Sjeføkonom: – Mindre sannsynlig med rentekutt i september

Norges Banks rentemøter Sjeføkonom: – Mindre sannsynlig med rentekutt i september Renten skal holde seg uendret lengre enn tidligere anslått. Men om kronen svekker seg, kan det fortsatt bli heving. Mari Malm Hans M. Jordheim David Bach Publisert: I går 10:03 Oppdatert i går 10:34 Kopier lenke Kopier lenke Del på Facebook Del på Facebook


Sjeføkonom: – Mindre sannsynlig med rentekutt i september

Sjeføkonom: – Mindre sannsynlig med rentekutt i september

Renten skal holde seg uendret lengre enn tidligere anslått. Men om kronen svekker seg, kan det fortsatt bli heving.

Publisert:

– Det var det vi trodde. De antyder at det er mindre sannsynlig med rentekutt i september enn det vi så for oss.

Det sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets umiddelbart etter Norges Banks rentebeslutning torsdag.

Han leser fra Norges Banks pressemelding at de nå signaliserer en uendret rente «noe lenger enn vi tidligere så for oss». Men samtidig:

– Norges Bank sier at hvis det skulle bli nødvendig er de beredt til å heve renten igjen. Det hinter om at hvis kronen svekker seg, kan det ikke utelukkes en ny renteheving, sier Olsen.

Les på E24+

Dette er renten du burde ha nå

Så ille som det blir

Sjeføkonom Kari Due-Andresen følger rentebeslutningen fra VGTVs sending. Hun mener Norges Banks signal nå er at dette er rentetoppen.

– Det betyr at der vi er i dag i forhold til rentebelastning er så ille som det blir. Tåler du det, blir det ikke verre, sier Due-Andresen.

– Da kan man innrette seg etter det og det blir lettere å regne på konsum og investeringer.

Sjeføkonom og daglig leder Kari Due-Andresen i Akershus Eiendom. Arkivfoto.

Styringsrenten har ligget på 4,5 prosent siden den siste økningen i januar.

Norges Bank har tidligere signalisert at renten blir liggende på dagens nivå frem til høsten, og sentralbanksjef Ida Wolden Bache sa i mars at det mest sannsynlige er rentekutt i september.

DNB Markets mente i sin analyse i midten av april at første rentekutt kunne vente helt til desember. Bakgrunnen er det sterke vekstbildet i norsk økonomi, samt den svake kronen.

Les også

Svakere og svakere krone: – Krevende balansegang for Norges Bank

Beredt til å heve

Sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank påpeker at Norges Bank med dagens kommunikasjon «gir seg litt armslag» frem mot neste rentemøte i juni. 

– Inntil den tid får vi flere inflasjonstall, og sentralbanken får gjort en ny runde med å vurdere rentebanenrentebanenEn prognose for den fremtidige utviklingen i styringsrenten.

Han påpeker at samtidig som første rentekutt nå blir skjøvet noe ut i tid, har også sannsynligheten for enda en heving økt. 

– Sannsynligheten er ikke lenger på fem prosent, den er nok blitt noe høyere. Skulle kronen svekke seg ytterligere, så sier sentralbanken at de er beredt til å heve.

Sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank. Arkivfoto.

Kronekursen har den siste tiden vært på sitt svakeste mot både euro og dollar siden nyttår. Flere eksperter sliter med å forstå hvorfor kronen svekker seg.

Nordea Markets mener at kronen er en grunn til at man ikke kan utelukke enda en renteheving. I sin siste rapport skriver meglerhuset at de ikke venter rentekutt i år, og samtidig bare to kutt i 2025.

Samtidig er det ikke bare kronekursen som får betydning fremover, sier Martinsen i Swedbank.

– Det er flere ting som peker oppover. Det er vekst i økonomien og boligmarkedet går sterkt. Egentlig er det bare inflasjonen som har vært svakere enn ventet. Det gjør at man har en mindre toleranse for en ytterligere svak krone.

Kan likevel kutte i desember

Sjeføkonom Hilde Karoline Midsem i NBBL mener på sin side at det første kuttet fortsatt kan komme i år.

Selv om sentralbanken ikke sier noe om når første kutt kommer, begrunner de den uendrede renten med at aktiviteten har vært litt høyere enn anslått, og kronen litt svakere.

– Vi kan kanskje holde en knapp på at vi får et kutt i desember. Men jeg er ikke skråsikker på det, sier Midsem.

Hun merker seg også at sentralbanken vurderer at renten nå er høy nok til å få prisveksten ned.

– De er ganske sikre på at rentetoppen er nådd. Dette er viktig for boligmarkedet, og folks forventninger og trygghet når de går inn i budrundene, sier hun.

Midsem venter nå en moderat boligprisvekst i månedene som kommer.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *