Oljefondet stemmer mot Exxon-gjenvalg: – Takker

Oljepengene Oljefondet stemmer mot Exxon-gjenvalg: – Takker Oljefondet stemmer mot gjenvalg av et Exxon-styremedlem etter at oljekjempen gikk til sak mot klimaforslag. – Takker Norges Bank for støtten, sier lederen av saksøkte Follow This. Oljefondets leder Nicolai Tangen har uttalt seg kritisk mot Exxons søksmål rettet mot mindretallseiere med klimaforslag på generalforsamlingen. Nå stemmer Oljefondet


Oljefondet stemmer mot Exxon-gjenvalg: – Takker

Oljefondet stemmer mot Exxon-gjenvalg: – Takker

Oljefondet stemmer mot gjenvalg av et Exxon-styremedlem etter at oljekjempen gikk til sak mot klimaforslag. – Takker Norges Bank for støtten, sier lederen av saksøkte Follow This.

Publisert: Publisert:

Exxon Mobil har gått til sak mot aktivistgruppene Follow This og Arjuna Capital, for å stanse klimaforslag til selskapets generalforsamling.

Nå sier Oljefondet at det vil stemme mot gjenvalg av Exxon-styremedlem Joseph L. Hooley under selskapets generalforsamling, som avholdes 29. mai.

Årsaken er oljeselskapets valg om å gå til sak mot aksjonærer på grunn av et aksjonærforslag, skriver Oljefondet. Hooley er ledende uavhengig styremedlem og leder for Exxons nominasjons- og styringskomité, skriver Oljefondet.

«Selv om vi anerkjenner de betydelige verdiene som er skapt i Hooleys tid som uavhengig styremedlem, legger Norges Bank Investment Management fortsatt stor vekt på å beskytte aksjonærrettigheter, og er bekymret for de potensielle følgene for aksjonærene knyttet til innleveringen av aksjonærforslag», skriver fondet i begrunnelsen.

«Vi vil fortsette å søke konstruktiv dialog med Exxon Mobil om dette og andre temaer», skriver fondet.

– Takker Norges Bank for støtten

Mark van Baal er leder for den nederlandske aksjonærgruppen Follow This, som har kommet med klimaforslag på ulike generalforsamlinger de siste årene, inkludert hos norske Equinor.

– Ved å blokkere et klimaforslag gir Exxon aksjonærene ikke noe annet valg enn å stemme mot gjenvalget av styremedlemmer. Vi takker Norges Bank for støtten, sier van Baal til E24.

– Burde Norges Bank ha stemt mot hele styret?

– Det er opp til dem. Vi ønsket alle å gjøre dette personlig. Det er bra at fondet sender et signal, sier han.

– Men vi hadde fortsatt ønsket at fondet skulle sende et tydeligere signal til hele olje- og gassindustrien. Hvorfor skulle en oljekjempe gjøre mer enn å snakke om klimahandling hvis en av de største aksjonærene også bare snakker? Hvis de store oljeselskapet ikke endrer seg, vil Parisavtalen feile, sier van Baal.

Mark van Baal leder den nederlandske gruppen Follow This, som de siste årene har kommet med en rekke klimaforslag på generalforsamlingen i olje- og gasselskaper. Exxon har gått til sak mot gruppen for å få stanset disse forslagene.

Skuffet over Shell-forslag

Follow This-lederen peker på at Oljefondet stemte mot et forslag på oljeselskapet Shells generalforsamling om å sette klimamål i tråd med Parisavtalen som også dekker kundenes utslipp.

«Shells energiomstillingsstrategi har endret seg under den nye konsernsjefen», skrev Oljefondet i sin begrunnelse, og la til at de har bedt Shell om å klargjøre sin strategi og redusere usikkerheten om selskapets retning på midten av 2030-tallet.

– Vi var veldig skuffet over at fondet fortsatt støtter Shell, som ikke vil redusere sine utslipp og har redusert sine klimamål, sier van Baal.

– Norges Bank stemte for Shells strategi, som vil holde utslippene flate dette tiåret. Det står i fullstendig motsetning til det fondet sier om klimaendringer. De gikk glipp av en mulighet til å gi et budskap til hele olje- og gassbransjen, sier Mark van Baal i Follow This.

E24 har vært i kontakt i Oljefondet, som ikke har noen ytterligere kommentarer til saken eller til van Baals utsagn.

– Bekymringsfull utvikling

Oljefondet har gått ut mot Exxons søksmål tidligere.

– Det er en bekymringsfull utvikling, sa fondets leder Nicolai Tangen til Financial Times tidligere i år.

Det californiske fondet Calpers sa denne uken at de vil stemme mot hele styret i Exxon etter søksmålet, ifølge Financial Times.

Det norske Oljefondet går bare mot det ene styremedlemmet etter søksmålet.

Fondet stemmer riktignok også mot gjenvalg av styreleder og konsernsjef Darren Woods, men det er fordi fondet ikke ønsker at samme person skal ha begge disse rollene samtidig.

Stemmer ned flere forslag

Oljefondet vil trosse Exxon-styret og stemme for ett av aksjonærforslagene under neste ukes generalforsamling. Dette gjelder et forslag om en rapport om lønnsgap knyttet til kjønn og etnisitet.

«Styret bør gjøre rede for betydelige bærekraftsrisikoer selskapet står overfor, og de bredere miljømessige og sosiale konsekvensene av driften og produktene», skriver Oljefondet i sin begrunnelse.

For tre andre aksjonærforslag følger fondet Exxon-styrets anbefaling og stemmer mot:

  • Forslag om lønnsincentiver knyttet til utslippskutt
  • Forslag om de finansielle konsekvensene av redusert plastetterspørsel
  • Forslag om en rapport om sosiale følger av nedstenging av anlegg eller energiomstilling

Om alle disse forslagene sier Oljefondet at det ikke vil støtte forslag hvor selskapet ikke virker å ha store gap i ledelsen eller rapporteringen knyttet til en viss type bærekraftsrisiko.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *