Prisveksten i USA falt til 3,4 prosent i april

Nøkkeltall fra USA Prisveksten i USA falt til 3,4 prosent i april Den nedadgående trenden for inflasjonen har bremset opp i det siste, men forrige måned ga som ventet fall. Dagligvarer scannes i kassen på et Walmart-supermarked i New Jersey, like ved New York. Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AP / NTB Truls Lier Publisert:


Prisveksten i USA falt til 3,4 prosent i april

Prisveksten i USA falt til 3,4 prosent i april

Den nedadgående trenden for inflasjonen har bremset opp i det siste, men forrige måned ga som ventet fall.

Publisert:

Prisveksten i USA landet på 3,4 prosent i april, målt mot samme måned i fjor. Det viser ferske tall for konsumprisindeksen (KPI) fra amerikanske statistikkmyndigheter.

Det var akkurat som analytikerne hadde ventet på forhånd, ifølge estimater Bloomberg har samlet inn. Kjerneinflasjonen, som ser bort fra mat og energivarer, falt også som ventet til 3,6 prosent.

På månedsbasis, fra mars til april, steg prisene med 0,3 prosent. Det var et hakk lavere enn ventet for totalinflasjonen.

Les på E24+

Prematurt børsløft?

Prisveksten i USA nådde toppen på svært høye nivåer for snaut to år siden, og etter det var det lenge en klar nedadgående trend. Den utviklingen har derimot vist tegn til å stoppe opp de siste månedene.

April er første gang i 2024 at den amerikanske prisveksten demper seg, selv om inflasjonstakten riktignok var lavere i starten av året. I mars klatret inflasjonen til 3,5 prosent, mens kjerneinflasjonen holdt seg på 3,8 prosent.

KPI-tallene er en av to viktige måter man måler prisveksten i USA. PCE-tallene, som er den andre, kommer mot slutten av måneden.

– Støtter rentekutt til høsten

Det er grønne tall i førhandelen i de amerikanske aksjemarkedene etter inflasjonstallene, og amerikanske statsrenter faller. Den viktige amerikanske tiåringen ligger på 4,36 prosent rundt klokken 15, mot 4,41 prosent like før inflasjonstallene ble sluppet.

– Dette er den første gode KPI-rapporten på fire måneder og markedet liker det, sier Gary Pzegeo hos CIBC Private Wealth US til Bloomberg, som mener tallene samlet sett «støtter et rentekutt til høsten».

Richard Flynn hos Charles Schwab UK sier at selv om dagens oppdatering på prisveksten er oppløftende, er det lite trolig at det gir noen umiddelbare endringer når det kommer til renten.

– Tålmodighet har vært Feds hovedbudskap i det siste, sier Flynn til Bloomberg.

Sentralbanken «må være tålmodige»

Prisveksten ligger fremdeles langt over inflasjonsmålet til USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed). Målet er, som i Norge, stabil prisvekst på to prosent.

Sentralbanken holdt i begynnelsen av mai renten uendret på intervallet 5,25-5,50 prosent. Der har den ligget siden juli i fjor. Fed påpekte da at det hadde vært mangel på fremgang ned mot inflasjonsmålet.

Sentralbanksjef Jerome Powell gjentok senest tirsdag at inflasjonstallene har vært høyere enn man hadde sett for seg, og at det betyr at de «må være tålmodige og la den innstrammende pengepolitikken gjøre jobben», skriver CNBC.

Venter rentekutt til høsten

Troen på rentekutt i USA har falt som en stein siden nyttår. Det henger sammen med prisveksten, men også at den økonomiske aktiviteten holder seg opp og at arbeidsmarkedet er sterkt.

Markedet priser i forkant av dagens inflasjonstall inn drøyt 80 prosent sjanse for et september-kutt, og det første kuttet er helt priset inn i november.

For Norges Bank og renten her hjemme er utviklingen i viktige økonomier som USA og eurosonen sentral. Rentenivået, og forventningene til rentenivået fremover, påvirker blant annet valutakurser og kronen.

Tjeneste trekker opp

Matprisene i USA var uendret fra måneden før i april. De siste 12 månedene har matprisene økt med 2,2 prosent.

Energiprisene var på sin side steget med 2,6 prosent det siste året.

Tjenesteinflasjonen er en av faktorene det følges med på, blant annet fordi den kan knyttes til den høye lønnsveksten. Tjenester, sett bort fra energitjenester, økte med 0,4 prosent på månedsbasis og 5,3 prosent på årsbasis.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *