Refser Norge: – Forvrengt

Krigen mellom Hamas og Israel Refser Norge: - Forvrengt Israels utenriksminister sender «alvorlig melding» til regjeringen. Støttegruppa for de israelske gislene som ble tatt til fange av Hamas i fjor publiserte, en video av fem kvinnelige gisler på sine plattformer onsdag 22. mai. Vis mer Ralf Lofstad Publisert torsdag 23. mai 2024 - 00:41 Israels


Refser Norge: – Forvrengt
Krigen mellom Hamas og Israel

Refser Norge: – Forvrengt

Israels utenriksminister sender «alvorlig melding» til regjeringen.

Støttegruppa for de israelske gislene som ble tatt til fange av Hamas i fjor publiserte, en video av fem kvinnelige gisler på sine plattformer onsdag 22. mai.
Vis mer

Publisert


Israels utenriksminister Israel Katz går i kveld hardt ut mot Spania, Irland og Norge, som tidligere i dag kunngjorde anerkjennelse av Palestina som stat.

– Jeg har utstedt en alvorlig demarché [formell diplomatisk overrekkelse hvor avsenderlandet uttrykker sin offisielle mening overfor mottakerlandet] overfor ambassadørene til Israel fra Spania, Irland og Norge, etter deres beslutning om å gi en gullmedalje til Hamas-terrorister som har kidnappet våre døtre og brent spedbarn, skriver Katz på X.


LANGER UT: Utenriksminister Israel Katz mener Norge gir «gullmedalje til Hamas-terrorister» gjennom å anerkjenne Palestina som stat. Foto: John Thys / AFP / NTB
Vis mer

Han fortsetter:

– Under demarcheen vil ambassadørene få se en video av den brutale og grusomme kidnappingen av våre døtre begått av Hamas-terrorister, for å understreke den forvrengte beslutningen deres regjeringer har fattet.

Utenriksministeren har tidligere onsdag karakterisert den norske anerkjennelsen av Palestina som del av «en parade av dumhet» overfor det israelske mediet Ynet.

Soldatgisler

Katz’ X-post er ledsaget av fire stillbilder fra en video av tilfangetatte kvinnelige israelske soldater som ble offentliggjort av støttegruppa for gislenes pårørende tidligere i dag. Kvinnene, som ble bortført under Hamas’ terrorangrep mot Israel 7. oktober, er tydelig mishandlet.

Ministeren, som representerer høyrepartiet Likud, har selv «BRING THEM HOME» i profilbioen sin på X. Over sju måneder etter Hamas’ angrep sitter 128 av opprinnelig drøyt 240 fremdeles i fangenskap på Gaza, ifølge pårørendestøttegruppa.

Statsminister Benjamin Netanyahu har i månedsvis vært under hardt innenriks skyts for ikke å ha klart å få alle gislene fri. Han også har reagert sterkt på de tre europesiske landenes beslutning om Palestina-anerkjennelse:

– Dette vil være en terrorstat som kommer til å gjennomføre 7. oktober-massakren igjen og igjen, skrev statsministeren på X som reaksjon.

Takk fra Hamas

Israels ambassadør til Norge, Avi Nir-Feldklein, reiser hjem for konsultasjon med sine overordnede etter Norges beslutning. Han sammenlikner overfor Dagen anerkjennelsesavgjørelsen med «å si at jorda er flat».

REISER HJEM: Ambassadør Avi Nir-Feldklein reiser fra Norge etter beslutningen om å anerkjenne Palestina. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet

REISER HJEM: Ambassadør Avi Nir-Feldklein reiser fra Norge etter beslutningen om å anerkjenne Palestina. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
Vis mer

Bassem Naeem, Hamas’ talsperson for internasjonale relasjoner, takker på sin side Norge for avgjørelsen.

– Både til den norske regjeringen, og det norske folk – takk for alle disse sterke standpunktene og denne sterke støtten til den palestinske saken, sier han til TV 2.

Statsminister Jonas Gahr Støre er på sin side ikke i tvil om at beslutningen var riktig:

– Midt i en krig, med titusenvis av døde og skadde, må vi holde liv i det eneste som kan gi et trygt hjem for både israelere og palestinere: To stater som kan leve i fred med hverandre, uttalte han på onsdagens store pressekonferanse.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *