Prisveksten i Norge dempet seg til 3 prosent i mai

Prisveksten i Norge dempet seg til 3 prosent i mai Prisveksten i Norge falt i mai, men sjeføkonomer er uenige i om det betyr rentekutt i år eller ikke. Prisveksten i Norge har beveget seg forsiktig nedover i år. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Kristian Aaser Jonas Hagmansen Mari Malm Nora Rydne Publisert: For


Prisveksten i Norge dempet seg til 3 prosent i mai

Prisveksten i Norge dempet seg til 3 prosent i mai

Prisveksten i Norge falt i mai, men sjeføkonomer er uenige i om det betyr rentekutt i år eller ikke.

Publisert:

Mandag morgen la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem den såkalte KPI-inflasjonen for mai:

  • Den samlede prisveksten kom inn på 3 prosent på årsbasis, sammenlignet med 3,6 prosent i april.
  • Kjerneinflasjonen Kjerneinflasjonen Ser bort fra energipriser og avgiftsendringervar på 4,1 prosent på årsbasis, sammenlignet med 4,4 prosent i april.
  • Matvareprisene steg med 0,9 prosent fra april til mai.

– Dette styrker vår prognose om rentekutt i desember. Nå er inflasjonen der Norges Bank hadde ventet, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

I sine prognoser fra sin såkalte Pengepolitisk rapport fra mars har Norges Bank selv en kjerneinflasjon på 4,2 prosent i mai og 3,9 prosent i juni.

Les på E24+

De skjulte boligmanglene: – Du må si ifra ganske fort

– Ikke godt nytt

Norges Bank har på få år hevet styringsrenten fra 0 til dagens 4,5 prosent for å få ned en inflasjon langt over sentralbankens mål om en vedvarende kjerneinflasjon på 2 prosent.

Dagens kjerneinflasjon på 4,1 prosent er altså fortsatt et godt stykke over sentralbankens mål.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken sier kjerneinflasjonen falt en del mindre i mai enn man hadde håpet på.

– Dette er ikke godt nytt med tanke på forventninger om rentekutt i år, sier han.

Hov peker på både dagens tall og fredagens sterke arbeidsmarkedstall fra USA som indikatorer på at rentekutt i Norge kan la vente på seg.

Prisvekstfallet i mai utgjør den femte måneden på rad med fall.

– Siden desember i fjor har tolvmånedersveksten i KPI gått fra 4,8 prosent til 3,0 prosent i mai. Den siste måneden er det spesielt strømprisene som trekker prisveksten ned, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå, i en uttalelse.

Blant annet høyere gjennomsnittstemperaturer i mai gjorde at kraftprisene falt, i tillegg til økt snøsmelting fylte vannmagasinene, trekker SSB frem.

Matvarehopp

Matvareprisene steg med 0,9 prosent fra april til mai. Dette er andre måned på rad hvor prisene stiger. Før april falt prisene to måneder på rad.

– Matvareprisene har steget mer enn vi har sett for oss og er høyere enn vanlig for mai. Sesongmønsteret for matvareprisene er endret, sier Haugland.

Prisveksten på matvarer de siste tolv månedene ligger på 5,4 prosent. En nedgang fra 6,8 prosent i april.

– Vi sammenligner nå med en tid på fjoråret da matprisene steg uvanlig raskt. Dette bidrar til at tolvmånedersveksten for matvarer faller ganske kraftig fra april til mai, sier Espen Kristiansen i SSB.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *