Nyboligsalget: – Tyder på at bunnen er nådd

Nyboligsalget: – Tyder på at bunnen er nådd Boligprodusentene mener at nyboligmarkedet er i ferd med å flate ut. Illustrasjonsbilde av boligbygging i Bjørvika, Oslo. Foto: Paul Kleiven / NTB Andrine Resvoll Publisert: For mindre enn 30 minutter siden Oppdatert for mindre enn 10 minutter siden Kopier lenke Kopier lenke Del på Facebook Del på


Nyboligsalget: – Tyder på at bunnen er nådd

Nyboligsalget: – Tyder på at bunnen er nådd

Boligprodusentene mener at nyboligmarkedet er i ferd med å flate ut.

Publisert:

Boligprodusentenes Forening la tirsdag frem statistikk for nyboligmarkedet i april.

– Tallene for nyboligmarkedet så langt i 2024 viser en utflating. Det tyder på at bunnen er nådd, men boligbyggingen er bare på halvparten av behovet. Det positive i april er at vi ser en økning i salget av nye boliger, sier administrerende direktør Lars Jacob Hiim.

Salget av nye boliger i april er 39 prosent over april 2023, ifølge Boligprodusentene.

Tallene viser at det hittil i år er solgt seks prosent flere boenheter sammenlignet med samme periode i fjor. Det tilsvarer 4.852 flere boliger.

Les på E24+

Hallgeir Kvadsheim: Slik investerer du én million kroner

– Vil skape utfordringer

Igangsetting av nye boliger i april 2024 er 21 prosent under april 2023. Samlet for mars og april er det igangsatt 14 prosent flere boenheter enn i 2023.

Totalt antall igangsatte nye boliger boliger i siste tolvmånedersperiode er 13 872 boenheter, som er 31 prosent under forrige tolvmånedersperiode.

– Selv om vi nå ser noen lyspunkter, vil konsekvensen av det lave salget og igangsettingen skape utfordringer i flere år fremover. Boligprodusentene har beregnet at den lave aktiviteten vil føre til 40 000 færre ferdigstilte boliger de neste årene, noe som tilsvarer en by på størrelse med Lillestrøm, understreker Hiim.

Hiim påpeker at det er nødvendig med kraftfulle tiltak for å få fart på boligutbyggingen, for at man skal unngå å tape ytterliggere boligforsyning.

Les også

Leieprisene setter ny rekord: – Ellevilt høyt

Krevende periode

Byggebransjen har blitt hardt rammet av høyere renter og økte materialkostnader.

Nyboligsalget falt med 14 prosent i mars, sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge Boligprodusentene. Tallene for første kvartal i 2024 viser en nedgang på tre prosent i nyboligsalget, sammenlignet med første kvartal i fjor.

Nyboligsalget har lenge vært i fritt fall, og Lars Jacob Hiim har tidligere kalt 2023 for et kriseår for bransjen.

Les også

Nyboligsalget: – Lenge siden vi har fått positive glimt


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *