverige og Kypros – anerkjent Palestina som en stat.

Det betyr at store europeiske land som Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia og våre naboland Danmark og Finland ikke har anerkjent Palestina.

– Det er en historisk endring og naturlig konsekvens av norsk støtte til en palestinsk stat. Samtidig innebærer det en kollaps i troen på en forhandlet løsning med den nåværende israelske regjeringen, sier Dag Henrik Tuastad, førstelektor i Midtøsten-studier ved UiO til VG.

– Fryktelig lang vei

Jo Jakobsen, professor i statsvitenskap ved NTNU sier til VG at dette er et brudd med tidligere norsk linje.

– Denne linjen har sammenfalt med linjen til de vestlige landene. De aller fleste andre land har anerkjent Palestina som stat. Norge har vært opptatt av å gjøre dette, hvis det skulle gjøres, i en kollektiv prosess. Nå har andre (Spania, Irland) annonsert det samme, og Norge blir en del av dette, sier han og fortsetter:

– En anerkjennelse av Palestina vil bidra til legitimitet til Palestina – og til at momentumet til dels skifter i retning av fremtidig suverenitet i praksis (tostatsløsning). Veien dit er imidlertid fryktelig lang, sier Jakobsen.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *