Oppsiktsvekkende kreftfunn

Fersk studie Oppsiktsvekkende kreftfunn Tatoveringer har blitt stadig mer utbredt de siste tiårene. Men ny forskning tyder på at blekk under huden ikke er ufarlig. POPULÆRT: Én av fem nordmenn har én eller flere tatoveringer i dag. Vis mer Eivin Kristensen Vangsnes Publisert søndag 02. juni 2024 - 11:11 Sist oppdatert søndag 02. juni 2024


Oppsiktsvekkende kreftfunn
Fersk studie

Oppsiktsvekkende kreftfunn

Tatoveringer har blitt stadig mer utbredt de siste tiårene. Men ny forskning tyder på at blekk under huden ikke er ufarlig.

POPULÆRT: Én av fem nordmenn har én eller flere tatoveringer i dag.
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Kort fortalt

  • Tatoveringer har blitt mer populære, men en svensk studie fra Lund Universitet kobler dem til økt risiko for lymfekreft.
  • Forskerne mener at selv små tatoveringer kan utløse betennelser som kan føre til kreft.
  • Tatovør understreker viktigheten av å bruke godkjent blekk uten farlige kjemikalier.

Tatoveringer har gått fra å være et fenomen knyttet til sjømenn og MC-gjenger til å bli svært utbredt i en rekke ulike samfunnslag.

Hele én av fem nordmenn har i dag én eller flere tatoveringer. Med solid forankring i populærkulturen har kroppskunst blitt langt mer akseptert i løpet av 2000-tallet.

Men kan det være helseskadelig å pryde kroppen med blekk?

Ja, ifølge svenske forskere.

Politiker Sandra Borch fikk en utfordring fra kjæresten som hun tok på strak arm. Reporter: Steinar Suvatne Video: Nina Hansen Video: Liv Malin Skodje / Dagbladet TV
Vis mer

Kobles til kreft

En ny studie fra prestisjeuniversitetet Lund i Sverige antyder at tatoveringer kan kobles til sykdommen lymfom.

Sykdommen blir ofte kalt lymfekreft, og er en samlebetegnelse på kreftsykdommer som utvikler seg i celler i kroppens lymfesystem.

Ifølge studien har personer med tatoveringer 21 prosent høyere risiko for å utvikle sykdommen enn resten av befolkningen.

ET GANSKE SÅ VANLIG SYN: Idrettsutøvere og andre kjendiser har vært med på å gjøre tatoveringer mer kommersielt. Her viser fotballspilleren Zlatan Ibrahimovic frem blekket. Foto: REUTERS/Stefano Rellandini

ET GANSKE SÅ VANLIG SYN: Idrettsutøvere og andre kjendiser har vært med på å gjøre tatoveringer mer kommersielt. Her viser fotballspilleren Zlatan Ibrahimovic frem blekket. Foto: REUTERS/Stefano Rellandini
Vis mer

Spiller ingen rolle

Men hva om man bare har en liten tatovering? Medfører det like stor risiko?

Ja, det tror forskerne.

I forkant av studien var deres hypotese at store tatoveringer som dekker mye av kroppen ville føre til en høyere risiko. Det viste seg å være feil.

– Vi vet ennå ikke hvorfor dette var tilfelle. Man kan bare spekulere i at én tatovering, uansett størrelse, utløser en betennelse i kroppen, som igjen kan utløse kreft, sier forsker og epidemiolog, Christel Nielsen i en uttalelse på universitetets hjemmeside.

Nielsen ledet studien ved Lunds Universitet.

Blekket transporteres

Lymfeknutene fungerer som en slags kontrollpost for kroppens immunforsvar.

Ifølge Nielsen tolker kroppen tatoveringsblekk som noe fremmed. Dette fører til at immunforsvaret aktiveres. En stor del av blekket transporteres bort fra huden, til lymfeknutene.

Tar du en tatovering i ung alder, kan du ifølge forskeren bli utsatt for de farlige stoffene en stor del av livet.

Trenger mer kunnskap

Forskeren forteller at resultatene nå skal undersøkes videre i andre studier. Ifølge det svenske universitetet eksisterer det for lite kunnskap om langsiktige helseeffekter av tatoveringer.

Forskergruppen skal også gå videre med studier hvor de skal undersøke sammenhengen mellom tatoveringer og andre typer kreft og betennelsessykdommer.

Benytt seriøse aktører

Kari Kjelskau har 23 års erfaring som tatovør. Hun var også tidligere leder i interesseorganisasjonen Norsk Tattoo Union.

Hun forteller at det er ekstremt viktig at tatovører benytter blekk som er godkjent og fritt for farlige kjemikalier.

– Det stemmer at tatoveringsblekk blir tatt opp av lymfeknutene. Det er blitt spekulert i om dette kan føre til kreft i mange år. Jeg har likevel ikke hørt det er blitt påvist tidligere.

I Norge er det Miljødirektoratet som har ansvar for å kontrollere hva slags kjemikalier som benyttes i tatoveringsblekk. Det er strenge regler for hvilke typer blekk det er lov å benytte.

Kjelskau mener det er trygt å legge seg på tatoveringsbenken så lenge disse reglene følges.

Men likevel er det et stort problem. Ikke alle tatovører følger reglene.

– En del ulovlige farger synes bedre på huden enn de som er godkjent av myndighetene. Det er nok derfor dessverre enkelte aktører som benytter seg av disse.

Kjelskau etterlyser derfor strengere oppfølging av tatoveringsbransjen.

VELG TATOVØR MED OMHU: Kari Kjelskau mener det er viktig at kunder benytter seg av seriøse tatovører.

VELG TATOVØR MED OMHU: Kari Kjelskau mener det er viktig at kunder benytter seg av seriøse tatovører.
Vis mer

Ifølge tatovøren er det også stor risiko knyttet til blekk og tatoveringsutstyr som bestilles på nett.

– Det er en del som velger å tatovere seg selv, eller lar seg tatovere av venner. Da har du ingen kontroll på hva du får inn i kroppen din, forteller Kari Kjelskau.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *