Oda vil hente ny milliard – kraftig kursfall

Oda vil hente ny milliard – kraftig kursfall Oda skulle være fullfinansiert for halvannet år siden. Nå jakter nettmatselskapet ny kapital til reisen mot lønnsomhet. TRENGER MER PENGER: En milliard svenske kroner ønskes av Oda-sjef Chris Poad på veien mot å bli et lønnsomt selskap. Foto: Skjalg Bøhmer Vold Hans M. Jordheim Publisert: For mindre


Oda vil hente ny milliard – kraftig kursfall

Oda vil hente ny milliard – kraftig kursfall

Oda skulle være fullfinansiert for halvannet år siden. Nå jakter nettmatselskapet ny kapital til reisen mot lønnsomhet.

Publisert:

Oda Group Holding ønsker å hente rundt én milliard svenske kroner gjennom en emisjonemisjonEmisjon er en type finansiering som øker kapitalen til et aksjeselskap ved at det utstedes nye aksjer, som investorer deretter kan kjøpe..

Det viser dokumentasjon som E24 har fått tilgang til.

Pengene skal gå til Odas lager i Stockholm «for å øke effektiviteten», å finansiere veien til lønnsomhet og «generelle selskapsformål».

Storeierne Kinnevik, Summa Equity, Verdane og Axfood har sammen forhåndsforpliktet seg til 500 millioner svenske kroner, der over 400 millioner allerede er betalt gjennom brolån. De tre førstnevnte har uttrykt at de vil kjøpe aksjer i emisjonen tilvarende deres nåværende eierandel.

Kinnevik er største eier med 27 prosent, mens Summa Equity og Verdane sitter på i overkant av 22 prosent hver.

Les på E24+

De pynter boligene før salg: – Like vanlig som å ha megler

For å oppnå positiv kontantstrøm

Prosessen med å hente pengene startet onsdag, dagen etter nyheten om at Oda kommer til å nedbemanne 150 ansatte.

Den nye Oda-sjefen Chris Poad forklarte at selskapet nå legger all utenlandssatsing på is. De fokuserer den nærmeste tiden kun på det norske og det svenske markedet. Oda og svenske Mathem slo seg sammen i fjor høst.

I intervju med E24 nevnte Poad emisjonen fra januar, på 600 millioner kroner, som ble gjennomført «som en forberedelse til sammenslåingen».

– Hvorfor nevnte dere ikke en ny milliardemisjon?

– Runden ble offentlig først onsdag, svarer Poad via kommunikasjonsdirektøren.

Britiske Chris Poad har bakgrunn fra Amazon og Tescos netthandel. Han har lovet et lønnsomt Oda innen utgangen av 2025.

Oda hentet også et milliardbeløp – 1,5 milliarder friske penger pluss 600 millioner konvertert fra gjeld til egenkapital – i desember 2022.

Da skulle Oda være fullfinansiert, var beskjeden. I ettertid har selskapet reversert satsingene i både Berlin og Finland.

– Én milliard er det vi trenger for å oppnå positiv kontantstrøm, sier Poad nå.

Han har lovet Oda-styret at hele konsernet skal levere overskudd innen utgangen av 2025.

Verdifall

Oda verdsettes nå til 1,25 milliarder svenske kroner før pengeinnhentingen.

Det er 33 prosent mindre enn verdsettelsen på 1,9 milliarder kroner før forrige emisjon.

Det er samtidig en halvering av den ferskeste verdsettelsen til største aksjonær Kinnevik. De kommer hvert kvartal med oppdatering på hvor mye de anslår deres investering til å være verdt.

Ved utgangen av første kvartal i år vurderte de Oda til å være verdt 2,5 milliarder svenske kroner. Selskapet har ikke besvart E24s henvendelse om denne verdien sammenlignet med den ferske prisingen.

– Verdsettelsen er satt i samarbeid med våre finansielle rådgivere og er basert på forventet markedsverdi, uttaler Oda-sjefen.

Investorer har mulighet til å tegne seg i emisjonen frem til 14. juni. Oda har satt 800 millioner svenske kroner som minstekrav til at den gjennomføres.

Oda er ikke på jakt etter nye investorer av betydelig størrelse, opplyser selskapet til E24.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *