Stenger luftrommet

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett: Stenger luftrommet Nå er avgjørelsen tatt: Luftfartstilsynet kommer til å stenge luftrommet over Geiranger i tre dager - så lenge bryllupet til prinsesse Märtha og Durek Verrett varer. STENGE LUFTROMMET: En gjesteliste med «kongelige fra inn- og utland» omtales som en del av bakgrunnen for vedtaket om å stenge


Stenger luftrommet
Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett:

Stenger luftrommet

Nå er avgjørelsen tatt: Luftfartstilsynet kommer til å stenge luftrommet over Geiranger i tre dager – så lenge bryllupet til prinsesse Märtha og Durek Verrett varer.

STENGE LUFTROMMET: En gjesteliste med «kongelige fra inn- og utland» omtales som en del av bakgrunnen for vedtaket om å stenge luftrommet over Geiranger under bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett. Foto: Lise Åserud / NTB
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Det er tre måneder til prinsesse Märtha Louise (52) og Durek Verrett (49) skal gifte seg i idylliske Geiranger, etter å ha vært forlovet i to år.

I forbindelse med bryllupsarrangemenet, har Møre og Romsdal politidistrikt søkt Luftfartstilsynet om å stenge luftrommet over Geiranger i perioden 30. august til 2. september – samme helg som bryllupet finner sted.

Søknaden, som Dagbladet har fått innsyn i, ble sendt til Luftfartstilsynet 2. april.

På seinsommeren er det duket for bryllupet til prinsesse Märtha Louise (52) og forloveden Durek Verrett (49) i Geiranger. Men det skal allikevel svært mye til for at sistnevnte får kongelig tittel. Video: Jenny Emilie Aas
Vis mer

Nå er avgjørelsen tatt: Luftfartstilsynet innvilger søknaden og oppretter restriksjonsområdet slik det er søkt om.

«All flyging i restriksjonsområdet er forbudt for alle luftfartøyer, inkludert ubemannet luftfartøy og modellfly, med mindre særskilt tillatelse er gitt av Møre og Romsdal politidistrikt», skriver Luftfartstilsynet i vedtaket, som Dagbladet har fått innsyn i.

Flyforbudet vil gjelde fra fredag 30. august til midnatt søndag 1. september.

– Kongelige gjester

Vedtaket er datert 5. juni og offentliggjort i dag, fredag.

– Luftrommet må stenges for at politiet skal kunne ha kontroll med området i alle dimensjoner, og for å kunne ivareta sikkerheten til egne operasjoner, prominente gjester og allmennheten, gitt de ekstraordinære utfordringene som det profilerte arrangementet som planlegges i perioden representerer, skriver Luftfartstilsynet i det ferske vedtaket.

Bakgrunnen for vedtaket forklarer Luftfartstilsynet blant annet slik:

– Gjestelisten for bryllupet består av kongelige fra inn- og utland, samt mange med «høy kjendisstatus».

Slik Dagbladet tidligere har omtalt, starter bryllupsarrangementet med en minglefest i Ålesund torsdag 29. august, før ferden går videre til Geiranger fredagen.

Luftfartstilsynet bekrefter dette: «Bryllupsfestens aktiviteter vil foregå i perioden fra og med fredag 30. august frem til (men ikke inkludert) mandag 2. september 2024».

Luftrommet som skal stenges, strekker seg over to nautiske mil (3,7 kilometer). Området er fra bakkenivå og 8500 fot opp.

Dette omtales som et «begrenset område».

TIKTOK: Durek Verrett slettet en Tiktok-sketsj hvor prinsesse Märtha Louise blir «angrepet». Video: @ShamanDurek / Tiktok
Vis mer

Klar anbefaling

Politiet vil arbeide med sikkerheten for bryllupet.

– Politiet skal i samarbeid med relevante aktører ivareta sikkerheten på arrangementet, skriver Luftfartstilsynet.

For å ivareta flysikkerheten og sikkerheten til profilerte gjester ønsker politiet å begrense sivil luftfart, oppgir de.

Årsaken er ifølge søknaden, som Dagbladet også har fått innsyn i, at det skal være et arrangement «der det er behov for å ha kontroll på luftrommet». Politiet vil også ha behov for å kunne fly «med egne ressurser».

Luftforsvaret anbefalte selv at restriksjonsområdet opprettes.

Dokumentet ble sendt på høring til en lang rekke instanser, som Avinor, Stranda kommune, Statsforvalteren i Møre og Romsdal, Politidirektoratet og flere departementer.

Høringsfristen gikk ut 31.mai. Ei uke seinere er altså avgjørelsen tatt og politiets søknad innvilget.

Av de som leverte høringssvar, hadde de aller fleste ingen merknader.

Fjord Helikopter AS er imidlertid negative, da august er å regne som en del av deres høysesong med passasjertrafikk i Geiranger.

Prinsesse Märtha og Durek Verrett skal gifte seg på Hotel Union og feiringen er ventet å strekke seg over fire dager – fra torsdag til mandag. Ifølge Se og Hør blir det en stjernespekket liste, og det verdenskjente bandet The Black Eyed Peas skal blant annet opptre.

I en tidligere versjon av denne saken, skrev Dagbloadet at luftrommet ville være stengt i fire dager. Det riktige er tre dager.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *