Reagerer etter sykehusbesøk: – Larver i dusjen

Sykehus: Reagerer etter sykehusbesøk: - Larver i dusjen Caroline (28) fikk en svært dårlig opplevelse da hun var innlagt på sykehus. PÅ SYKEHUS: Caroline Sofie Saga lider av en kronisk sykdom, og tilbringer mye tid på norske sykehus. Nå ønsker hun å sette søkelys på det hun mener er uverdige forhold. Foto: Privat Vis mer


Reagerer etter sykehusbesøk: – Larver i dusjen
Sykehus:

Reagerer etter sykehusbesøk: – Larver i dusjen

Caroline (28) fikk en svært dårlig opplevelse da hun var innlagt på sykehus.

PÅ SYKEHUS: Caroline Sofie Saga lider av en kronisk sykdom, og tilbringer mye tid på norske sykehus. Nå ønsker hun å sette søkelys på det hun mener er uverdige forhold. Foto: Privat
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Caroline Sofie Saga (28) er kritisk til det hun mener er kummerlige forhold ved norske sykehus. Nå har hun lagt ut flere videoer på TikTok, i håp om å sette søkelys på tematikken.

Saga bor i Oslo, er student og lever med en alvorlig kronisk sykdom som fører til at hun ofte er innlagt på sykehus. De siste åra har hun vært innlagt på sju somatiske sykehus i Norge, hvorav hun mener fem av dem hadde dårlig standard.

– Det føles uverdig å bo i så dårlige forhold. Når nedslitte og skitne flermannsrom er blitt normalen på norske sykehus, så tenker jeg at noe må gjøres, sier hun.

MØKKETE: Det var støvete flere steder på sykehuset, ifølge Saga. Foto: Privat

MØKKETE: Det var støvete flere steder på sykehuset, ifølge Saga. Foto: Privat
Vis mer

«Hva er det stedet her?»

Saga har delt flere videoer på Tiktok hvor hun tar opp problemene, noe som har høstet stort engasjement. En nylig innleggelse fikk begeret til å renne over.

– Det var larver i dusjen og støv over alt, hevder Saga.

Hun er i tillegg kritisk til felles toalett med dokø, og det hun mener er skitne lokaler.

– «Hva er det stedet her, er dere seriøse?», tenkte jeg, forteller hun.

TIKTOK: Saga har skapt et stort engasjement rundt saken via sin Tiktok-konto. Foto: Privat

TIKTOK: Saga har skapt et stort engasjement rundt saken via sin Tiktok-konto. Foto: Privat
Vis mer

Dagbladet har lagt fram Sagas kritikk til det aktuelle sykehuset. De har ikke besvart på tross av flere henvendelser.

28-åringen forteller at hun ikke fikk utdelt noen pysj slik hun er vant til på andre sykehus – hun skal bare ha fått utdelt en overdel. Det medførte at hun og flere andre blant annet måtte gå ut i bare trusa og sykehusskjorta da de skulle stille seg i dokø i gangen.

Ifølge Saga skal ansatte ha fortalt henne at det er fordi de ikke har råd.

– Som pasient er du allerede i en sårbar situasjon, og det er lett å føle på avmakt. At du i tillegg skal føle deg naken gjør at det føles uverdig, sier hun.

Gruer seg til å bli innlagt

På grunn av sykdommen har Saga vært mye innlagt, deriblant ved høytider som jul og påske. Tidligere i år gjennomførte hun også hjemmeeksamen fra sykehussenga.

– Det er mitt andre hjem og jeg bruker mye tid der. Da er det viktig at det ser rent og fint ut, sier hun til Dagbladet.

Å måtte dele toalett, bad og dusj med fremmede beskriver Saga som en ekstra belastning, med tanke på mangelen på privatliv.

– Jeg føler at mange friske har et inntrykk av at sykehus er et sted du ender opp hvis du er uheldig, og for en kort periode. I realiteten er det mange kronisk syke som er der lenge og ofte, og da er det kjipt å grue seg til å bli innlagt.

– Det er kjipt at det å bli innlagt blir en belastning i seg selv. Hvordan det er rundt oss påvirker også vår mentale helse, så om du er fysisk dårlig er det dumt om man skal måtte bli psykisk dårlig i tillegg, legger hun til.

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Karl Kristian Bekeng, sier til Dagbladet at det nå pågår rekordmange utbyggings- og vedlikeholdsprosjekt i sykehus over hele landet.

– Alle som er innlagt på norske sykehus skal motta gode og trygge tjenester. Det er de enkelte sykehus som må svare for spørsmål knyttet til renhold, sier han.

– Det er uverdig

Snart skal Saga legges inn på sykehus igjen. Da har hun bedt om å få benytte seg av fritt sykehusvalg, og står på venteliste i en annen by.

– Det skal ikke være sånn at man må ta fly til en annen by fordi man føler det er helseskadelig å være på sykehus i byen man bor i, sier studenten.

Videoene hun har delt om hvordan det er å være innlagt på norske sykehus har hittil fått nærmere 200 000 visninger.

Saga forteller at flere av de som kommenterer er sjokkerte, og at hun har fått tilbakemelding fra andre som har vært innlagt på sykehus om at de har opplevd liknende situasjoner. I tillegg til tilbakemeldinger fra andre pasienter forteller 28-åringen om støtte fra helsepersonell – flere skal ha takket henne for å dele historien.

– Kommentarene viser at det er mange som er enige i at standarden på norske sykehus ikke er god nok. Flere har delt om sine egne erfaringer, hvor de også forteller om dårlige og uhygieniske opplevelser fra sykehusopphold. Det er et stort engasjement om å få til en endring her. Det blir spesielt viktig for mange av oss som lever med kronisk sykdom, ettersom hyppige og langvarige opphold på sykehus blir en så stor del av livene våre, sier hun.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *