Sabler ned skatteforslag: – Knuser «den norske drømmen»

Sabler ned skatteforslag: – Knuser «den norske drømmen» Seriegründer Adam Scheuring (39) mener Norge vil bli akterutseilt som gründernasjon hvis regjeringens forslag til utflyttingsskatt blir en realitet. – Å flytte til Norge forandret livet mitt og er det beste valget jeg noensinne har tatt, sier Adam Scheuring. Den norsk-ungarske ingeniøren tror forslaget til innstramminger i


Sabler ned skatteforslag: – Knuser «den norske drømmen»

Sabler ned skatteforslag: – Knuser «den norske drømmen»

Seriegründer Adam Scheuring (39) mener Norge vil bli akterutseilt som gründernasjon hvis regjeringens forslag til utflyttingsskatt blir en realitet.

Publisert: Publisert:

Regjeringens forslag til ny og strengere utflyttingsskatt har fått Gründer-Norge til å se rødt.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil endre skattereglene slik at utflyttere må skatte for gevinster som er opparbeidet i Norge – uansett om verdiene er realisert eller ikke.

– Det handler om rettferdighet, uttalte finansministeren da han presenterte regelendringene 20. mars, med klar adresse til de mange norske milliardærene som i tur og orden hadde skatteflyktet fra kongeriket.

Norske gründere mener forslaget vil føre til at det blir mye vanskeligere for oppstartsbedrifter å rekruttere talenter og hente risikokapital.

I en undersøkelse foretatt blant 110 oppstartsbedrifter, gjennomført av gründerfellesskapet Mesh, svarte 64 gründere at de vil vurdere eller velge å etablere seg utenlands før verdsettelsen av deres selskap blir for høy.

E24 møter ingeniør og seriegründer Adam Scheuring (39) i gründerfellesskapet Mesh sine lokaler like ved Youngstorget i Oslo.

For to måneder siden inviterte daværende næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) gründere og oppstartsbedrifter nettopp hit for å gi regjeringen råd om hvordan Norge kunne bli «verdens beste land å starte og drive bedrift i».

To uker senere presenterte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) regjeringens forslag til ny utflyttingsskatt. Forslaget har ført til opprør i Gründer-Norge.

Scheuring sukker og rister på hodet.

– Regjeringen bør være ærlige og fortelle oss hva de egentlig vil. For dette henger ikke på greip, sier han.

Hadde droppet Norge

Scheuring flyttet til Norge fra Ungarn for 14 år siden for å jobbe som ingeniør for oppstartsselskapet Energy Micro.

En del av jobbtilbudet var opsjon på aksjer i selskapet. Selskapet ble senere solgt for over en milliard kroner til det amerikanske selskapet Silicon Labs.

– Dette ga meg penger til å starte mitt eget selskap, som jeg senere solgte. I stedet for å bruke gevinsten etter salget til å kjøpe en Tesla eller en større leilighet, bestemte jeg meg for å ta risiko – jeg brukte pengene til å starte min egen bedrift og investere i andre oppstartsselskaper, sier Scheuring.

– Hvis jeg visste at jeg måtte betale 38 prosent skatt på den urealiserte verdien av aksjene mine, for eksempel hvis foreldrene mine ble syke og jeg måtte flytte tilbake, ville jeg ikke ha akseptert risikoen. Da hadde jeg ikke flyttet til Norge, sier han videre.

Mesh-grunnlegger Anders Mjåset og den nyetablerte organisasjonen The Norwegian Alliance for Startups & Tech (NAST) har samlet inn over 1.200 underskrifter mot utflyttingsskatten.

– Absurd

Selv har norsk-ungareren startet selskapet Variable, som har utviklet et verktøy som systematisk kartlegger alle klimautslipp fra en bedrift.

– Vi er allerede lønnsomme og i rask vekst, og vurderer å hente kapital fra investorer for å kunne vokse enda raskere. Spørsmålet er om jeg skal flytte fra Norge nå eller risikere å bli straffet med en skatt jeg potensielt ikke har råd til å betale, sier han og fortsetter:

– Det er absurd at jeg risikerer å bli beskattet for verdien av et selskap som kan gå konkurs eller få redusert verdsettelse med femgangeren over natten. Hvorfor skal noen ville ta en så urimelig høy risiko?

Scheuring sier at beslutningen om å flytte til Norge er det beste valget han noensinne han har tatt.

– Det gjør meg sint å tenke på at tusenvis av talentfulle unge mennesker ikke vil få den samme sjansen til å bygge et liv i Norge som jeg har fått. Regjeringen knuser «den norske drømmen» med dette forslaget, sier han.

Adam Scheuring (t.v.) og Anders Mjåset mener regjeringens forslag til utflyttingsskatt vil gjøre det vanskeligere å tiltrekke seg talenter fra utlandet til oppstartsbedrifter.

Vurderer å flytte

Fredrik Halmøy Wisløff, daglig leder og gründer i proptech-selskapet Findable, er blant dem som nå vurderer å flytte virksomheten ut av Norge.

– Ethvert ansvarlig oppstartsselskap må vurdere å flytte på seg når betingelsene endres så vesentlig. Vår mulighet til å lykkes i et internasjonalt marked reduseres betydelig dersom disse skattereglene blir vedtatt, sier han.

– Det største problemet for vår del er den usikkerheten skatteforslaget allerede har skapt hos internasjonale investorer. Vi er i gang med kapitalinnhenting og merker allerede at det stilles spørsmål ved risikoen knyttet til skatten, legger han til.

Findable-gründeren peker på at ytterst få av oppstartsselskapene blir kommersielle suksesshistorier. Han mener skatteforslaget som ligger på bordet, vitner om manglende forståelse for hvordan man bygger opp en gründerbedrift i den nye IT- og kunnskapsindustrien.

– Det vi holder på med er forbundet med skyhøy risiko, og det er ytterst få som lykkes. Å bli beskattet for urealiserte papirverdier, slik forslaget legger opp til, er som å måtte skatte av en mulig gevinst i et lotteri, mener Wisløff.

– Risikerer at skatten aldri betales

Statssekretær Erlend Trygve Grimstad (Sp) skriver i en e-post til E24 at dagens regler gir en risiko for at fastsatt skatt av aksjegevinster aldri blir betalt når personer flytter ut for godt.

– Det vi nå foreslår er en måte å sikre at skatten faktisk blir betalt, og ikke blir utsatt på ubestemt tid. I praksis har det vært mulig å ta verdiene som skal være beskattet, ut av selskapet, uten å betale utflyttingsskatten, skriver statssekretær Erlend Trygve Grimstad (Sp) i en e-post til E24.

På spørsmål om hvorfor regjeringen mener det er riktig at skatten skal betales uavhengig av eventuelle verdiendringer etter utflytting, svarer Grimstad:

– Hvis aksjene skulle falle i verdi etter utflytting, kan skattyter uansett unngå å betale utflyttingsskatten ved å flytte til Norge igjen innen 12 år.

Statssekretær Erlend Trygve Grimstad (Sp)

– Romslig betalingsfrist

Statssekretæren påpeker samtidig at skattytere som flytter utenlands, men beholder sitt skattemessige bosted i Norge, ikke vil få noen skatt.

Han skriver videre at regjeringen er klar over at betaling av utflyttingsskatten før realisering av verdier kan gi «en likviditetsulempe», og at dette er bakgrunnen for betalingsfristen på 12 år.

– Den mobiliteten som gründerne og andre eiere er opptatt av, mener jeg er godt ivaretatt med den romslige fristen for å betale utflyttingsskatten, og at skatten faller bort hvis man flytter tilbake innen 12 år, skriver Grimstad i e-posten.

Høyre lover å skrote skatten

Forslaget til ny utflyttingsskatt er på høring til 21. mai.

Gründer Adam Scheuring har selv skrevet et høringssvar, hvor han advarer Trygve Slagsvold Vedum mot å innføre et skatteregime som «vil sende Norge tilbake til en statskapitalistisk industriøkonomi fra midten av det 20. århundre».

– Min motstand mot denne skatten har ingenting med å beskytte de rike å gjøre. Egentlig er det uforståelig at partier på venstresiden i norsk politikk vil straffe gründere som forsøker å eie sin egen bedrift, sier han.

Høyre har allerede lovet å skrote utflyttingsskatten.

– Vi forventer at finansministeren dropper å levere dette forslaget til Stortinget. Hvis han gjør det og SV sikrer flertall for den, så lover vi å fjerne den hvis vi vinner valget i 2025, uttalte Høyre-nestleder Tina Bru i en pressemelding fra partiet.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *