Over 3.500 i streik: – Staten bruker rå makt og tvang

Over 3.500 i streik: – Staten bruker rå makt og tvang Over 3.500 statsansatte er ute i streik fra mandag. En rekke etater og virksomheter omfattes, men særlig politiet og justissektoren rammes. Streiken blant statsansatte trappes kraftig opp mandag. Foto: Tore Meek / NTB Karl Biehl Ingvild Sagmoen Publisert: I går 19:00 Oppdatert nå nettopp


Over 3.500 i streik: – Staten bruker rå makt og tvang

Over 3.500 i streik: – Staten bruker rå makt og tvang

Over 3.500 statsansatte er ute i streik fra mandag. En rekke etater og virksomheter omfattes, men særlig politiet og justissektoren rammes.

Publisert:

Akademikerne og Unio ble ikke enige med staten og 1.251 medlemmer gikk ut i streik fredag.

Mandag trappes streiken kraftig opp. Totalt vil da 3.529 medlemmer være i streik.

– Beklagelig

Hos Økokrim går ti av PFs medlemmer ut i streik mandag.

Disse jobber hovedsakelig ved Avdeling for etterretning og forebygging, ifølge hovedtillitsvalgt Marit Lund i Økokrim.

Totalt er det ca. 60 medlemmer i PF ved Økokrim, skriver hun i en epost til E24.

– Først av alt er det viktig for meg å si at det er beklagelig at streik kan ramme tjenestetilbudet og en uskyldig tredjepart, skriver Lund.

– Men jeg håper det er forståelse for at når staten som arbeidsgiver bruker rå makt og tvang overfor tusenvis av kunnskapsmedarbeidere med høyere utdanning i staten og behandler oss så dårlig, så må vi reagere. Det er staten som arbeidsgiver som har tvunget frem denne streiken.

Lund viser til arbeidsgiver på spørsmål om noen oppgaver vil bli lammet.

– Vi har funnet frem vestene, skriver hun.

Les på E24+

Tror på opptur for «verdens kjedeligste selskaper»

Politiets Fellesforbund (PF) sier de også har tatt ut noen politifolk fra patrulje, og at enkelte steder er man nede på nivå med feriebemanning. Samtidig er de opptatt av at det ikke skal oppstå fare for liv og helse.

– Tar vi for mye av beredskapen – de som skal rykke ut når noen ringer 112 – så blir streiken avblåst før den omtrent har startet. Streiken skal merkes, men det skal ikke være fare for liv og helse. Det er ikke farlig å ikke få pass, sier leder Unn Alma Skatvold.

Les også

Dette skjer denne uken: – Det mest spennende nå er kronen

Rammer fiskeeksport

Andre som følger nøye med på streiken, er sjømatnæringen. Mattilsynet er en av etatene som omfattes av opptrappingen av streiken. De har varslet redusert kapasitet på utstedelse av eksportattest, noe som er nødvendig for at bedrifter kan sende fisk og sjømat ut av landet.

– Vi er avhengig av å få sjømaten ut i markedene. I helgen er det roligere, så det er først i morgen vi ser effekten av streiken, sier direktør for kommunikasjon og næringspolitikk i Sjømat Norge, Kristin Langeland, til DN.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *