Rødt vil at staten stopper Kongsbergs «bonusbonanza i toppetasjen»

Rødt vil at staten stopper Kongsbergs «bonusbonanza i toppetasjen» Både Rødt og LO raser mot Kongsberg Gruppens lederbonuser. Høyre er bekymret for at regjeringen ikke har tillit til Kongsberg-styret. SNAREST: Rødts stortingsrepresentant Geir Jørgensen skriver til E24 at Kongsberg Gruppen må avvikle sitt lederlønnssystem «snarest». Foto: Carina Johansen / NTB Eirik Elvevold Publisert: For mindre


Rødt vil at staten stopper Kongsbergs «bonusbonanza i toppetasjen»

Rødt vil at staten stopper Kongsbergs «bonusbonanza i toppetasjen»

Både Rødt og LO raser mot Kongsberg Gruppens lederbonuser. Høyre er bekymret for at regjeringen ikke har tillit til Kongsberg-styret.

Publisert:

Rødts stortingsrepresentant Geir Jørgensen skriver til E24 at Kongsberg Gruppen må avvikle sitt lederlønnssystem «snarest».

– Om dette ikke skjer frivillig, forventer Rødt at næringsminister Cecilie Myrseth kaller selskapet inn på teppet og bruker eiermakta til å stanse bonusbonanzaen i toppetasjen, skriver Jørgensen.

Det børsnoterte forsvars- og teknologikonsernet har staten som største eier, men har valgt å trosse regjeringens bonuskutt.

Kongsberg-styret har beholdt et bonustak for ledelsen som er dobbelt så høyt som taket i nye retningslinjer fra staten, som trådte i kraft i år.

Staten har uttrykt en «tydelig forventning» om at konsernet gjør endringer i 2025, men ifølge styreleder Eivind Reiten, er det ingen endringer på planen.

– Min beskjed til næringsminister Myrseth er at hun snarest mulig kommer seg på jobb og rydder opp, sier Jørgensen i Rødt, som sitter i næringskomiteen på Stortinget.

E24 har vært i kontakt med presekontaktene til næringsminiser Cecilie Myrseth (Ap), men ennå ikke fått noen kommentar fra Myrseth.

Statssekretær Tore O. Sandvik (Ap) skriver at staten som eier ikke ønsker å ha dialog med styrelederne gjennom media, men vil følge opp lederlønn i eierdialog med selskapene.

– Det fremgår av vår stemmeforklaring på årets generalforsamling i Kongsberg Gruppen at vi forventer at styrets retningslinjer som fremlegges på neste års generalforsamling imøtekommer statens forventninger, skriver Sandberg.

Eivind Reiten ønsker ikke å gi noen ytterliggere kommentarer til uttalelsene i denne saken. Kongsberg Gruppens kommunikasjonsdirektør Ronny Lie har ikke besvart E24s henvendelser torsdag ettermiddag.

Les også

Røe Isaksen: Noen styrer vil ikke gjøre det staten forventer. Og så?

Høyre: – Det skal lønne seg å drive butikk

Næringspolitisk talsperson i Høyre, Linda Hofstad Helleland, mener regjeringen må la selskapene drive forsvarlig og ikke «gå inn og detaljstyre».

– Høyre er bekymret for mangelen på tillit regjeringen viser selskapenes styrer ved å detaljstyre kompensasjonsordningene til både topplederne og andre ledende ansatte i selskapene, skriver Helleland.

– Det skal lønne seg å drive god butikk, og vi har tillit til at styret tar riktige avgjørelser for selskapets beste. Kongsberg Gruppen er en viktig aktør både nasjonalt og internasjonalt og er avhengige av de beste folkene.

Les også

Professor om Kongsbergs bonusordning: – Et veldig godt argument

Kongsberg-styrelederens hovedargument er at moderasjon er «riktig og rimelig», men at det er det «motsatte av moderasjon» å øke fastlønnen for å kompensere for bonuskutt.

Både Equinor og Teleonor har tatt dette grepet, noe Reiten sier er «feil vei å gå». Han vil at det skal kjennes på lommeboken, hvis selskapet går dårlig.

– Vi kommer til å slåss for det lønnssystemet vi mener tjener selskapet, sier Reiten.

LO: – Uhørt og illojalt

Uttalsene fra Reiten vekker stor harme hos LO-sekretær, Are Tomasgard.

– Dette er uhørt og det er ikke noe annet enn illojalt, når styrelederen sier han vil slåss mot retningslinjer fastsatt av den største eieren, skriver Tomasgard til E24 torsdag.

Tomasgard sier at retningslinjene er fornuftige og har «stort rom for raushet».

– God ledelse nå er å vise moderasjon og impulskontroll. Det må ikke minst gjelde for styreleder.

Kongsberg har levert gode resultater de siste årene. I første kvartal 2024 meldte konsernet om sterk vekst i alle områder, og en ordrereserve på over 90 milliarder kroner. Aksjen har steget over 90 prosent på Oslo Børs i år.

I 2023 hadde Kongsberg-sjef Geir Håøy en grunnlønn på 6,5 millioner kroner og fikk 2,7 millioner kroner i bonus. Totalt fikk han 12,6 millioner kroner i kompensasjon.

Les også

Rekordkvartal for Kongsberg Gruppen: – Har aldri levert så sterkt noen gang

Men det er ikke bare ledelsens fortjeneste at «pengene renner inn i bøtter og spann», ifølge Tomasgard.

– Vi kan ikke ha det slik at selskap som profitterer på kriser, enten om det energikriser, epidemier eller kriger, skal bruke situasjonen på skyhøye lønnstillegg og bonuser til ledelsen.

Dagens Næringsliv publiserte uttalsene fra Tomasgard torsdag.

Rødt: – Grovt uetisk

Jørgensen i Rødt sier det er «helt urimelig» at Kongsberg-ledelsen «drar inn millioner til seg selv», når de samtidig mottar milliardkontakter fra staten.

– I tillegg er det grovt uetisk at toppsjiktet hos en våpenprodusent så til de grader beriker seg selv på denne måten, sier han.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *