Salmar-resultatet faller: – Utfordrende på mange måter

Salmars kvartalsrapport Salmar-resultatet faller: – Utfordrende på mange måter Maneter og en tøff vinter trekker ned resultatene til Norges nest største oppdretter i første kvartal. SER FORTSATT VEKST: Salmar-sjef Frode Arntsen har tro på at forbedringstiltak og venter fortsatt rekordhøyt slaktevolum i 2024. Foto: Hanna Kristin Hjardar / E24 Camilla Knudsen Publisert: For mindre enn


Salmar-resultatet faller: – Utfordrende på mange måter

Salmar-resultatet faller: – Utfordrende på mange måter

Maneter og en tøff vinter trekker ned resultatene til Norges nest største oppdretter i første kvartal.

SER FORTSATT VEKST: Salmar-sjef Frode Arntsen har tro på at forbedringstiltak og venter fortsatt rekordhøyt slaktevolum i 2024.
Publisert:

– Tøffe vinterforhold, ekstremvær og manetangrep satte sitt preg på Salmars oppdrettsvirksomhet i Norge i første kvartal og påvirket Salmar sine resultater i negativ retning, skriver selskapet.

Salmars driftsresultat før verdijusteringer faller til 1,51 milliarder i første kvartal, fra 1,88 milliarder kroner på samme tid året før. Det er betydelig svakere enn analytikernes forventning på 1,72 milliarder, ifølge Bloomberg. Per kilo laks tjener selskapet 28,6 kroner.

– Det første kvartalet var utfordrende på mange måter. Vi ble nok en gang minnet på at vi må jobbe på lag med naturkreftene, sier Salmar-sjef Frode Arntsen.

Han har samtidig sterk tro på at Salmars forbedringsinitiativer, som inkluderer bygging av forskningssenteret Salmon Living Lab, vil være avgjørende for videre suksess.

PERLESNORMANETER har gitt lav andel superior-laks og lav snittvekt i kvartalet.

Opprettholder slaktemål

Salmar slaktet 52.900 tonn laks i kvartalet, opp fra 48.500 tonn i første kvartal i fjor.

Laksen fra Nord-Norge er preget av angrep fra perlesnormaneter. Det har medført en lav andel av høyeste kvalitet (superior) og lavere snittvekt.

Perlesnormaneter og vintersår har gitt rekordmye skadet fisk i bransjen i starten av året. Det preget også resultatene til Mowi forrige uke.

Salmars volumguidingvolumguidingforventet mengde slaktet laks for 2024 er uendret i alle regioner. Det betyr at Salmar fortsatt regner med å slakte 237.000 tonn i Norge, 7.000 tonn fra Salmar Aker Ocean, 15.000 tonn på Island og 37.000 tonn i Skottland. I 2023 slaktet Salmar rekordhøye 254.100.

– Salmar opplever fortsatt sterk etterspørsel etter alle produkter og forventer svært begrenset global tilbudsvekst i 2024, skriver selskapet videre.

Venter børsfall

Kostnadene både i Norge og på Island er trukket opp av syk og skadet laks i første kvartal.

Fremover vil selskapet styrke sitt kostnadsfokus ved lanseringen av en ny strategiperiode med kostnadskutt og bedring av biologisk ytelse i alle regioner.

Lakseanalytiker Christian Olsen Nordby i Arctic tror aksjen vil kunne falle rundt 2 prosent etter dagens tall.

– Markedet er fullt klar over at en stor andel av utfordringene er midlertidige, men kvartalet viser at også Salmar ikke er immun mot store biologiske problemstillinger, skriver han i en kommentar.

I forkant av dagens tall hadde 11 meglerhus en hold-anbefaling på Salmar-aksjen, mens 2 anbefalte kjøp, ifølge Factset.

Siden starten av året har Salmar-aksjen steget 18 prosent til en total markedsverdi på rett under 90 milliarder kroner. Gustav Witzøes familie eier rundt 45 prosent av aksjene i selskapet.

Les på E24+

Sitter på pengesekken til oppdretterne: – Sjefen for de gode tider


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *