Rammet av jordskred: – Naturkatastrofe uten sidestykke

Papua Ny-Guinea: Rammet av jordskred: - Naturkatastrofe uten sidestykke Over 100 mennesker anslås å ha mistet livet i et jordskred i Papua Ny-Guinea fredag, melder australske ABC. Seks landsbyer skal være rammet. FLERE HUNDRE OMKOMMET: Store fjerntliggende områder er rammet jordskred på papua Ny-Guinea. Minst hundre mennesker skal ha omkommet. Foto: International Organization for Migration


Rammet av jordskred: – Naturkatastrofe uten sidestykke
Papua Ny-Guinea:

Rammet av jordskred: – Naturkatastrofe uten sidestykke

Over 100 mennesker anslås å ha mistet livet i et jordskred i Papua Ny-Guinea fredag, melder australske ABC. Seks landsbyer skal være rammet.

FLERE HUNDRE OMKOMMET: Store fjerntliggende områder er rammet jordskred på papua Ny-Guinea. Minst hundre mennesker skal ha omkommet. Foto: International Organization for Migration via AP / NTB
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


TV-kanalen ABC meldte først at landsbyen Kaokalam i Enga-provinsen, rundt 600 kilometer nordvest for hovedstaden Port Moresby, var blitt rammet ved 3-tiden om natten. Men flere landsbynavn er nevnt, og omfanget er fortsatt uklart.

Den lokale provinsguvernøren Peter Ipatas opplyser til nyhetsbyrået AFP at seks landsbyer er berørt av skredet. Han beskriver situasjonen som en «naturkatastrofe uten sidestykke».

En krisegruppe bestående av helsearbeidere, militæret, politiet og flere FN-organisasjoner har blitt sendt ut. Røde Kors’ landsjef Janet Philemon sier til AFP at det rammede området er avsidesliggende, og at det kan ta opptil to dager før hjelpen kommer fram. Jordmassene er fortsatt i bevegelse, og lokale småveier er blokkert.

Vanskelig hjelpearbeid

Statsminister James Marape sier at myndighetene setter inn alle krefter på å hjelpe, men at det er sparsomt med detaljer. Nabolandet Australia sier seg klart til å bistå. Australia er det landet som yter mest i bistandsmidler til Papua Ny-Guinea.

DØDSSYKLONEN HERJER: FN spekulerer i om dette er den verste naturkatastrofen som har rammet den sørlige halvkule noensinne. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Video: NTB Scanpix/CNN
Vis mer

Sjefen for den internasjonale migrasjonsorganisasjonens kontor i Papua Ny-Guinea, Serhan Aktoprak, sier at landsbyen Yambali er hardt rammet. Den ligger to timers kjøretur fra Enga-provinsens hovedstad Wabag.

På telefon fra Port Moresby sier Aktoprak at det berørte området er på størrelse med tre til fire fotballbaner, og Yambali har en befolkning på 3.900 mennesker. Han sier at vannforsyningen i området er nede, strømledningene er kuttet og det er mangel på mat og livsnødvendige forsyninger.

Minst hundre omkommet

Røde Kors estimerer antall skadede og døde til mellom 100 og 500, men Philemon sier at hun «jobber med å få dannet et klarere bilde av hvordan situasjonen er».

Lokalbefolkningen sier de foreløpig anslår at det er over 100 dødsofre, men myndighetene har ikke bekreftet dette tallet.

Folk i landsbyen sier tallet på døde også kan være betydelig høyere. Videoer som deles i sosial medier, viser lik som trekkes ut av rasområdet.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 11.11.2013

TYFON: Om det viser seg å være riktig at mer enn 10 000 mennesker er drept av tyfonen, er Haiyan den dødeligste naturkatastrofen som noensinne er registrert i landet. Video: Paolo Garcia / Instagram
Vis mer

Enorme ødeleggelser

– Jordskredet traff rundt klokka tre i natt, og det ser ut som at mer enn 100 hus ble begravet. Det er ikke kjent ennå hvor mange mennesker som var i husene, sier leder Vincent Pyati for en organisasjon som jobber med utvikling i området, til AFP.

Papua Ny-Guinea er et mangfoldig utviklingsland der jordbruk er hovednæringen. Det er få veier utenfor de store byene. Landet har vel 11 millioner mennesker og er det nest mest folkerike landet i det sørlige Stillehavet etter Australia med sine 27 millioner mennesker.

Det er registrert rundt 800 ulike språk i øygruppa. Telekommunikasjoner er dårlig utbygd, særlig utenfor hovedstaden. Bare 1,66 millioner mennesker er tilknyttet internett.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *