Sagd ned før Pride-flagging: – Trist

Horten Sagd ned før Pride-flagging: - Trist Natt til fredag kappet noen flaggstengene utenfor Midgard vikingsenter i Horten. Saken er politianmeldt. HÆRVERK: Flaggstengene utenfor vikingsenteret er kappet av. Foto: Privat Vis mer Oda Ording Publisert fredag 31. mai 2024 - 22:57 Sist oppdatert fredag 31. mai 2024 - 23:31 De ansatte ved senteret, som ligger


Sagd ned før Pride-flagging: – Trist
Horten

Sagd ned før Pride-flagging: – Trist

Natt til fredag kappet noen flaggstengene utenfor Midgard vikingsenter i Horten. Saken er politianmeldt.

HÆRVERK: Flaggstengene utenfor vikingsenteret er kappet av. Foto: Privat
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


De ansatte ved senteret, som ligger i Horten kommune i Vestfold fylke, fikk seg en stygg overraskelse fredag morgen.

I løpet av natta hadde noen sagd ned flaggstengene som sto utenfor det historiske senteret.

Om kort tid hadde de planer om å heise de regnbuefargede flaggene, siden Pride-feiringa går av stabelen 8. juni.

– Det er trist, at folk ser behov for å ytre seg på den måten, om det er det de gjør – eller om de bare har lyst til å drive hærverk, sier direktør for Vestfoldmuseene, Lene Walle, til Dagbladet fredag kveld.

Hun opplyser at de har anmeldt saken til politiet.

Etter massiv kritikk kunngjorde Thon Hotels at de likevel ikke forbyr heising av Pride-flagget ved sine hoteller i år. Nå heises flagget ved flere av kjedens hoteller. Video: Tipser
Vis mer

– Tre år på rad

Dette er ikke første gang Vestfoldmuseene, som omfatter blant annet Thor Heyerdahl-instituttet og syv kulturhistoriske museer, opplever noe slikt.

– Det har skjedd de tre siste åra. Tidligere har noen kuttet snorene til Pride-flaggene og ødelagt dem, forteller Walle.

ØDELAGT: Direktøren i Vestfoldmuseene synes dette er trist. Foto: Privat

ØDELAGT: Direktøren i Vestfoldmuseene synes dette er trist. Foto: Privat
Vis mer

– Pride-bevegelsen forbindes av mange med en del kontroversielle standpunkt – kan du forstå at det vekker sterke følelser?

– Det som skjer hos oss, tror jeg er mer vandalisme. Jeg tror ikke det ligger så mange tanker bak. Vi håper politiet finner ut av hvem det er, for det koster oss og samfunnet mye penger.

– Utenkelig

Én tredel av landets Pride-demonstrasjoner organiseres av Fri – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. Organisasjonen står bak flere omstridte budskap om kjønnspolitikk.

Pride-flagging og kjønnsidentitet var nylig et tema på NRKs «Debatten», etter at Ålesund kommune besluttet at skolene ikke skal heise flagget. Fri-lederen argumenterte for at barn bør læres opp i kjønnsidentitet, mens lederen av en foreldreaksjon sa at skolen bør være fri for politikk og ideologi, slik NRK skrev.

Dagbladet spør Walle om Vestfoldmuseene har diskutert hva de legger i heisingen av Pride-flagg.

– Jeg har ikke satt meg inn i alle de sakene, men som museum i Norge i dag jobber vi hele tiden for et samfunn som inkluderer alle og skal være trygt og godt å leve i. Det er helt utenkelig at vi skal ta avstand fra, eller ikke være med på denne markeringen, svarer direktøren.

– Klarer ikke forstå

Varaordfører Eddy Robertsen i Horten var ikke kjent med saken da Dagbladet tok kontakt fredag kveld, men reagerer på bildene:

– Det er utrolig trist – for byen og for folket. Jeg blir trist av at man skal sage ned noe som markerer en frihet for andre. Hva ønsker de å fortelle med en slik handling? Det klarer jeg ikke å forstå. Forhåpentligvis oppnår de ingenting, eller det motsatte, av det de ville, sier han.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *