– Putins soldater må ta hensyn

Krigen i Ukraina: - Putins soldater må ta hensyn De ukrainske pilotene som får opptrening av norske offiserer på F-16 i Danmark kan bli et viktig våpen i krigen, mener norsk ekspert. DØDELIG ANGREP: Russland fortsetter å sende raketter og bomber mot ukrainske byer. Torsdag ble minst syv mennesker drept i ukrainas nest største by


– Putins soldater må ta hensyn
Krigen i Ukraina:

– Putins soldater må ta hensyn

De ukrainske pilotene som får opptrening av norske offiserer på F-16 i Danmark kan bli et viktig våpen i krigen, mener norsk ekspert.

DØDELIG ANGREP: Russland fortsetter å sende raketter og bomber mot ukrainske byer. Torsdag ble minst syv mennesker drept i ukrainas nest største by Kharkiv. Foto: SERGEY BOBOK/AFP/NTB.
DØDELIG ANGREP: Russland fortsetter å sende raketter og bomber mot ukrainske byer. Torsdag ble minst syv mennesker drept i ukrainas nest største by Kharkiv. Foto: SERGEY BOBOK/AFP/NTB.
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Kort fortalt

  • Ukrainske piloter trenes av norske offiserer på F-16 i Danmark, noe som kan styrke Ukrainas forsvar mot Russland.
  • Russiske styrker har nylig tatt nye byer, og Kharkiv bombes stadig.
  • Eksperter mener F-16-flyene kan redusere Russlands luftoverlegenhet, men det vil ta tid før de er fullt operative.

Russiske styrker har de siste dagene tatt kontrollen over nye byer i Ukraina samtidig som byen Kharkiv stadig blir bombet. Torsdag annonserte det russiske forsvarsdepartementet at de hadde erobret landsbyen Andrijivka.

President Volodymyr Zelenskyj mener Russland utnytter Ukrainas svake luftforsvar til å rette brutale angrep på områder og byer ved fronten.

Kan redusere Russlands fordel

Når de donerte norske F-16-flyene aktivt trer inn i krigen, kan de bidra til å redusere rekkeviddefordelen Russlands kampfly har i Ukraina i dag.

– Hvor mye vil avhenge av hvilke våpen ukrainerne får. På sikt vil F-16, og kanskje spesielt den kunnskapen om operasjoner som finnes hos Ukrainas partnere, komme godt til nytte, sier førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen (LKSK) Lars Peder Haga til Dagbladet.

NORSK BIDRAG: Bidraget fra Norge ledes av det danske luftforsvaret, hvor Norge stiller med instruktører og et ukjent antall fly. Video: Fabian Helmersen/Forsvaret Reporter: Simone H. Sønstrød/Dagbladet
Vis mer

Han sier dette kan legge til rette for at ukrainerne mestrer mer komplekse taktikker når de forsvarer seg mot Putins soldater.

– Det er noe som vil gjøre dem til en farligere motstander som russerne må ta hensyn til, sier Haga, som påpeker at ukrainerne nok må belage seg på å fortsette å kjempe i mindretall.

Torsdag denne uka kunne Rolf Folland, sjefen for Luftforsvaret i Norge, vise fram hvordan de lærer opp ukrainske piloter til å operere F-16 kampfly som blir donert av Norge.

Piloter trenes for krig

Helt siden Russland gikk til en fullskala krig mot Ukraina i februar 2022 har de etterspurt jagerfly for å forsvare seg mot Vladimir Putins soldater.

Ukrainske piloter får F-16-trening av norske styrker i Danmark Generalmajor Rolf Folland, sjef Luftforsvaret . Foto: Henning Lillegård / Dagbladet

Ukrainske piloter får F-16-trening av norske styrker i Danmark Generalmajor Rolf Folland, sjef Luftforsvaret . Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
Vis mer

Til tross for en rekordrask opplæring av F-16s systemer på rundt et halvt år, kan det være nært forstående at de ukrainske pilotene blir sendt i krig mot Russland. Flere militære eksperter Dagbladet har snakket med tror det er snakk om en måned eller to før det er en realitet.

– De ukrainske pilotene har fått en grunnopplæring som de kan bygge videre på i framtida. De vil lære seg en del av våpensystemene, men det går rett og slett ikke an å lære systemet komplett på så kort tid, sier Lars Peder Haga.

Han påpeker at dette må gjøres gjennom å fly hyppig for å få erfaring. Det å være jagerflyger er et yrke hvor du konstant lærer noe gjennom øvelser og operasjoner.

– Man bygger erfaring, og dette er særlig viktig i mer komplekse operasjoner hvor flere forskjellige typer fly opptrer sammen og fordeler arbeidsoppgaver. Det er noe som man normalt lærer etter den grunnopplæringa som de ukrainske pilotene har fått nå, sier Haga.

EKSPERT: Førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen (LKSK) Lars Peder Haga. Foto: LKSK

EKSPERT: Førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen (LKSK) Lars Peder Haga. Foto: LKSK
Vis mer

– Har blitt bedre piloter

Oberstløytnant Bård Bakke, detasjementsjef for det norske F-16-bidraget på Skrydstrup flyplass i Danmark, mener den største utfordringa med treninga av de ukrainske pilotene har vært tida de har tilgjengelig.

– Vi vil gjøre flygerne så gode som mulig, men innfasingen av kampfly tar lang tid. Likevel vil jeg si at de som vender tilbake til krigen i Ukraina er bedre piloter enn da de kom, og de har lært seg å operere et nytt kampfly, sier Bård Bakke.

De ukrainske pilotene er topp motiverte, men samtidig utålmodig med tanke på å komme seg tilbake til Ukraina for å forsvare landet sitt mot de russiske inntrengerne.

ANGREPET: En kvinne i Kharkiv ser på krigens grusomheter etter nok et russisk angrep. Foto: REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy/NTB.

ANGREPET: En kvinne i Kharkiv ser på krigens grusomheter etter nok et russisk angrep. Foto: REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy/NTB.
Vis mer

Rolf Folland minner om hvordan norske soldater ble sendt ut etter kort opplæring i 1940 for å tjenestegjøre for Royal Air Force i Storbritannia.

– De hadde en helt annen risikovilje og en helt annen definisjon av hva som var godt nok trent i forhold til det vi har i fredstid i Vesten. Det er dette balansepunktet vi er i ferd med å definere med resten av koalisjonen, sier Folland.

– En eksistensiell krig

Han minner om alvoret i den situasjonen Ukraina befinner seg i.

– Ukraina er i en eksistensiell krig, og det er et helt annet alvor. Det er svært viktig for dem å lære så mye som mulig – på så kort tid som mulig. De vet at de skal rett i krigen etter dette, sier Folland.

De pilotene som er på opptrening i Danmark er erfarne piloter, men F-16 har et annerledes grensesnitt enn de flyene som ukrainerne har disponert tidligere.

– Selv om det å fly forskjellige kampfly har mange likheter må man kunne lese instrumentene og forstå situasjonene instinktivt fordi alt skjer voldsomt fort, sier Lars Peder Haga.


OPPLÆRING: Ukrainske piloter får F-16-trening av norske styrker i Danmark . Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
Vis mer

Det ukrainske luftforsvaret har ifølge Haga ikke tidligere gjennomført veldige komplekse taktikker med mange grupper fly, rett og slett på grunn av manglende kapasitet.

– For å utnytte det man kan gjøre med en F-16 kreves det mer enn dette grunnkurset. Dette er en start som er helt nødvendig for å kunne begynne å fly, og begynne å utnytte flysystemer i større grad litt avhengig av hvilke våpensystem de får tilgang på, sier han.

Slik kan F-16 brukes i krigen

Han tror det vil ta tid før de oppnår en fult operativ kapasitet, og ser ikke for seg at han det vil bli direkte kamper mellom F-16 og russiske jagerfly i ukrainsk luftrom med det første.

– F-16 kan grovt sett brukes til tre ting, men veldig mye kommer an på hvilke våpenpakke de får tildelt.

1: – Ganske raskt kan de beskytte det ukrainske luftrommet mot kryssermissiler og enveis angrepsdroner der de ikke har langtrekkende luftvern i dag.

2: – De kan også ha en positiv effekt mot russiske kampfly hvis de får moderne luft til luft missiler. Dette vil redusere en rekkeviddefordel russerne har i dag. Det er ikke sikkert det vil ta den helt bort, men det kan føre til at russerne blir skjøvet lengre bort fra fronten og de får ikke utnyttet de glidebombene de har i dag, sier Haga.

3: – Det siste er at de kan bruke det til et luft til bakke angrep mot lønnsomme bakkemål som ammunisjonslager og bakkestyrker. Det gjør ukrainerne i stand til å redusere risikoen og styrker dem militært, sier han.

Tidligere har Ukraina fått langtrekkende missiler som har tvunget de russiske styrkene å trekke våpenlager og kritisk utstyr lengre tilbake fra frontlinja.

– ATACMS og andre langtrekkende våpensystemer er godt egnet for å angripe statiske mål, mens F-16 gjør dem i stand til å angripe bevegelige mål. Det gir dem en styrke de ikke innehar i like stor grad i dag, sier Lars Peder Haga.

Han mener F-16 flyene er med på å utjevne den fordelen russerne har hatt i luftrommet, men de kommer ikke til å gjøre en voldsom stor forskjell over natta.

– Det er en viktig start for Ukraina, og F-16 er en riktig vei for Ukraina å gå. Det er mye kunnskap og mange F-16 fly i Vesten, og de kommer inn i en forsyningslinje som er viktig sammenlignet med hvis de skulle basere seg på sovjetiske fly, sier Haga.

Han mener det er helt nødvendig hvis de skal ha et kampflyvåpen i årene framover, at de vender seg til vestlige fly.

På flybasen i Danmark er dette syn som sjefen for Luftforsvaret også deler.

– Det er politikerne som gir rammen for hva vi skal gjøre, men vi er innstilt på at dette kan bli en langsiktig opplæring av ukrainske piloter som går i flere faser. Det tror jeg vil være både i vår og Ukrainas interesse, sier Rolf Follan til Dagbladet.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *