Sikter mot Nato-fly

Russisk fregatt: Sikter mot Nato-fly En russisk fregatt hadde Nato-fly i siktet. Flyet kan ha vært norsk. Det russiske forsvaret har frigitt denne videoen av at fregatten «Admiral Gorsjkov» som sikter mot et av Natos P-8 overvåkingsfly i Atlanterhavet. Vis mer Kristoffer Solberg Publisert torsdag 23. mai 2024 - 20:53 Det russiske forsvarsdepartementet har frigitt


Sikter mot Nato-fly
Russisk fregatt:

Sikter mot
Nato-fly

En russisk fregatt hadde Nato-fly i siktet. Flyet kan ha vært norsk.

Det russiske forsvaret har frigitt denne videoen av at fregatten «Admiral Gorsjkov» som sikter mot et av Natos P-8 overvåkingsfly i Atlanterhavet.
Vis mer

Publisert


Det russiske forsvarsdepartementet har frigitt en video av at fregatten «Admiral Gorsjkov» sikter mot et Boeing P-8 Poseidon overvåkingsfly – som brukes av blant andre det norske, britiske og amerikanske luftforsvaret.

Fregatten skal ha siktet mot flyet som en del av en øvelse, hvor den testet ut ulike luftvernsystemer.

– Tre mål ble brakt inn i treningskomplekset. De fløy inn fra forskjellige retninger og høyder, skriver departementet om videoen på Telegram.

Det var Barents Observer som omtalte videoen først.

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) uttaler følgende om videoen til Dagbladet:

– Ut fra kvaliteten på bildene, og at det mangler en mer nøyaktig tid og posisjonsangivelse, er det vanskelig å kunne identifisere nasjonalitet. Vi har derfor ikke grunnlag til å bekrefte om det er snakk om et norsk P-8, sier talsperson i FOH, Henrik Omtvedt Jenssen, til Dagbladet.

Ifølge Barents Observer er det bare Norge, Storbritannia og USA som flyr P-8 Poseidon-fly i det nordlige Atlanterhavet, på oppdrag fra Nato.

HYPERSONISKE MISSILER: «Admiral Gorsjkov» har hypersoniske missiler om bord. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet

HYPERSONISKE MISSILER: «Admiral Gorsjkov» har hypersoniske missiler om bord. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet
Vis mer

I et innlegg på det sosiale mediet VK datert 17. mai skriver avisa til den russiske nordflåten at «Admiral Gorsjkov» seilte fra byen Severomorsk utenfor Murmansk med Atlanterhavet som mål.

Fregatten har blant annet med seg flere hyspersoniske langdistanse-missiler av typen Zircon, som er i stand til å frakte atomstridshoder.

– Skipet er kapabelt til å levere presise og kraftige treff mot fiender på sjø og land, skriver avisa.

Norge fikk levert sitt første P-8 Poseidon-fly i 2021. Ifølge Forsvarsmateriell har prosjektet med denne flytypen, som omfatter fem fly, en totalkostnad på nærmere tolv milliarder kroner.

– Flyenes viktigste oppgave blir å overvåke Norges enorme havområder, skrev forsvaret da leveransen var i boks.

De norske flyene har base på Evenes Lufthavn.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *