Ordkrig: Nekter

Krigen i Ukraina: Ordkrig: Nekter Generalsekretær Jens Stoltenberg nekter for at eventuell bruk av vestlige våpen mot mål i Russland, gjør Nato til part i krigen. STØTTER ZELENSKYJ: Ukraina må kunne bruke vestlige våpen mot militære mål inne i Russland, mener Nato-sjef Jens Stoltenberg. Mens flere EU-land sier ja, teller Norge på knappene. Foto: AFP


Ordkrig: Nekter
Krigen i Ukraina:

Ordkrig: Nekter

Generalsekretær Jens Stoltenberg nekter for at eventuell bruk av vestlige våpen mot mål i Russland, gjør Nato til part i krigen.

STØTTER ZELENSKYJ: Ukraina må kunne bruke vestlige våpen mot militære mål inne i Russland, mener Nato-sjef Jens Stoltenberg. Mens flere EU-land sier ja, teller Norge på knappene. Foto: AFP / NTB
Vis mer


Publisert


Å la Ukraina bruke vestlige våpen donert av Nato-land mot russisk territorium, vil ikke gjøre militæralliansen til en part i krigen.

Det uttaler generalsekretær Jens Stoltenberg tirsdag.

Mandag langet russiske myndigheter ut mot Stoltenbergs oppfordring til Natos medlemsland om å la Ukraina bruke bruke vestlige våpen mot mål inne i Russland.

– Dette trekker ikke Nato nærmere en direkte konfrontasjon med Russland, det er de allerede, sa Peskov, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

SKYTER NED JAGERFLY: Ukraina deler video av at de skyter ned et russisk Su-25 jagerfly, som skal være det sjette flyet av samme type som er skutt ned i mai. Video: 110. mekaniserte brigade. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV.
Vis mer

Stor diskusjon

Russland har i lengre tid advart Vesten mot å støtte Ukraina med militært materiell, og anklaget Vesten, og i særdeleshet USA og Nato, for å bidra direkte i krigføringen.

Vesten har avfeid advarslene og nektet for anklagene.

Nå pågår det en større diskusjon i Natos medlemsland hvorvidt de skal la Ukraina bruke vestlige våpen mot mål inne på russisk territorium.

I helga gikk Stoltenberg ut i The Economist og ba Natos medlemsland om å lette på restriksjonene de har lagt på Ukrainas bruk av donerte våpen.

– Grensa er frontlinjen. Det blir veldig vanskelig for Ukraina å forsvare seg dersom de ikke kan treffe militære mål på den russiske siden – som brukes i angrepene mot Ukraina, sier Stoltenberg ifølge NTB.

Mandag 29. april var Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på plass i Kyiv i Ukraina for å møte med President Volodymyr Zelenskyj. Her beklager han på vegne av Nato-allierte som ikke har levert det de har lovet. Reporter: Helena Ringheim / Dagbladet TV. Video: AP
Vis mer

Sverige-ja

Stoltenberg har fått støtte fra EU-toppen Josep Borrell og en rekke større og mindre Nato-land, deriblant Storbritannia, Polen og Sverige.

Sverige har så langt ikke donert langtrekkende våpen til Ukraina.

USA, Italia og Tyskland er skeptiske til å la Ukraina bruke for eksempel vestlige missiler mot mål i Russland.

– Jeg tror vi er nødt til å være veldig forsiktige, sa Giorgia Meloni, Italias statsminister i helga.

Italia har tidligere donert langtrekkende missiler til Ukraina av typen Storm Shadow, som Storbritannia også har donert.

BOMBET: Minst 16 personer er drept og 43 skadd etter angrepet på et kjøpesenter i Kharkiv. Video: Kharkiv regionale påtalemyndighet. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV.
Vis mer

Norge avventer

Norge er blant en rekke Nato-land som ikke har konkludert om de vil la Ukraina bruke vestlige våpen mot mål i Russland.

– Det er et spørsmål som tror jeg kommer til å stå veldig sentralt på Nato-møtet i Praha om et par dager. Jeg vil henvise det spørsmålet til da, slik at vi kan ta litt av den diskusjonen internt i Nato, sier Eide til NTB tirsdag.

Mellom linjene antyder Eide imidlertid at Norge kan være på gli.

– Det som er viktig, og som jeg har sagt lenge, er at vi ønsker at Ukraina skal vinne denne krigen. Da kan man ikke bare fortsette med det samme. Man må ha evne til å angripe bak fiendens linjer, sier Eide.

Ukraina har gjentatte ganger bedt vestlige land, og i særdeleshet USA, om tillatelse til å bruke langtrekkende vestlige våpen mot mål i Russland.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gjentatte ganger oppfordret Vesten til å la ukrainske myndigheter bruke vestlige våpen mot mål i Russland. Seinest tirsdag gjentok han budskapet under et besøk til Brussel.


Krigen i Ukraina


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *