Revidert statsbudsjett: Dette betyr det for deg

Statsbudsjettet 2024 Revidert statsbudsjett: Dette betyr det for deg Regjeringen vil kutte helsekøene og rasjonere slankemedisin. Truls Lier Mathias Ogre Kristian Aaser Publisert: For mindre enn 2 timer siden Oppdatert nå nettopp Kopier lenke Kopier lenke Del på Facebook Del på Facebook Del med e-post Del med e-post Mye av pengene som omdisponeres i revidert


Revidert statsbudsjett: Dette betyr det for deg

Revidert statsbudsjett: Dette betyr det for deg

Regjeringen vil kutte helsekøene og rasjonere slankemedisin.

Publisert:

Mye av pengene som omdisponeres i revidert budsjett hentes ved å kutte i strømstøtten. Regjeringen anslår at de vil spare fem milliarder kroner i strømstøtte, fordi strømmen har blitt billigere.

Pengene vil blant annet bli brukt på å forsøke å kutte helsekøene. 2 milliarder skal gå til å få ned ventetiden på helsehjelp.

Regjeringen vil også bruke penger på å sikre tilgangen til diabetesmedisinen Ozempic. Medisinen har fått mye oppmerksomhet fordi den benyttes som slankemedisin.

– Regjeringen vil sikre tilgangen til diabeteslegemiddel og redusere folketrygden sine utgifter. Derfor foreslår vi fire tiltak i revidert nasjonalbudsjett, som skal gjelde fra 1. juli i år, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Tiltakene dreier seg om å overføre fra forhåndsgodkjent refusjon til individuell stønad, fjerning av refusjon for utenlandske forpakninger, og rasjonering på apotek.

Det ble gjort flere grep med betydning for lommeboken din i statsbudsjettet 2024 som regjeringspartiene og SV ble enige om i fjor høst, som det ikke er endret på i revidert statsbudsjett.

Det inkluderer:

  • Barnehageprisene blir satt ned fra 3.000 til 2.000 i måneden over hele landet fra 1. august, i tillegg til andre kutt for enkelt områder. Det ble gitt penger til gratis halvdagsplass på SFO for tredjeklassinger, og barnetrygden ble satt opp. Kontantstøtteperioden ble kortet ned, mens støtteperioden for foreldrepenger ble forlenget.
  • Økt skatt for dem med inntekt på over 1,35 millioner kroner i året, og skattekutt for de med inntekt opptil 800.000 kroner. Minstesatsene for en rekke trygdeordninger ble økt. Formuesskatten ble videreført som tidligere.
  • Avgiften på snus ble økte med 4,3 prosent, mens avgiftene på sigaretter og sigarer ble satt opp 4,0 prosent. Alkoholavgiften ble økt med 3,8 prosent.
  • Drivstoffavgiftene for bensin og diesel ble økt med 15 øre literen, mens trafikkforsikringsavgiften ble redusert med 400 kroner i året.
  • Studiestøtten ble økt med 10 prosent.
  • Egenandelene på legebesøk og lignende ble økt med 4,35 prosent. Det ble gitt 300 millioner til oppbygging av offentlig tannhelse i fylkeskommunene.
  • Strømstøtten ble videreført. I revidert budsjett har regjeringen jekket ned anslaget på hvor mye strømstøtten kommer til å koste i år, noe som reduserer kostnadene med fem milliarder kroner.
  • Fagforenings- og pendlerfradraget ble prisjustert. Langtransportsjåfører og arbeidere som bor på brakke fikk økt skattefradraget.

Øker oljepengebruken

Tidligere i dag la regjeringen frem nøkkeltallene fra det reviderte statsbudsjettet. Dette publiseres før børsåpning fordi informasjonen kan være børssensitiv.

Regjeringen legger opp til å øke oljepengebruken til 418,7 milliarder kroner i år.

Det er anslått til å utgjøre 2,7 prosent av Oljefondets verdi. Handlingsregelen tilsier at bruken av oljepenger over tid skal begrenses til tre prosent av fondets verdi.

I oktober hadde regjeringen planer om en oljepengebruk på snaut 410 milliarder kroner i 2024, også det anslått til 2,7 prosent av fondsverdien.

Forsvar og Ukraina

Om man ser forbi lommeboken er det bevilgninger til Ukraina og til Forsvaret som står for de største utgiftsøkningene i det reviderte budsjettet.

Det går 7 milliarder til økt militær og sivil støtte til Ukraina. 6 milliarder er militær støtte, mens én milliard går til den sivile delen av Nansenprogrammet.

Det går også 7 milliarder til forsvarssektoren. 2 milliarder settes av til å øke den operative evnen, mens 5 milliarder kroner går til arbeidet med langtidsplanen.

Les også

Vedum om oljepengebruken: – Ansvarlig

Les også

Regjeringen skrur på økonomien til kommunene – tar fra rike, gir til fattige

Les også

Regjeringen tror fastlandsøkonomien vil vokse med 0,9 prosent i år


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *