Rød Ungdom-lederen vil «rebrande» kommunismen

Rød Ungdom-lederen vil «rebrande» kommunismen Rød Ungdoms Amrit Kaur har stått i en storm etter at hun kalte statsministeren «terrorist». – Utspillet var bare dritflaut. Amrit Kaur Foto: Hallgeir Vågenes / VG Kristian Aaser Publisert: Publisert: For mindre enn 20 minutter siden Kopier lenke Kopier lenke Del på Facebook Del på Facebook Del med e-post


Rød Ungdom-lederen vil «rebrande» kommunismen

Rød Ungdom-lederen vil «rebrande» kommunismen

Rød Ungdoms Amrit Kaur har stått i en storm etter at hun kalte statsministeren «terrorist». – Utspillet var bare dritflaut.

Publisert: Publisert:

Amrit Kaur har på få uker blitt en av de mest omtalte politikerne i Norge. Det startet med kupp-anklager i Rød Ungdom hvor hun ble valgt til leder i april, men full fyr tok det først da hun kalte blant andre Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og Nicolai Tangen for «terrorister» i en TikTok-video.

Denne uken er hun gjest i podkasten Stopp verden med E24s samfunnsredaktør Torbjørn Røe Isaksen.

Innledningsvis spør Røe Isaksen hvordan tiden har vært fra hun ble valgt til leder av Rød Ungdom.

– Ja … Fy faen, på en måte. Livet mitt endret seg jo litt sånn over natten.

Siden landsmøtet har hun blitt nedringt av journalister. Den forrige Rød Ungdom-ledelsen anklaget Kaur og den nye ledelsen for å ha kuppet til seg makten, men på landsmøtet ble de valgt med klart flertall.

Les på E24+

SAS-exiten: Nå kan gullkortene regne

La seg flat

Etter å ha kalt Stoltenberg, Støre og Tangen for terrorister i den mye omtalte TikTok-videoen, gikk hun først ut med en beklagelse som ble kritisert for å være halvhjertet.

AUF-leder Astrid Hoem hadde blant annet reagert på at Kaur plasserte Støre i samme kategori som Utøya-terroristen.

Generalsekretær i Rød Ungdom, Syver Kleve Kolstad, uttrykte senere at det var «helt forkastelig» å bruke 22. juli som motargument mot folk som kritiserer Støre.

Til slutt la Kaur seg helt flat for terrorist-uttalelsene sine.

– Utspillet var bare dritflaut, egentlig. Skikkelig flaut, sier Kaur.

Vil «rebrande» kommunismen

Kaur kaller seg kommunist og marxist.

– Mitt håp er jo egentlig å rebrande kommunismen litt, sier hun.

Hun sier hun kaller seg kommunist for å skille seg litt fra en del andre.

– Jeg kunne fint ha kalt meg sosialist hvis du ser på Wikipedia-definisjonen. Men jeg føler mange egentlig bare er liberale som bryr seg litt om kvinner, men kaller seg sosialister. Så jeg ville skille meg litt fra det, sier Rød Ungdom-lederen.

Kaur startet sin politiske reise under Black Lives-matter demonstrasjonene i Oslo i 2020. Hun har vært opptatt av aktivister og teoretikere fra det amerikanske, radikale Black Panther-partiet som var kritisk til både rasismen og kapitalismen.

– Hvordan forholder du deg til kommunismens historie sett fra fredelige Norge i 2024?

– Stalin er bad, og jeg synes ikke kommunistpartiet i Kina er noe bra heller, sier Kaur og mener det skyldes ekstremt byråkrati og mangel på demokrati og folkestyre.

Hun mener kommunismen må åpne for meningsmangfold på en måte som ikke ble gjort i Sovjetunionen.

– Dumt ord

– Men hele poenget med overgangen fra sosialisme til kommunisme er vel at du trenger proletariatets diktatur?

– Jeg synes det er et dumt ord, fordi det høres ut som det bare er en person eller noen få personer på toppen som bestemmer. Men litt av poenget med begrepet er at proletariatet er jo de aller fleste, det er jo 99 prosent. Eller i hvert fall de aller fleste. Det er jo på en måte bare en veldig dum måte å si folkestyre på, sier Kaur.

– Men det er jo det motsatte. Hvis man ville si proletariatets folkestyre, ville man vel sagt det?

Kaur sier at hun ikke tror en slik revolusjon vil komme mens hun er Rød Ungdom-leder, så hun har ikke alle de tekniske detaljene.

– Det blir jo mer lignende et storting, eller et eller annet sånt, der hvor det bare ikke er partier, men heller representanter fra arbeiderklassen, sier hun.

Kaur mener at det på deler av venstresiden finnes en viss dragning mot voldelig revolusjonsromantikk, noe hun tar avstand fra.

– Men jeg føler det alltid bare er en eller annen hvit kid som aldri egentlig har følt folkemord eller krig eller noe som helst på kroppen.

– Det er ikke det som er gøy med revolusjon. Det som er gøy med revolusjon, er jo å frigjøre arbeiderklassen, ikke det å skyte politikere.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *