Pakistan kutter renten kraftig til 20,5 prosent

Pakistan kutter renten kraftig til 20,5 prosent Etter at matvareprisene steg til ny rekord på nær 50 prosent i fjor vår, har inflasjonen dempet seg markant. MATVAREINFLASJONEN lå i fjor på nær 50 prosent i verdens femte mest folkerike land. Nå har prisveksten dempet seg og renten kuttes. Bildet viser pakistanske cricketfans som ser på


Pakistan kutter renten kraftig til 20,5 prosent

Pakistan kutter renten kraftig til 20,5 prosent

Etter at matvareprisene steg til ny rekord på nær 50 prosent i fjor vår, har inflasjonen dempet seg markant.

Publisert: Publisert:

Pakistans sentralbank klinker til med et rentekutt på 1,5 prosentpoeng, slik at renten blir på 20,50 prosent. Det er første gang på fire år at sentralbanken kutter renten, ifølge Bloomberg. Kuttet tilsvarer seks normale kutt på en gang her i Norge.

Bakgrunnen for rentekuttet er at inflasjonen falt til 11,8 prosent i mai fra 17,3 prosent i april, skriver sentralbanken. Pakistan har et inflasjonsmål på 5–7 prosent på mellomlang sikt. Til sammenligning har Norge, EU og USA et mål på to prosent.

Renten i Pakistan har ligget på 22 prosent siden juni i fjor for å takle prisveksten. Matvareprisene nådde ny vekstrekord på 48,7 prosent i mai fjor, viser tall fra Trading Economics. Samtidig lever mange millioner i fattigdom.

Les på E24+

Slik kommer du inn på boligmarkedet

Den pakistanske sentralbanken ser imidlertid «noe oppsiderisiko knyttet til inflasjonen på kort sikt knyttet til kommende budsjettiltak og fremtidige energiprisjusteringer».

En Bloomberg-undersøkelse viser at økonomene venter ytterligere rentenedgang til 17,25 prosent innen utgangen av året.

Pakistan er verdens femte mest folkerike land med over 240 millioner innbyggere, ifølge Wikipedia.

Landet har stor offentlig gjeld og er svært utsatt for klimaendringer og naturkatastrofer som flom, tørke og jordskjelv.

I 2022 rammet flommer en tredjedel av landet. Rundt 1.700 mennesker døde og totalt 33 millioner ble påvirket av de enorme ødeleggelsene. Landet sliter fortsatt med ettervirkningene av dette og er avhengig av internasjonal støtte, ifølge FN.

Les på E24+

Derfor bør du fortsatt være investert i aksjer: – Det kommer alltid nye all-time highs


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *