Portretteres som voldtektsmann

Filmen om Donald Trumps liv: Portretteres som voldtektsmann Bygger på påstander som seinere er trukket tilbake. - Ren fiksjon, svarer Trump-kampanjen. TILTALT: Tidligere president Donald Trump sitter i Manhattan Criminal Court i New York, mandag 20. mai 2024. Samme dag som filmen om hans liv hadde verdenspremiere under Filmfestivalen i Cannes. Foto: Mark Peterson /


Portretteres som voldtektsmann
Filmen om Donald Trumps liv:

Portretteres som voldtektsmann

Bygger på påstander som seinere er trukket tilbake. – Ren fiksjon, svarer Trump-kampanjen.

TILTALT: Tidligere president Donald Trump sitter i Manhattan Criminal Court i New York, mandag 20. mai 2024. Samme dag som filmen om hans liv hadde verdenspremiere under Filmfestivalen i Cannes. Foto: Mark Peterson / AP / NTB
Vis mer


Publisert


Kort fortalt

  • Filmen «The Apprentice» hadde verdenspremiere på Filmfestivalen i Cannes og inneholder en fiksjonalisert voldtektsscene med Donald Trump og hans første kone, Ivana.
  • Scenen er basert på påstander som seinere ble trukket tilbake.
  • Filmen møter juridiske utfordringer og har ikke distribusjonsavtale i USA.
  • Trump-kampanjen sier de vil gå til søksmål mot filmskaperne

Under åpningen av Filmfestivalen i Cannes mandag var det verdenspremiere på den biografiske spillefilmen om Donald Trump, «The Apprentice».

Filmen, som er regissert av iransk-danske Ali Abbasi, inneholder en fiksjonalisert voldtektsscene, hvor Donald Trump voldtar sin første kone, Ivana Trump (1949-2022).

Nedsettende

Scenen er basert på rettsforklaringer avgitt i forbindelse med parets skillsmisseoppgjør i 1990, og stammer fra en hendelse i 1989. Påstanden om voldtekt ble seinere ble trukket tilbake av Ivana, ifølge The Guardian.

Scenen kommer helt på slutten av filmen og skildrer at Donald Trump reagerer med raseri, etter at kona kommer med nedsettende kommentarer om utseendet hans.

BIOGRAFISK FILM: Sebastian Stan spiller Donald Trump i filmen om livet hans. Foto: Manuel Mangiarotti / IPA Agency / NTB

BIOGRAFISK FILM: Sebastian Stan spiller Donald Trump i filmen om livet hans. Foto: Manuel Mangiarotti / IPA Agency / NTB
Vis mer

– Du har et ansikt som ei jævla appelsin. Du er i ferd med å bli feit, stygg og skallet, sier Ivana, spilt av Maria Bakalova, i filmen.

Scenen ender med at Trump tvinger kona ned på golvet med makt, og voldtar henne.

– Fant jeg G-punktet ditt? spør Donald Trump, spilt av Sebastian Stan.

Slår tilbake

I en uttalelse til Daily Mail, slår Trump-kampanjen knallhardt tilbake mot filmen.

– Vi kommer til å gå til søksmål for å imøtegå de åpenbart falske påstandene fra disse liksomfilmskaperne», sier Steven Cheung, kommunikasjonsdirektør for Trump-kampanjen til avisa.

Han kaller portretteringen for ren fiksjon.

– Dette søppelet er ren fiksjon som sensasjonaliserer løgner som for lengst er avslørt.

– Krenket

I rettsavhøret i 1990 beskrev den ekte Ivana Trump en liknende hendelse. Hun hevdet at den framtidige presidenten presset henne ned på golvet og rev flere håndfuller med hår av hodet hennes. I utgangspunktet beskrev hun det som så skjedde, som voldtekt – men trakk altså dette seinere tilbake.

Noen år seinere, i 1993, uttalte Ivana at Trump ved én anledning i 1989, mens de hadde sex, oppførte seg veldig annerledes enn gjennom ekteskapet ellers.

DEN GANG DA: Donald og Ivana Trump i 1985. Foto: Adam Scull / Rex / NTB

DEN GANG DA: Donald og Ivana Trump i 1985. Foto: Adam Scull / Rex / NTB
Vis mer

– Som kvinne følte jeg meg krenket. Jeg har referert til dette som voldtekt, men jeg vil ikke at mine ord skal tolkes bokstavelig eller i strafferettslig forstand, uttalte hun i 1993.

Under skilsmisseoppgjøret avfeide Donald Trump ekskonas versjon av hendelsen som «åpenbart falsk».

Rasende investor

«The Apprentice» konkurrerer om Gullpalmen under Filmfestivalen i Cannes. Filmen er solgt til en rekke land, men har angivelig fortsatt ikke klart å lande en distribusjonsavtale i USA.

Produksjonen står angivelig også overfor juridiske utfordringer fra advokater med tilknytning til Trumps valgkampdonor Dan Snyder.

MØTER I RETTEN: Presidentkandidat Donald Trump møter i retten i New York tiltalt for utbetalinger av «hysjpenger» i 2016 til skuespiller Stormy Daniels. Det er første gang i historien at en tidligere amerikansk president har blitt tiltalt i en strafferettssak. Video: AP.
Vis mer

Milliardæren skal ha investert i filmen i den tro at den skulle male et positivt portrett av Trump. Ifølge rykter skal han ha blitt rasende etter å ha sett første versjon av filmen.

Siden 1970-tallet har minst 25 kvinner anklaget Donald Trump for seksuell trakassering. Disse anklagenene har han hele tida nektet for, og han har aldri blitt strafferettslig tiltalt eller dømt for voldtekt.

I fjor ble ekspresidenten i en sivil rettssak funnet juridisk ansvarlig for seksuell mishandling av forfatteren E. Jean Carroll på midten av 1990-tallet. Han ble dømt til å betale 5 millioner dollar (ca. 53 millioner kroner) i oppreisning og erstatning.

I en påfølgende sak der Carroll anklaget Trump for ærekrenkelser, ble han dømt til å betale henne 83,3 millioner dollar i oppreisning og erstatning, omtrent 890 millioner kroner.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *