Regjeringen tror fastlandsøkonomien vil vokse med 0,9 prosent i år

Regjeringen tror fastlandsøkonomien vil vokse med 0,9 prosent i år Regjeringen jekker opp vekstanslaget for norsk økonomi i år og tror prisveksten stiger et lite knepp mer enn anslått i oktober. Regjeringen og finansminister Trygve Slagsvold Vedum legger frem revidert nasjonalbudsjett tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB Kristian Aaser Kjetil Malkenes Hovland Publisert: For mindre


Regjeringen tror fastlandsøkonomien vil vokse med 0,9 prosent i år

Regjeringen tror fastlandsøkonomien vil vokse med 0,9 prosent i år

Regjeringen jekker opp vekstanslaget for norsk økonomi i år og tror prisveksten stiger et lite knepp mer enn anslått i oktober.

Publisert:

Tirsdag morgen presenterte regjeringen nøkkeltall fra det reviderte nasjonalbudsjett, som er en oppdatering på nasjonalbudsjettet som ble lagt frem i oktober.

Regjeringen anslår at fastlandsøkonomien vokser med 0,9 prosent i år, mens prisveksten vil være på 3,9 prosent.

Det er en liten oppjustering fra hva regjeringen anslo da budsjettet ble lagt frem i oktober i fjor. Da ble det anslått en BNP-vekst på 0,8 prosent og prisvekst på 3,8 prosent.

Les på E24+

Hallgeir Kvadsheim: Slik investerer du én million kroner

Regjeringens nøkkeltall kommer i forkant av revidert nasjonalbudsjett for 2024 som offentliggjøres klokken 10.45.

Slik ser noen av de øvrige nøkkeltallene ut:

  • Oljepengebruken vil være på 418,7 milliarder kroner, godt under handlingsregelen.
  • Regjeringen anslår en arbeidsledighet på 2 prosent i 2024.
  • Kjerneinflasjonen er anslått å være på 4,1 prosent i år.

Fornøyd med ledigheten

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er fornøyd med utviklingen i arbeidsmarkedet.

– Hovedbekymringen vår høsten 2022, da prisveksten var høy, var at ledigheten skulle bli høy. Det har man også sett tidligere. Nå ser vi at ledigheten er fortsatt er lav i et historisk perspektiv, og vil trekke snittet for 2000-tallet ned, sier Vedum til E24.

Han påpeker at dette skjer selv om Norge nå begynner å få inn nyankomne ukrainere i arbeidsmarkedet fordi de er ferdige med introduksjonsprogrammet.

– Nå ser det ut som vi kan komme oss gjennom denne perioden uten at ledighetskøene vokser mye. Vi gleder oss også over rekordhøye investeringer i norske fastlandsbedrifter, sier Vedum.

Finansministeren håper også på bedring innen bygg og anlegg, som har opplevd krevende tider.

– En bransje som har vært urolig er bygg og anlegg. Det er ventet at igangsettingen av nye boliger vil vokse betydelig i 2025, ikke minst fordi du og jeg får reallønnsvekst, sier Vedum.

– Det gjør at vi kan bruke mer penger i det daglige. Da gjør vi kanskje også investeringer vi har utsatt. Sammen med økt nyboligsalg kan det skape stor kraft og gi bedring også innen bygg og anlegg, sier han.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *