Statsministeren overfalt og slått

Danmark: Statsministeren overfalt og slått Den danske statsministeren Mette Frederiksen skal ha blitt angrepet av en mann på gata i København. SLÅTT TIL: Den sosialdemokratiske politikeren Mette Frederiksen har vært statsminister i Danmark siden 2019. Foto: Foto: Ritzau / AFP / NTB Vis mer Jørn Normann Pedersen Emma Sofie Sørli Publisert fredag 07. juni 2024


Statsministeren overfalt og slått
Danmark:

Statsministeren overfalt og slått

Den danske statsministeren Mette Frederiksen skal ha blitt angrepet av en mann på gata i København.

SLÅTT TIL: Den sosialdemokratiske politikeren Mette Frederiksen har vært statsminister i Danmark siden 2019. Foto: Foto: Ritzau / AFP / NTB
SLÅTT TIL: Den sosialdemokratiske politikeren Mette Frederiksen har vært statsminister i Danmark siden 2019. Foto: Foto: Ritzau / AFP / NTB
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Den danske statsministeren Mette Frederiksen skal ha blitt overfalt og slått til på Kultorvet, sentralt i København, fredag. Det melder flere danske medier.

Det er uklart nøyaktig når hendelsen fant sted, men gjerningsmannen skal være pågrepet.

– Vi har en pågrepet i saken, som vi nå etterforsker. Vi har foreløpig ingen ytterligere kommentarer eller observasjoner, skriver politiet i København på Twitter / X.

Statsministeren er sjokkert over hendelsen, uttaler Frederiksens kontor, ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Det er ukjent om statsministeren er skadd, men et vitne sier til Ekstra Bladet at hun framsto rystet og ble eskortert vekk av sikkerhetsvakter.

Politiet bekrefter hendelse

Over BT bekrefter Michael Andersen, vaktsjef i Københavns politi, hendelsen, men han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer.

Heller ikke Rikspolitiet eller PET – danskenes svar på Politiets sikkerhetstjeneste (PST) – ønsker foreløpig å kommentere saken.

Frederiksen har vært statsminister i Danmark siden 2019, og er leder for partiet Socialdemokratiet. Den siste tida har hun drevet valgkamp i forbindelse med EU-parlamentsvalget på søndag.

Christel Schaldemose, Socialdemokratiets kandidat til EU-parlamentet, sier at hun forlot Frederiksen i 17.30-tida fredag ettermiddag, og at hun ikke var sammen med statsministeren da overfallet skjedde, skriver dansk TV 2.

– Jeg vet ingenting, men håper at hun er OK, skriver Schaldemose i en SMS til BT.

– Dette er voldsomt

Fredagens hendelse har vekket reaksjoner blant danske politikere.

– Dette er voldsomt. Vår statsminister, som allerede har livvakter, har blitt overfalt i kveld. I Københvan. Dette er på ingen måte det Danmark jeg kjenner, skriver Mai Mercado, folketingsrepresentant for partiet Konservative, på X.

Pia Olsen Dyhr, leder i Socialistisk Folkeparti, kaller episoden for uakseptabel.

– Vi må ta vare på tilliten og respekten for hverandre, skriver hun på X.

Reaksjoner fra hele Norden

Flere andre har også kommentert hendelsen på X – også politikere i andre nordiske land:

  • President i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, fordømmer angrepet på Mette Frederiksen fredag kveld. «Det strider mot alt vi tror på og kjemper for i Europa», skriver hun blant annet.
  • «Ethvert angrep på en folkevalgt politiker, er et angrep på vårt demokrati», skriver den danske kulturminister Jakob Engel-Schmidt.
  • «Uavhengig av politisk ueinghet, valgkamp og så videre – dette er stygt og uakseptabelt», skriver Magnus Heunicke, miljøminister i Danmark og medlem av samme parti som Frederiksen.
  • «Helt forferdelig. Dette må fordømmes på det sterkeste», skriver Tobias Billström, Sveriges utenriksminister.
  • «Jeg er dypt sjokkert over overfallet på min kollega og venn Mette Frederiksen i København», skriver den finske statsministeren Petteri Orpo.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *