Oppgjør med Fredrik Solvang

Oppgjør med Fredrik Solvang Høyre-nestleder Tina Bru sier NRKs Fredrik Solvang bidrar til politikerforakt. - Bru sutrer, svarer Solvang. FÅR KRITIKK: Fredrik Solvang. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer Jørgen Gilbrant Publisert tirsdag 28. mai 2024 - 07:24 Sist oppdatert tirsdag 28. mai 2024 - 09:46 i Sammendraget er laget av ChatGPT og


Oppgjør med Fredrik Solvang

Oppgjør med Fredrik Solvang

Høyre-nestleder Tina Bru sier NRKs Fredrik Solvang bidrar til politikerforakt. – Bru sutrer, svarer Solvang.

FÅR KRITIKK: Fredrik Solvang. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Kort fortalt

 • Høyre-nestleder Tina Bru kritiserer NRK og programleder Fredrik Solvang for å bidra til politikerforakt.
 • Solvang avviser kritikken og mener Bru misforstår programmets hensikt.
 • Bru ønsker flere opplysende debatter og inviterer Solvang til Høyres podkast for videre diskusjon.
 • – Jeg var på Debatten denne uka, det henger fortsatt ved meg, sier Tina Bru i Høyres egen podkast Stortingsrestauranten, som kom ut rett før pinsen.

  Høyre-nestlederen tar så et langt oppgjør med både Fredrik Solvangs programlederstil og NRKs rolle som premissleverandør i den politiske debatten.

  – Det sitter lengre og lengre inne å si ja til å stille i Debatten, men man må bare stille opp for det er utrolig mange mennesker som ser på, fortsetter Bru.

  Les Fredrik Solvangs svar lengre ned i artikkelen.

  – Vil vise at politikere er dumme

  Bru er Høyres finanspolitiske talsperson og er som nestleder i Høyre en av partiets mest profilerte politikere. I Debatten hun bruker som utgangspunkt for kritikken av Solvang og NRK var tema revidert nasjonalbudsjett. Opplevelsen ga ikke mersmak for Bru.

  – Debatten er rigget for å vise at politikere er ganske dumme og ikke vet hva vi snakker om. Dette er sterke ord, men en del av meg føler at jeg bidrar til politikerforakt ved å gå i Debatten, sier Bru.

  HJERTESUKK: Tina Bru hadde ingen god opplevelse i sist NRK-debatt heller. Denne gangen kom hun med et hjertesukk. Skjermdump NRK

  HJERTESUKK: Tina Bru hadde ingen god opplevelse i sist NRK-debatt heller. Denne gangen kom hun med et hjertesukk. Skjermdump NRK
  Vis mer

  Konkret trekker Bru fram følgende problemer med Debatten hun kritiserer:

  • Debatten hadde hentet inn to økonomer som begge er uenige med Finansdepartementet og Norges Bank om oljepengebrukens innvirkning på renten.
  • I debatten ble Storbritannia og Norge sammenliknet, noe som er vanskelig å svare ut med kort taletid. Det er stor forskjell på hvordan velferdsytelser er innrettet i landene.

  Tina Bru reagerer også på at hun ble avbrutt da hun gikk i rette med økonomene som mener Norge kunne brukt langt mer penger uten at det ville ført til økt rente.

  – Fredrik Solvang sa til meg: Er du økonom? Det eneste jeg sa var at det er ulike meninger om hvor mye penger man kan bruke og at de fleste økonomer mener noe annet enn dem NRK hadde i studio. Nei, jeg er ikke økonom, men jeg kan lese det Norges Bank skriver! sier en oppgitt Bru i podkasten.

  Tuva Moflag, som er finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, var også i debatten.

  Da Moflag påpekte at Norge ligger mye bedre an enn Storbritannia når det gjelder økonomisk trygghet, til tross for at Storbritannia har tatt inn på Norge under dyrtiden, ble hun avbitt med følgende:

  – Vi gjør det bedre enn Rwanda også, sa Fredrik Solvang.

  Tuva Moflag har ikke ønsket å si noe om hvordan hun opplevde Debatten-sendingen Bru reagerer på.

  – Bru negativ før sending

  Fredrik Solvang innrømmer at kommentaren til Moflag ikke var nødvendig.

  – I en humoristisk og litt flåsete kommentar til Tuva Moflags påstand om at Norge ligger mye bedre an enn Storbritannia når det gjelder økonomisk trygghet for husholdningene, sa jeg at vi gjør det bedre enn Rwanda også. Det er sikkert en kommentar jeg kunne spart meg, skriver Solvang i en e-post til Dagbladet.

  Når det gjelder Brus kritikk, er Solvang langt mer offensiv.

  – Vi lytter til kritikk, og syns det er synd at Tina Bru føler det slik. Både jeg og en kollega hadde lengre researchsamtaler med Bru og hennes rådgiver i forkant, og de framsto svært negative til opplegget i begge samtalene. Likevel ga de uttrykk for at de forsto og aksepterte det redaksjonen hadde bestemt.

  – Bru kom med andre ord inn i sendingen med et negativt utgangspunkt, så jeg er ikke så overrasket over at hun er negativ i etterkant også, skriver Solvang.

  SÅ HATTEN PASSET: Under Debatten kommenterte NRKs programleder Fredrik Solvang den massive kritikken han fikk etter det mye omtalte intervjuet med Erna Solberg. Video: NRK
  Vis mer

  Solvang forsvarer valget med å ha to økonomer som er uenig i politikernes prioriteringer med at temaet for Debatten nettopp var om politikerne har lagt riktige og gyldige økonomiske teorier til grunn for finanspolitikken.

  – Når sjeføkonomene i to av landets største banker sier politikerne har tatt feil, er det relevant å spørre Bru om hun selv er økonom siden hun mener de tar feil, skriver Solvang og fortsetter:

  – Det er krevende at et spørsmål som har til hensikt å få fram saklige svar blir møtt med sutring over at spørsmålet i det hele tatt stilles og beskyldninger om at man bare vil få henne til å se dum ut.

  Solvang: Bru ikke invitert

  Solvang omtaler det som «trist og overraskende» at Bru hevder Debatten rigges for å vise at politikerne er dumme.

  – Det ville vært svært oppsiktsvekkende om Norges største debattredaksjon i Norges største mediehus fikk holde på slik i uke etter uke og år etter år, hvis Brus analyse var riktig.

  Fredrik Solvang mener avslutningsvis at Tina Bru med sin kritikk avslører at hun ikke forstår hvorfor hun i det hele tatt er invitert i Debatten.

  – Når hun blir personlig forurettet, har hun ikke forstått formatet. Debatten utfordrer politiske partier og deres politikk, ikke enkeltpolitikere eller Tina Bru.

  – I det hele tatt syns jeg utblåsningen fra Tina Bru vitner om at hun har misforstått hvorfor hun havner i Debatten overhodet. Hun er nestleder i et politisk parti og talsperson på et felt. Når vi ønsker representasjon fra Høyre og henvender oss formelt til deres pressekontakter, er det de som velger å sende Tina Bru. Så det er høyst frivillig for henne å delta.

  «DEBATTEN»: Ap-veteran Martin Kolberg var klar på hva han mente om at DNBs utsendte forlot «Debatten» tirsdag kveld. Bilder fra NRK
  Vis mer

  Oppvaskpodkast

  Tina Bru opplever at Fredrik Solvang tar kritikken personlig når hun ser hvordan han svarer.

  – Jeg synes det er leit at Fredrik Solvang tar denne kritikken så tungt. Han er en veldig dyktig programleder, og jeg er helt sikker på at de aller fleste politikere, meg selv inkludert, veldig gjerne ønsker å stille opp både i Debatten og i andre debattprogrammer på NRK, sier Bru til Dagbladet.

  – Dette var bare et hjertesukk, fordi jeg tidvis synes det legges opp til i overkant mye kjekling, polarisering i begge retninger og sendinger som favoriserer de som er best til å spissformulere seg eller har de mest ytterliggående standpunktene.

  Tina Bru sier hun ønsker seg flere debatter som er bedre egnet til faktisk å opplyse seerne og lytterne.

  – Det har jeg tenkt på både når jeg er i studio, og når jeg sitter i sofaen og ser på.

  Det blir nå oppvasksending i Høyre-podkasten Stortingsrestauranten. Gjest neste gang: Fredrik Solvang.

  – Det tror jeg blir en fin og interessant samtale, sier Bru.


  0 kommentarer

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *