Norwegian-pilotene bryter lønnsforhandlingene

Lønnsoppgjøret 2024 Norwegian-pilotene bryter lønnsforhandlingene Om partene ikke blir enige kan det bli streik fra juni. Foto: Paul Kleiven / NTB Truls Lier Fredrick Chr. Ekeseth David Bach Publisert: For mindre enn 2 timer siden Oppdatert nå nettopp Kopier lenke Kopier lenke Del på Facebook Del på Facebook Del med e-post Del med e-post Norwegian-pilotene


Norwegian-pilotene bryter lønnsforhandlingene

Norwegian-pilotene bryter lønnsforhandlingene

Om partene ikke blir enige kan det bli streik fra juni.

Publisert:

Norwegian-pilotene, Norwegian Pilot Union (NPU), har ikke blitt enige med selskapet om en ny tariffavtale. Det opplyser fagforeningen Parat i en pressemelding.

Nå går oppgjøret videre til megling med frist 31. mai.

Det er Norwegian-pilotene og Parat som forhandler med Norwegian og NHO på den andre siden.

Leder for Norwegian-pilotene, Alf Hansen, sier avstanden er stor og at «streikefaren er stor, dersom ikke selskapet kommer pilotene i møte».

Les på E24+

Tjener tusenvis hjemmefra: – Mulighetene er enorme

Norwegian har forhandlet på overtid med pilotene siden november i fjor, som E24 omtalte i forrige uke.

Lønn og arbeidstid

Ifølge Hansen er det uenighet om både lønn og arbeidstidsbestemmelser.

På arbeidstid trekker han frem balanse mellom arbeid og privatliv, forutsigbarhet, og at pilotene jobber mange helger og ferieperioder.

– Vi piloter må være på jobb når folk flest vil ut og reise, men i likhet med andre må vi også ha et liv med familien utenfor jobben. Det er derfor fremmet krav om en jevnere arbeidsbelastning og lenger varslingstid ved endringer i arbeidsprogrammet, sier Hansen.

Alf Hansen, leder for Norwegian Pilot Union (NPU)

På lønn mener Hansen at Norwegian-pilotene i flere år har tapt mot piloter andre steder i Europa, både innenfor og utenfor selskapet.

– Gjennom tunge perioder- og rekonstruksjon i selskapet har vi bidratt til vekst og overskudd. Nå er det tid for å tette lønnsgapet til kollegaer i selskapet som jobber på andre baser i Europa. Selskapet må innse at vi er en del av et europeisk arbeidsmarked, og vi må lønnes deretter, sier Hansen.

– Har dessverre avslått våre tilbud

Esben Tuman, kommunikasjonsdirektør i Norwegian, skriver i en e-post til E24 at de har lagt frem «gode tilbud i form av helhetlige pakker som inkluderer både lønnsmessige betingelser, flere fridager, og andre forhold som har med balanse mellom jobb og fritid å gjøre».

– Pilotforeningen har dessverre avslått våre tilbud, og krever i stedet lønnsøkninger som ligger svært langt utenfor det vi har mulighet til å kunne møte og veldig langt over frontfaget, skriver Tuman.

Årets frontfagsoppgjør landet på en ramme på 5,2 prosent.

Tuman skriver videre at de håper og tror de skal bli enige med pilotene, og at det ikke er uvanlig at parter må ha hjelp av Riksmekleren.

Han presiserer samtidig at forhandlingsbruddet i seg selv ikke har noen konsekvenser for Norwegian-passasjerene, og at de ikke trenger å forta seg noe.

Venter rekordsommer

Mens Norwegian-eierne og kreditorene måtte ta store tap gjennom selskapets rekonstruksjon i 2021, er situasjonen i dag en annen. Per utgangen av mars hadde selskapet 10,4 milliarder kroner på bok, og utbytter er foreslått.

Coronaeffekten er fortsatt merkbar for pilotene, som måtte gå med på flere arbeidsdager samt lønnsfrys og variabel arbeidsnøkkel for bedre fleksibilitet.

Norwegian har allerede solgt over 300.000 flere billetter for årets sommersesong enn på samme tid i fjor. Samtidig merker selskapet allerede positive bookingeffekter av Widerøe-oppkjøpet.

Under selskapets kvartalspresentasjon nylig, var Norwegian-sjef Geir Karlsen tydelig på forventningene.

– Vi er svært fornøyd med å være ute av den såkalte lavsesongen, og er på full fart inn mot det som forhåpentligvis vil bli en ny rekord-sommersesong for Norwegian, sa han da.

Les også

Mulig pilotstreik i ferien: – Selvfølgelig kan vi ende der


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *