– Starten på Russlands offensiv

Angripes i Kharkiv: - Starten på Russlands offensiv Russland har startet et nytt frontavsnitt, der det ikke har vært kamper på halvannet år. Men militærekspert Tormod Heier mener Ukraina er godt forberedt på hva som venter dem. NY OFFENSIV: Russland har siden fredag startet en kraftig offensiv i Kharkiv-regionen. Her etter et missilangrep i regionen


– Starten på Russlands offensiv
Angripes i Kharkiv:

– Starten på Russlands offensiv

Russland har startet et nytt frontavsnitt, der det ikke har vært kamper på halvannet år. Men militærekspert Tormod Heier mener Ukraina er godt forberedt på hva som venter dem.

NY OFFENSIV: Russland har siden fredag startet en kraftig offensiv i Kharkiv-regionen. Her etter et missilangrep i regionen lørdag. Foto: Vyacheslav Madiyevskyy / Reuters
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Kort fortalt

  • Russland har startet en ny offensiv i Kharkiv-regionen i Ukraina, et område hvor det ikke har vært kamper på halvannet år.
  • Ukrainas forsvarssjef, Oleksandr Syrskyi, beskriver situasjonen som «svært vanskelig».
  • Militærekspert Tormod Heier mener dette er starten på Russlands varslede våroffensiv, men påpeker at Ukraina er godt forberedt.
  • Han sier at Russland mangler nødvendig utstyr for en fullmekanisert offensiv, og at de derfor utnytter sitt komparative fortrinn: flere soldater.

– Vi kjemper voldsomme, defensive kamper. De russiske forsøkene på slå gjennom forsvaret vårt, er stoppet.

Det skrev Ukrainas forsvarssjef, Oleksandr Syrskyi, på Telegram om situasjonen i den nordøstlige Kharkiv-regionen søndag.

Han innrømmet samtidig at situasjonen i dette området er «svært vanskelig».

Gjennom helga har russiske militære trappet kraftig opp angrepene i Kharkiv-regionen. Tormod Heier, professor i militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høgskole (FHS), mener dette er starten på Russlands varslede våroffensiv.

Nytt frontavsnitt

Det var natt til fredag at russiske styrker startet en offensiv i Kharkiv-regionen. Ifølge en rapport fra den amerikanske tankesmia ISW, har russiske styrker gjort betydelige taktiske fremskritt siden de innledet sin storskala offensiv i Kharkiv for få døgn siden.

GRAFIKK: Kjell Erik Berg / Dagbladet

GRAFIKK: Kjell Erik Berg / Dagbladet
Vis mer

– Nå har Russland startet et nytt frontavsnitt hvor det ikke har vært kamper siden Ukraina slo russiske styrker tilbake i september 2022, sier Heier til Dagbladet.

Ukrainske styrker sliter nå mer enn før, delvis på grunn av forsinkelser i leveranser av amerikansk militærutstyr og ammunisjon. Det er dette mulighetsrommet Russland nå benytter, påpeker Heier.

– Denne våroffensiven var ventet å komme i mai-juni. Men dette har ukrainerne forberedt seg på, sier Heier.

Kampene har tvunget minst en ukrainsk avdeling til å trekke seg tilbake i denne regionen, ifølge nyhetsbyrået AP. De russiske styrkene skal med det ha sikret seg fotfeste i flere småbyer og tettsteder i en gråsone langs grensa der ingen av partene tidligere har hatt full kontroll.

– Situasjonen er vanskelig, men de ukrainske forsvarsstyrkene gjør alt for å holde forsvarslinjer og posisjoner, og påføre fienden skade, fortsatte Syrskyi søndag.

Peker på mangler

Heier sier til Dagbladet at de russiske angrepene så langt har vært nokså beskjedne.

Grunnen, forklarer han, er at Russland nå mangler de viktigste militære komponentene som kan fungere som en «knyttneve» som brøyter seg gjennom det ukrainske forsvaret.

– Mye av det nødvendige utstyret er skutt i stykker tidligere i krigen. Russland har nå ikke de kapasitetene som trengs til en organisert og fullmekanisert offensiv. Dermed blir dette på mange måter en fortsettelse av det vi har sett lengre sør: En klassisk nedsliting av de ukrainske styrkene. Russland utnytter det komparative fortrinnet de har: Flere soldater.

EVAKUERES: Over 4000 var søndag evakuert fra landsbyer nær Vovtsjansk i Kharkiv. Foto: Andrii Marienko / AP / NTB

EVAKUERES: Over 4000 var søndag evakuert fra landsbyer nær Vovtsjansk i Kharkiv. Foto: Andrii Marienko / AP / NTB
Vis mer

I sin daglige videotale natt til mandag omtalte president Volodymyr Zelenskyj særlig situasjonen rundt byen Vovtsjansk som «ekstremt vanskelig». Ifølge NTB hadde denne byen 17 000 innbyggere før krigen.

– Byen Vovtsjansk angripes konstant. Alt i byen ødelegges, sa en politibetjent som jobber med evakuering i en landsby i nærheten til AP.

Journalister fra nyhetsbyrået AP oppholdt seg søndag i en landsby like ved. De så røyk som steg opp fra byen mens russerne skjøt granater mot den. Ukrainske evakueringsteam jobbet gjennom dagen for å hente ut innbyggere, de fleste av dem eldre, fra området der kampene raste. Søndag var over 4000 evakuert.

– God kontroll

Angrepene i Kharkiv har utløst bekymring for at målet kan være å ta Ukrainas nest største by ved samme navn.

Heier påpeker samtidig at offensiven i Kharkiv ikke skaper særlig panikk eller kaos. Det mener han betyr at Ukraina har nokså god kontroll på situasjonen og et overlegent innsyn bak russiske forsvarslinjer, blant annet ved hjelp av amerikansk etteretning.

– De har ikke engang begynt å evakuere millionbyen Kharkiv. Om Russland tør å prøve seg på å angripe den, er vanskelig å si sikkert, selv om jeg stiller meg tvilende til det. For det er mye vanskeligere å ta en by enn de landområdene de har tatt til nå.

HARDE KAMPER: På bildet kjører et ukrainsk 2S1 Gvozdika forbi en ødelagt bil i Vovtsjansk-distriktet, som gjennom helga har vært under harde russiske angrep. Foto: NTB/Roman Pilipey/AFP

HARDE KAMPER: På bildet kjører et ukrainsk 2S1 Gvozdika forbi en ødelagt bil i Vovtsjansk-distriktet, som gjennom helga har vært under harde russiske angrep. Foto: NTB/Roman Pilipey/AFP
Vis mer

Tankesmia ISW skriver i sin daglige oppdatering at de virker som om russiske styrker forsøker å omringe Vovtsjansk, blant annet ved å kutte kommunikasjonslinjer for det ukrainske forsvaret.

De viser til ukrainske militærbloggere som peker på at å ta denne byen, vil gi russiske styrker «mange muligheter». Dette skal blant annet inkludere muligheter for å gjennomføre militæroperasjoner med mindre ressurser, samt en raskere levering av ammunisjon, drivstoff og våpen til frontlinjen.

På spørsmål om hva Heier tror er årsaken til at Russland nå går så hardt inn i Kharkiv, sier han seg i stor grad enig i analysen fra ISW. Han tror også det til dels kan være for å lage en buffer mot russiske landområder.

– De kan med dette vise innbyggerne i russiske Belgorod, nær grensa, at de tar sikkerheten på alvor. Men det kan også være for å slite ut det ukrainske forsvaret med å spre fronten. Forsvarsmaterialet fra USA vil også måtte fordeles på et større område, sier Heier.


Krigen i Ukraina


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *