Skaper reaksjoner

Skaper reaksjoner Abid Raja (V) la ut et bilde fra «den historiske moskeen» Hagia Sofia i Istanbul. Det får flere til å reagere. HAGIA SOFIA: Fredag delte Abid Raja (t.v.) et bilde fra moskeen Hagia Sofia i Istanbul i Tyrkia, sammen med blant annet NRKs profilerte Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal (t.h.). Foto: Abid Raja / Facebook


Skaper reaksjoner

Skaper reaksjoner

Abid Raja (V) la ut et bilde fra «den historiske moskeen» Hagia Sofia i Istanbul. Det får flere til å reagere.

HAGIA SOFIA: Fredag delte Abid Raja (t.v.) et bilde fra moskeen Hagia Sofia i Istanbul i Tyrkia, sammen med blant annet NRKs profilerte Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal (t.h.). Foto: Abid Raja / Facebook

Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Fredag ettermiddag la stortingspolitiker og tidligere kulturminister Abid Raja ut et bilde fra den tidligere kirken og nåværende moskeen Hagia Sofia i Istanbul i Tyrkia. På bildet var han blant annet sammen med NRKs profilerte NRK-korrespondent Yama Wolasmal på historisk grunn i Istanbul.

«Jumma Mubarak. Akkurat deltatt i fredagsbønnen i den historiske moskeen Aya Sofia (Hafa Sofia), med gode venner, Yama Wolasmal & Mohammed Ali Rana. Riktig hellig helg folkens.», lyder det i Facebook-innlegget.

Dette får flere til å reagere i kommentarfeltet. Lørdag morgen er det nesten 200 kommentarer under Rajas bilde, og mange reagerer på det samme:

– Den historiske moskeen, Abid? Det er vel minst et par ting som er utelatt og bør nevnes her, skriver en.

– Sikkert en fin opplevelse for dere, men veldig trist at Hagia Sofa ikke forble et museum for alle, skriver en annen.

INTERIØRET: På innsiden av Hagia Sofia i Istanbul. Foto: Eye Ubiquitous/REX/NTB

INTERIØRET: På innsiden av Hagia Sofia i Istanbul. Foto: Eye Ubiquitous/REX/NTB
Vis mer

– Bare historieopplysning

En av dem som valgte å kommentere, var historiker Berit Tolleshaug. Under innlegget skriver hun at det er en historisk kirke og en bysantisk perle.

– Erdogans omgjøring til moské var skammelig og skulle vært protestert høylydt på i europeiske land, skriver hun under innlegget.

Til Dagbladet utdyper hun:

– Det var ikke rettet mot Abid Raja eller de to andre, det var bare som et bidrag til historieopplysning.

I juli 2020 fjernet en tyrkisk domstol landemerket Hagia Sofias status som museum, og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan omgjorde kulturmonumentet til en moské.

«HYGGELIG OPPDATERING»: I en kommentar under innlegget utdyper Abid Raja om hvorfor han delte bildet. Foto: Skjermdump / Facebook

«HYGGELIG OPPDATERING»: I en kommentar under innlegget utdyper Abid Raja om hvorfor han delte bildet. Foto: Skjermdump / Facebook
Vis mer

– Hyggelig oppdatering

Dagbladet lykkes i fredag ikke å komme i kontakt med Abid Raja, men var i kontakt med partiet Venstre, som viser til Rajas svar i Facebook-tråden.

Fredag kveld utdypet Abid Raja motivasjonen bak delingen av bilde-innlegget på Facebook:

– Dette var ment som en hyggelig Facebook-oppdatering på en fredag kveld på en langhelg med kompiser, skriver han.

Han legger til at dersom meninga hadde vært å skrive et lengre innlegg, så ville han lagt ved flere faktaopplysninger om moskeen.

Dagbladet har vært i kontakt både med Yama Wolasmal og Mohammed Ali Rana, som ikke ønsker å kommentere saken.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *