Ny mega-avtale i oljen

Oljekjempene Ny mega-avtale i oljen Oljekjempen ConocoPhillips kjøper Marathon Oil, den siste i en rekke oppkjøp i hundremilliardersklassen. ConocoPhillips-sjef Ryan Lance. Foto: MARK FELIX / AFP / NTB Kjetil Malkenes Hovland Publisert: Publisert: For mindre enn 20 minutter siden Kopier lenke Kopier lenke Del på Facebook Del på Facebook Del med e-post Del med e-post


Ny mega-avtale i oljen

Ny mega-avtale i oljen

Oljekjempen ConocoPhillips kjøper Marathon Oil, den siste i en rekke oppkjøp i hundremilliardersklassen.

Publisert: Publisert:

Onsdag meldte ConocoPhillips at selskapet kjøper Marathon Oil Corporation. Betalingen skjer i form av aksjer, og verdsetter Marathon til 22,5 milliarder dollar (239 milliarder kroner).

Oppkjøpet følger en rekke andre oppkjøp i bransjen, særlig knyttet til amerikansk skiferolje.

«Markedet for oppkjøp og sammenslåinger i skiferolje hadde dabbet noe av de siste par månedene etter Diamondbacks oppkjøp av Endeavor i februar», skriver Rystad Energy i et notat.

Det har skapt spekulasjoner om kvaliteten og lønnsomheten i noe av det som er igjen i det private olje- og gassmarkedet etter oppkjøpsrunden den siste tiden.

«Etter et voldsomt tempo med nye transaksjoner etter ExxonMobils kjøp av Pioneer i fjor høst, er ingen «megadealer» kunngjort de siste par månedene», skriver Rystad.

Men så kom altså ConocoPhillips på banen og kjøpte Marathon Oil.

«Det kombinerte selskapet vil umiddelbart bli et diversifisert kraftsenter, med eiendeler spredt over flere kjerneområder for skiferolje» i USA, skriver Rystad.

Store summer

Dette er noen større oljekjøp i det siste:

  • Exxon kjøpte Pioneer for over 600 milliarder kroner
  • Chevron kjøpte Hess for litt under 600 milliarder kroner
  • Occidental kjøpte CrownRock for 131 milliarder kroner
  • Harbour Energy kjøpte Wintershall Deas virksomhet for 115 milliarder kroner
  • Diamondback kjøpte Endeavour for om lag 270 milliarder kroner

Marathon Oil har også hatt aktivitet i Norge. Det norske oljeselskap (nå Aker BP) kjøpte Marathon Oils norske eiendeler i 2014.

– Oppkjøpet av Marathon Oil utdyper porteføljen vår, passer inn i vårt økonomiske rammeverk og legger nye reserver av høy kvalitet og med lav kostnad til vår ledende ukonvensjonelle posisjon i USA, sier ConocoPhillips-sjef Ryan Lance i en melding.

– Transaksjonen vil umiddelbart bidra til resultatet, kontantstrømmen og utbyttene per aksje, og vi ser et betydelig synergipotensial, sier Lance.

Slik anslår Rystad Energy produksjonen i en rekke regioner i USA, fordelt på selskap. Det har vært flere store oppkjøp og sammenslåinger i skiferoljebransjen i det siste.

Ikke så høy premie

«Avtalen gjør slutt på flere måneder med spekulasjon om begge selskapenes skjebne i markedet for oppkjøp og sammenslåinger», skriver Rystad.

Marathon Oil har eiendeler i områdene Anadarko, Bakken, Eagle Ford og Permian. Det har ifølge Rystad vært spekulasjoner om selskapet ville slå seg sammen med Devon Energy.

Det har tidligere også vært spekulasjoner rundt om ConocoPhillips ville kjøpe CrownRock eller Endeavour, men disse ble senere solgt til andre selskaper, påpeker Rystad Energy.

«ConocoPhillips verdsetting av Marathon på 22,5 milliarder dollar tilsvarer 3,79 ganger multippelen av selskapets ebitda i 2024, som relativt sett er en ikke så høy premie som i de tidligere avtalene», skriver Rystad Energy.

Kan reise spørsmål

Oppkjøpet kan potensielt føre til at USAs Federal Trade Commission (FTC) begynner å reise spørsmål rundt risikoen for kartellvirksomhet, tror Rystad.

«FTC godkjente nylig ExxonMobils kjøp av Pioneer, men forbød Pioneer-sjef Scott Sheffield fra å bli styremedlem i styret i ExxonMobil, og viste til anklager om samarbeid med OPEC om prisfiksing på olje», skriver Rystad.

Rystad påpeker at Marathon har en rekke eiendeler i flere områder, og at begge selskaper har fokusert på utbetalinger til aksjonærene heller enn produksjonsvekst, noe som potensielt kan føre til ekstra oppmerksomhet.

«Samtidig er fokuset i avtalen i de mer modne områdene, som Bakken og Eagle Ford, med begrenset lagerbeholdning og fremtidige vekstutsikter, og det kan dempe muligheten til å lykkes med noen vesentlige utfordringer mot avtalen», skriver Rystad.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *