Slik kan en flyplasstreik ramme onsdag: – Vil få store konsekvenser

Lønnsoppgjøret 2024 Slik kan en flyplasstreik ramme onsdag: – Vil få store konsekvenser Det blir stengte flyplasser flere steder i landet dersom 140 flyplassansatte streiker onsdag. Bergen lufthavn Flesland er flyplassen hvor flest medlemmer tas ut i streik onsdag, dersom partene ikke kommer til enighet. Bildet er tatt etter at flyplassen midlertidig måtte stenge på


Slik kan en flyplasstreik ramme onsdag: – Vil få store konsekvenser

Slik kan en flyplasstreik ramme onsdag: – Vil få store konsekvenser

Det blir stengte flyplasser flere steder i landet dersom 140 flyplassansatte streiker onsdag.

Publisert:

Tirsdag møtes partene til megling.

Dagen etter kan streik ved norske flyplasser være et faktum. I første omgang kommer 140 ansatte i Avinor til å gå ut i streik hvis det ikke blir enighet Spekter og LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag (NTL).

En konflikt vil berøre nesten alt som er drift på en flyplass: brann og redning, tekniske tjenester og administrasjon. Det vil medføre at flere flyplasser stenger for all passasjertrafikk, opplyser Avinor.

Se hvilke flyplasser som rammes, og hvordan, i faktaboksen lenger ned i artikkelen.

Les på E24+

Lirking, pruting og humor: Dette er Riksmeklerens verktøykasse

– Denne streiken vil få store konsekvenser for avvikling av trafikken ved de berørte lufthavnene. Ved flere av lufthavnene stopper all passasjertrafikk opp, og ved noen lufthavner vil det ikke være trafikk i det hele tatt, sier konserndirektør for divisjon store lufthavner, og lufthavndirektør ved Oslo lufthavn, Thorgeir Landevaag i en pressemelding.

Stenger alt i Bergen

Streiken kan også få ringvirkninger for trafikkavviklingen ved de lufthavnene som ikke er direkte berørt av streiken, samt at det får store konsekvenser for andre sektorer, som for eksempel helsesektoren, legger han til.

Lufthavnene i Bergen, Brønnøysund, Førde, Kirkenes, Kristiansand, Oslo og Ålesund er omfattet av det første streikeuttaket.

Ved Bergen lufthavn vil streiken føre til at all passasjertrafikk stopper opp.

«Dersom det blir streik vil konsekvensene i første omgang føre til at en kun kan håndtere ambulanseflyginger, søk og redning, los-helikopter og helikoptertrafikken til/fra offshore. Dette betyr at all ordinær passasjertrafikk stopper opp fra onsdag 12. juni klokken 12.00», skriver Avinor i pressemeldingen.

– For reisende på Bergen lufthavn får streiken store direkte konsekvenser ettersom all passasjertrafikk stopper opp. Det betyr at reisende som har planlagt å fly til eller fra Bergen lufthavn bør vurdere å finne alternative måter å reise på, sier lufthavndirektør, Helge Eidsnes i meldingen.

Møt opp som normalt

Norwegian skriver i en e-post til E24 at dersom det blir streik, vil de ta kontakt med passasjerer som kan blir berørt.

«Foreløpig ber vi alle passasjerer møte opp som normalt», skriver pressekontakt Silje Glorvigen.

Widerøe ber passasjerene gjøre det samme, med mindre de har fått en annen beskjed fra flyselskapet eller der billetten er bestilt.

«Dersom streiken blir et faktum, vil berørte passasjerer kontaktes med informasjon på SMS og/eller e-post», skriver kommunikasjonsrådgiver Lina Lindegaard Carlsen.

Pressekontakt Joachim Sponheim i SAS sier passasjerer bør være forberedt på kanselleringer og forsinkelser.

– Dersom det blir streik må det forventes kansellerte og forsinkede flyvninger. Vi forutsetter at partene gjør alt de kan for å unngå en eventuell streik, men vi vil selvsagt forberede oss best mulig på et scenario der streiken blir en realitet, sier Sponheim til E24.

– Betydelig streikefare

Totalt er det meldt plassoppsigelseplassoppsigelseEn del av prosedyren i en arbeidskonflikt. Arbeidstakerorganisasjonen melder oppsigelse for alle eller deler av de organiserte innenfor et område. Må gjøres senest 14 dager før streiken kan starte. for 904 medlemmer.

– Vil alltid hevde at det er betydelig streikefare når forhandlingene ender opp hos Riksmekleren, men vi vil gjøre alt vi kan for å unngå streik, sa forhandlingsleder Lise Olsen for LO Stat til NTB søndag.

Avstanden har vært stor og forhandlingsviljen liten, mener hun.

– Vi har opplevd angrep på opparbeidede rettigheter, og at inngåtte avtaler ikke følges opp, sa Olsen i en pressemelding i forrige uke.

Les også

Meglinger på løpende bånd: Streikefare i luftfarten, olja og på Ikea

Selv om meglingsfristen er satt til midnatt tirsdag, vil en eventuell streik ikke starte opp før klokken 12 onsdag formiddag.

– Vi ønsker ikke at fly skal bli stående fast på lufthavnene vi har tatt ut i streik. Av den grunn utsetter vi en oppstart, for ikke unødvendig å ramme flyselskapene, sa leder Ørjan Kvalvåg i NTL Luftfarten.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *