Statsråd ber om møte med Meta – reagerer på KI-planer

Statsråd ber om møte med Meta – reagerer på KI-planer Digitaliseringsministeren ber om et møte med teknologigiganten Meta. Hun vil ha en redegjørelse om planene om å bruke folks Facebook-bilder til KI. Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung (Ap) mener at Meta, i langt større grad enn i dag, må ta hensyn til brukernes personvern


Statsråd ber om møte med Meta – reagerer på KI-planer

Statsråd ber om møte med Meta – reagerer på KI-planer

Digitaliseringsministeren ber om et møte med teknologigiganten Meta. Hun vil ha en redegjørelse om planene om å bruke folks Facebook-bilder til KI.

  • NTB-Marius Helge Larsen
Publisert: Publisert:

– Jeg har bedt Meta om et møte for å få klarhet i hva endringene innebærer, og hvordan de behandler forespørsler om reservasjon fra enkeltpersoner. Jeg er i min dialog med Meta tydelig på mine forventninger, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) til NTB.

Meta eier både Facebook og Instagram, og har varslet at de fra 26. juni vil begynne å bruke folks bilder og innlegg på de sosiale mediene til å trene sin egen KI-tjeneste.

Mange har reagert sterkt på planene, og det gjør også digitaliseringsministeren.

– Jeg mener at Meta, i langt større grad enn i dag, må ta hensyn til brukernes personvern i alle sine tjenester, sier hun.

Meta har sendt ut varsel til brukerne om planene i Facebook- og Instagram-appen.

Vil ikke slette Facebook selv

I dag er det sånn at man må levere en protest til Meta for å reservere seg mot at egne bilder skal bli brukt i KI-modellen.

– Skal Meta bruke innhold på Facebook og Instagram til å trene KI-modeller, forventer jeg at de som legger ut bilder og innlegg, gis mulighet til enkelt å si ja eller nei til dette, sier Tung.

Hun mener saken er en viktig påminnelse til oss alle om at vi må være kritiske til hva vi deler på internett.

Selv kommer hun ikke til å slette Facebook på grunn av planene.

– Men jeg oppfordrer folk til å reservere seg mot praksisen hvis de ikke er komfortable med det, sier hun.

Dette gjøres gjennom et skjema på nett, og må gjøres separat både for Instagram og Facebook.

Positiv til klage

Torsdag ble det klart at Forbrukerrådet klager inn Metas bruk av personlig innhold til Datatilsynet. De vil prøve å få stoppet den nye praksisen før den trer i kraft 26. juni.

– Det synes jeg er bra, sier Tung om klagesaken.

Klagen er utformet i samarbeid med personvernorganisasjonen NOYB, og blir sendt til både det norske datatilsynet og flere andre datatilsyn i Europa.

Tung sier at hun prioriterer arbeidet med å innføre KI-forordningen og flere andre EU-regelverk på det digitale området.

– Nettopp for å sørge for at innbyggernes rettigheter blir ivaretatt, sier hun.

– Jeg tror ikke på å forby og kneble det vi ikke liker, men å regulere og styre i tilfeller hvor tech-selskaper har for stor makt, sier hun.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *