Skrev «haste»-mail: Ville låne aksjer verdt 6,5 millioner før aksjekrakk

Skrev «haste»-mail: Ville låne aksjer verdt 6,5 millioner før aksjekrakk Bare en uke etter at mannen ville låne Ultimovacs-aksjer, falt kursen med over 90 prosent. Ultimovacs falt over 90 prosent i starten av mars. Foto: Skjermdump / Infront Pål A. Solheimsnes Publisert: Publisert: For mindre enn 10 minutter siden Kopier lenke Kopier lenke Del på


Skrev «haste»-mail: Ville låne aksjer verdt 6,5 millioner før aksjekrakk

Skrev «haste»-mail: Ville låne aksjer verdt 6,5 millioner før aksjekrakk

Bare en uke etter at mannen ville låne Ultimovacs-aksjer, falt kursen med over 90 prosent.

Publisert: Publisert:

28. februar i år tok en mann bosatt i Telemark kontakt med Folketrygdfondet.

«Er det mulig å låne aksjer til shorting av dere per dags dato?», skrev han.

Folketrygdfondet forvalter over 350 milliarder kroner for Staten, og investerer hovedsakelig i Norge. De har eierposter i svært mange norske børsnoterte selskaper.

Mannen skrev at han vurderte å låne 50.000 aksjer i kreftvaksineselskapet Ultimovacs. Investorer som låner aksjer ønsker som regel å «shorte»: Å vedde mot selskapet fordi de tror kursen vil falle.

E24 har vært i kontakt med mannen. Han ønsker ikke å uttale seg i saken.

Aksjen krakket

Bare en uke etter mannen tok kontakt, 7. mars i år, annonserte Ultimovacs at et viktig kreftstudie for selskapet ikke hadde nådd målet. I etterkant raste aksjen over 90 prosent.

Mannen ønsket å låne aksjer som på tidspunktet før avlesingen var verdt rundt 6,5 millioner kroner. Like etter aksjefallet var de verdt rundt 400.000 kroner. Hadde han fått låne aksjene og veddet mot aksjen, kunne han ha fått en betydelig gevinst.

Folketrygdfondet svarte at de ikke kommenterer posisjoner i enkeltselskaper, og at utlån kun foregår via godkjente motparter.

1. mars skrev han tilbake:

«Fikk ikke svar på om det er mulig å låne av dere? Vurderer å låne 50.000 aksjer.»

To timer senere, da han ikke hadde fått svar, skrev han igjen. Nå hadde han markert mailene med «haster»:

«Klarer dere å gi meg et svar? Da det er viktig å få svar ganske kjapt på bakgrunn av avlesningen som skal være nå i mars.»

Mannen fikk beskjed om å ta kontakt gjennom en megler, og kommunikasjonen stoppet etter dette – uten at mannen fikk låne aksjer.

Bjørn Rune Gjelsten var en av de største investorene da Ultimovacs krakket, og tapte flere hundre millioner.

Kun via autoriserte parter

E24 har spurt Folketrygdfondet om hvor vanlig det er at privatpersoner forsøker å låne aksjer av dem.

Rentedirektør Jørgen Krog Sæbø skriver dette til E24:

«Utlån av aksjer er en begrenset, men likevel en viktig aktivitet som gjør at markedet fungerer bedre. For en langsiktig aktør som oss gir dette også et bidrag til avkastningen. Utlån av våre aksjer gjøres kun via autoriserte motparter»

Ifølge fondets årsrapport for 2023 lånte Folketrygdfondet ut rundt 4 prosent av aksjene sine, og at de bare har lånt ut aksjer til åtte motparter. Fondet skriver at de til sammen i 2023 tjente 91,3 millioner kroner på å låne ut aksjer og rentepapirer. Dette sto for 0,03 prosent av avkastningen til fondet.

Folketrygdfondet har tidligere fått kritikk for utlån av aksjer til shorthandel. Jónas Einarsson, sjef i stiftelsen Radforsk, som også er blant de større aksjonærene i Ultimovacs, har kalt praksisen «uheldig og unødvendig»


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *