Ordkrig: «Hatefull»

Attentatet mot Robert Fico: Ordkrig: «Hatefull» Kort tid etter attentatet mot Slovakias statsminister, ble opposisjonen anklaget for å ha framprovosert skytingen. - Veldig polarisert land, sier ekspert. SKUTT: Slovakias statsminister Robert Fico ble skutt etter et regjeringsmøte onsdag ettermiddag, melder AP. Vis mer Jesper Nordahl Finsveen Jørn Normann Pedersen Publisert onsdag 15. mai 2024 -


Ordkrig: «Hatefull»
Attentatet mot Robert Fico:

Ordkrig: «Hatefull»

Kort tid etter attentatet mot Slovakias statsminister, ble opposisjonen anklaget for å ha framprovosert skytingen. – Veldig polarisert land, sier ekspert.

SKUTT: Slovakias statsminister Robert Fico ble skutt etter et regjeringsmøte onsdag ettermiddag, melder AP.
Vis mer

Publisert


Sist oppdatert


Slovakias statsminister Robert Fico er livstruende skadd etter å ha blitt skutt under et velgermøte onsdag ettermiddag.

Kort tid etter attentatet, oppsto det ordkrig mellom Slovakias politiske blokker.

– Dette er resultatet av opposisjonens hatefulle politikk, sa kulturminister Martina Šimkovičová, ifølge den slovakiske nettavisa Dennik N.

LANGER UT: Kulturminister Martina Šimkovičová anklaget opposisjonen for å ha framprovosert angrepet mot Fico. Foto: Privat

LANGER UT: Kulturminister Martina Šimkovičová anklaget opposisjonen for å ha framprovosert angrepet mot Fico. Foto: Privat
Vis mer

Ordkrig

Også i parlamentet anklaget regjeringspartiet Smer, et nasjonalistisk og populistisk venstreparti, den EU-vennlige og liberale opposisjonen for å ha framprovosert angrepet.

Smer-politikeren Richard Glück skal bare minutter etter attentatet ha stormet inn i parlamentet og anklaget opposisjonen for å bære ansvaret for angrepet, ifølge Dennik N.

Den ultranasjonalistiske politikeren Andrej Danko, som tilhører Slovakias nasjonalistparti, anklaget det han anser for å være liberale journalister for å ha framprovosert angrepet.

Han kalte journalister fra Dennik N «avskyelige drittsekker».

– Jeg er sjokkert

Slovakias nåværende president, Zuzana Čaputová, har rykket ut og fordømt angrepet.

– Angrepet var brutalt og skjødesløst. Jeg er sjokkert, og ønsker Robert Fico styrke i denne stund,

Slovakias nyvalgte president Peter Pellegrini, som tas i ed seinere i år, har også fordømt angrepet.

Pellegrinis parti, Hlas, ber nå alle i Slovakia ikke nøre opp under hat.

– Vi er rystet over hva politisk hat i Slovakia har forårsaket. Attentatet mot statsministeren er en fundamental trussel mot det slovakiske demokratiet, heter det i uttalelsen.

KJØRT VEKK: Lik etter skytingen ble statsminister Fico raskt ført inn i en bil av sine livvakter og kjørt vekk fra stedet. Foto: Reuters / NTB

KJØRT VEKK: Lik etter skytingen ble statsminister Fico raskt ført inn i en bil av sine livvakter og kjørt vekk fra stedet. Foto: Reuters / NTB
Vis mer

Steile fronter

Politisk er Slovakia et «veldig polarisert land», ifølge Jørn Holm-Hansen, forsker ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved universitet Oslo Met.

– Beskyldningene sitter ofte ganske løst begge veier, sier Holm-Hansen, som i en årrekke har forsket på politikk og forvaltning i øst- og sentraleuropeiske land, deriblant Slovakia.

I grove trekk kan man dele Slovakias politikk i to fløyer, forteller forskeren.

– Den ene fløyen er liberale. I store trekk er de tilhengere av å tilpasse seg og være med på hovedstrømningene i politikkutformingen i EU og er Russland- og Putin-kritiske. Den andre fløyen er konservative, opptatte av tradisjonelle familieverdier og for eksempel skeptiske til muslimske flyktninger, sier Holm-Hansen.

Fico tilhører partiet Smer, som er et populistisk sosialdemokratisk parti.

– De spiller på gamle pan-slaviske ideer som har stått sterkt i Slovakia. Ideene går ut på at de slaviske folkeslagene må holde sammen, og at Russland er en slags storebor. Men dette er ikke noe man sier høyt, sier forskeren.

PÅGREPET: En person ble raskt pågrepet etter skytingen. Foto: Reuters / NTB

PÅGREPET: En person ble raskt pågrepet etter skytingen. Foto: Reuters / NTB
Vis mer

Stanset våpenhjelp

Fico har fordømt Russlands invasjon av Ukraina, men gikk til valg på å avslutte Slovakias våpenhjelp til Ukraina.

– Fico har vært en av de europeiske lederne som har vært skeptisk til mange av sanksjonene mot Russland, og stanset våpenhjelpen til Ukraina. Men Slovakia, som grenser til Ukraina, har samtidig tatt i mot mange flyktninger og gir mye humanitær støtte, sier Holm-Hansen.

– Overordnet kan man si at de som ikke liker Fico, sier at han er en prorussisk opportunist. Den andre sida sier at den liberale fløyen selger slovakiske interesser for flotte posisjoner i EU og Nato, legger forskeren til.

Slovakias nåværende president, Zuzana Čaputová, tilhører den liberale fløyen i landet.

– Hun har uttalt seg som en president skal uttale seg, og ikke kastet seg inn i noen ordkrig, sier forskeren.

Dette er Robert Fico

Robert Fico begynte sin politisk karriere allerede på slutten av 80-tallet, da i det slovakiske kommunistpartiet. I 1999 var han med å stifte venstrepartiet Smer.

Siden da har han vært statsminister i tre omganger, seinest etter at han valget i fjor høst.

Fico er imidlertid en omstridt politiker i hjemlandet. I 2018 trakk han seg som statsminister som følge av protester i kjølvannet av drapet på den slovakiske gravejournalisten Ján Kuciak og forloveden.

I de seinere åra har han blitt sammenlignet med den ungarske statsministeren Viktor Orban, som del av en populistisk, europeisk «alt-right»-bevegelse. I likhet med Orban er Fico beskyldt for å være en Vladimir Putins støttespillere i Europa.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *