Oppdaget skrekk-maur: – Fryktinngytende

Leptanilla voldemort: Oppdaget skrekk-maur: - Fryktinngytende Den er tynn, blek og trives aller best i mørket - akkurat som trollmannen den er navngitt etter. «SJARMØR» MED KJEVER: Den spøkelsesaktige Leptanilla voldemort har holdt seg skjult - fram til nå. Foto: Mark K. L. Wong/Jane M. McRae Vis mer Roger Grosvold Publisert onsdag 29. mai 2024


Oppdaget skrekk-maur: – Fryktinngytende
Leptanilla voldemort:

Oppdaget skrekk-maur: – Fryktinngytende

Den er tynn, blek og trives aller best i mørket – akkurat som trollmannen den er navngitt etter.

«SJARMØR» MED KJEVER: Den spøkelsesaktige Leptanilla voldemort har holdt seg skjult - fram til nå. Foto: Mark K. L. Wong/Jane M. McRae
«SJARMØR» MED KJEVER: Den spøkelsesaktige Leptanilla voldemort har holdt seg skjult – fram til nå. Foto: Mark K. L. Wong/Jane M. McRae
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Nord i Vest-Australia ligger den tørre og tynt befolkede Pilbara-regionen, kjent for den rustrøde jorda og de enorme mineralforekomstene. Men det eldgamle landskapet skjuler også en mangfoldig, underjordisk fauna.

Blant de endemiske artene er det nylig oppdaget en knøttliten maur med et uhyggelig, spøkelsesaktig utseende.

Oppdagelsen inspirerte forskerne til å gi den navn etter en av verdens mest berømte trollmannskurker.

Blind og fargeløs

Den nye maurarten har fått navnet Leptanilla voldemort. Ifølge forskere ved universitetet i Vest-Australia er navnet en hyllest til antagonisten i Harry Potter-serien, Lord Voldemort:

«En fryktinngytende trollmann som i likhet med den nyoppdagede mauren er tynn, blek og trives i mørket».

NEMESIS: Ralph Fiennes gjorde en uhyggelig innsats i rollen som den onde trollmannen Voldemort i Hary Potter-filmene. Foto: Warner Bros.

NEMESIS: Ralph Fiennes gjorde en uhyggelig innsats i rollen som den onde trollmannen Voldemort i Hary Potter-filmene. Foto: Warner Bros.
Vis mer

Oppdagelsen – og navneforklaringen – er beskrevet i en rapport publisert i det fagfellevurderte, vitenskapelige tidsskriftet ZooKeys.

Med en lengde på mellom 1 og 2 millimeter, er mauren på størrelse med et sandkorn. Det gjør den i stand til å bevege seg uanstrengt gjennom jorda.

Ifølge forskerne lever maurene i kolonier bestående av én dronning og hundretalls arbeidere. For å være tilpasset et liv i mørket, er den både blind og fargeløs.

Voldemortmaurens kryptiske livsstil har holdt den godt skjult for omverden. Det var først ved en tilfeldighet at biologene kom over den mens de studerte livet under bakken i Pilbara-regionen.

Spesialiserte rovdyr

Forskerne ved universitetet i Vest-Australia senket et spesiallaget, vektet nett 25 meter ned i et borehull. Der skrapte de med nettet langs veggene i hullet for å fange opp eventuelle intetanende, virvelløse dyr.

I tillegg til en lang rekke andre insekter, ble det hentet opp to eksemplarer av Leptanilla voldemort-mauren. De langstrakte underkjevene og skarpe tennene antyder ifølge forskerne at de er spesialiserte rovdyr.


BLEK OG BLIND: Voldemortmauren jakter andre insekter som er flere ganger større. Foto: Mark K. L. Wong/Jane M. McRae
Vis mer

– Leptanilla voldemort er nesten helt sikkert et rovdyr, en fryktinngytende jeger i mørket, sier Mark Wong i en pressemelding.

Wong forklarer at teorien støttes av det man vet fra de få observasjonene som er gjort av spesialisert jaktatferd hos andre Leptanilla-maurarter.

– Der bruker de bittesmå arbeiderne sine skarpe kjever og kraftige stikk for å immobilisere tusenbein som er mye større enn dem. Deretter henter de larvene sine slik at de kan spise på kadaveret.

Funnet under en stein

Voldemortmauren er bare den andre arten i Leptanilla-slekten som er oppdaget i Australia. I 1932 fant forskere en liten koloni med Leptanilla swani under en stein. Siden er den sjelden blitt observert.

Ved å fortsette undersøkelsene i Pilbara-regionen, øker muligheten for at flere Leptanilla-arter vil dukke opp fra dypet.

ELDGAMMELT: Pilbara en av de eldste landoverflatene på jorden, med en historie som strekker seg omtrent 3,6 milliarder år tilbake. Foto: Shutterstock

ELDGAMMELT: Pilbara en av de eldste landoverflatene på jorden, med en historie som strekker seg omtrent 3,6 milliarder år tilbake. Foto: Shutterstock
Vis mer

Håpet er både at de skal hjelpe forskerne med å kaste lys over deres gåtefulle liv, og samtidig gi oss økt kunnskap om de komplekse økosystemene som finnes like under føttene våre.

– Oppdagelsen av L. voldemort understreker behovet for målrettede prøvetakingsteknikker, slik som underjordisk skraping og fallfeller, for å avdekke det sanne mangfoldet til disse kryptiske skapningene, fastslår Wong.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *