– Prøver så godt jeg kan

Ut mot egen regjering: - Prøver så godt jeg kan De mørke tankene kan lamme Fredrick Bjerke helt. Den lokale Senterparti-lederen reagerer på hvordan regjeringen snakker om psykisk syke. BLE INNLAGT: Fredrick Bjerke (Sp) sliter fortsatt med å komme seg i jobb. Han er skuffet over egen helseminister. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer


– Prøver så godt jeg kan
Ut mot egen regjering:

– Prøver så godt jeg kan

De mørke tankene kan lamme Fredrick Bjerke helt. Den lokale Senterparti-lederen reagerer på hvordan regjeringen snakker om psykisk syke.

BLE INNLAGT: Fredrick Bjerke (Sp) sliter fortsatt med å komme seg i jobb. Han er skuffet over egen helseminister. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Kort fortalt

  • Fredrick Bjerke, lokallagsleder i Senterpartiet, kritiserer regjeringens uttalelser om at flere psykisk syke bør jobbe.
  • Han mener dette kan forsterke stigma og undervurderer alvorligheten av psykiske lidelser.
  • Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) svarer at regjeringen jobber for å redusere ventetider og styrke psykisk helsetilbud.

Fredrick Bjerke har dager da det å komme seg opp om morgenen kjennes som en fulltidsjobb.

Han er leder av Senterpartiets lokallag i Søndre Aker i Oslo. Bjerke er provosert over det nylige utspillet om psykisk syke fra Arbeiderpartiets nestledere og statsråder.

– Når det virkelig blåser og du ikke klarer å komme opp av senga, oppleves det fryktelig arrogant når noen sier at du blir friskere ved å jobbe, sier han.

– Fryktelig spesielt

I Dagbladet ber helseminister Jan Christian Vestre og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna om at flere psykisk syke går ut i arbeid.

Regjeringen vil ha ned sykefraværet og helseutgiftene. De peker på de positive psykiske helsegevinstene ved å gå ut i arbeid og få flere i aktivitet.

– Regjeringen gjør mye bra. Men det er uttalelser som dette jeg reagerer på, sier Sp-eren.

FRYKTER STIGMAER: - Noe av det vanskeligste er når majoriteten ikke ser på sykdommen din som en ekte sykdom, sier Fredrick Bjerke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

FRYKTER STIGMAER: – Noe av det vanskeligste er når majoriteten ikke ser på sykdommen din som en ekte sykdom, sier Fredrick Bjerke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

– De indikerer at sykmelding ikke alltid er svaret, og det syns jeg er fryktelig spesielt. Når en lege med utdanning sier at du skal sykmeldes, er det ikke noe spørsmål.

Frykter stigmatisering

Vestre og Brenna peker på bekymringsmeldingene fra Nav om at sykefraværet øker mest i aldersgruppa 25-29. 30 prosent av dette fraværet skyldes psykiske lidelser.

– Det er mange som er i gråsonen og ikke er psykisk syke, som har godt av preventivt å være i arbeid. Men Vestre og Brenna setter her alle i samme bås.

Det kan forsterke stigmaer rundt psykisk helse, frykter han.

– Noe av det vanskeligste er når majoriteten ikke ser på sykdommen din som en ekte sykdom. Hvis folk visste hvor mye en depresjon påvirker den fysiske formen, hadde nok oppfatningen endret seg drastisk.

– Blir mørkt

For ett år siden var Bjerke selv i kjelleren. Angsten og depresjonene tok overhånd, han trengte hjelp og ble lagt inn.

Han har erfaring med selvmordstanker.

– Du trenger veldig mange grunner for å overbevise deg selv om at å dø er siste utvei. Men du trenger bare én god grunn for å ville overleve. Det syns jeg er et godt råd.

– Noen ganger blir det så mørkt at alle grunnene forsvinner. Da må hjelpen komme raskt og effektivt. Det syns jeg Vestre og Brenna bør gå i bresjen for.

Lyset fins

Han mener regjeringens utspill er et spark mot de som ligger nede.

– Når kroppen bruker alle krefter på å holde de destruktive tankene unna, er man helt utslitt. Da har man ikke noen krefter igjen til å jobbe. Likevel blir man gjerne sett på som lat og udugelig.

I dag prøver han å komme i arbeid, men han har fortsatt ikke klart å komme seg tilbake.

Bjerke har klamret seg til det politiske engasjementet, som gir ham kraft.

Han siterer sine favorittbøker «Harry Potter»:

– Glede kan finnes selv i de mørkeste stunder, dersom man husker å slå på lyset.

- ET SPARK NEDOVER: Fredrick Bjerke mener regjeringen forsterker stigmaer rundt psykisk sykdom. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

– ET SPARK NEDOVER: Fredrick Bjerke mener regjeringen forsterker stigmaer rundt psykisk sykdom. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

– Blir et A/S

– Hva tenker du er forskjellen på regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet i disse spørsmålene?

– Senterpartiet ønsker å skrote helseforetaksmodellen. I regjeringen har man blitt enige om at den skal stå, men før Hurdalsplattformen ønsket vi å fjerne den. Den gjør helsesektoren til et A/S.

Regjeringen bør prøve å spare helseutgifter ved nettopp å få ned køene, gi raskere diagnoser og sette i gang behandlingsforløp for de som sliter, mener han. Han er kritisk til den nye felles henvisningsmodellen.

Det aller viktigste er å få på plass flere psykologer og flere psykologstudenter, mener han.

– Er det ikke kapasitet får man avslag, selv om man har behov for hjelp. Det er ikke rart du er sykmeldt lenge hvis du må gå et halvt år og vente på hjelp.

– Jeg har stor tro på Vestre, for han virker flink. Men jeg ble veldig skuffet her. Regjeringen har lagt to milliarder på bordet for å få ned helsekøene, det er det Vestre burde fått fram.

– Deler utålmodigheten

Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet er forelagt kritikken.

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) svarer følgende i en e-post:

– Jeg setter pris på at Fredrick deler så åpent om sine egne erfaringer. Tonje og jeg er helt enige med Fredrick om at psykisk helse er komplekst.

SVARER: Arbeiderpartiets helseminister Jan Christian Vestre sier han deler Bjerkes utålmodighet med helsekøene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

SVARER: Arbeiderpartiets helseminister Jan Christian Vestre sier han deler Bjerkes utålmodighet med helsekøene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Vis mer

– For noen vil det selvsagt være riktig med sykemelding. Mitt mål som helse- og omsorgsminister er at alle som trenger helsehjelp, skal få tilgang til gode helsetjenester av høy kvalitet når de trenger det.

Han legger til at regjeringen samtidig er opptatt av at flere av de som kan, skal få muligheten til å jobbe og at deltakelse i arbeidslivet kan gi anerkjennelse, fellesskap og identitet.

– Jeg deler Fredricks utålmodighet knyttet til at ventetidene må ned i vår felles helsetjeneste. Derfor er jeg stolt av at regjeringen sammen med arbeidslivsorganisasjonene og de regionale helseforetakene har lagt fram ventetidsløftet. Sammen skal vi sørge for å snu trenden slik at ventetidene går ned, også innen det psykiske helsetilbudet. I tillegg styrker vi lavterskeltilbud i kommunene gjennom opptrappingsplanen for psykisk helse, skriver Vestre.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *